Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ζόι έχει αρχίσει να συνηθίζει τη νέα της ζωή ως αρχάρια βρικόλακας. Σιγά σιγά νιώθει ότι ανήκει πραγματικά σ' αυτή την ομάδα, κάνει νέους φίλους, και μάλιστα αποκτά και αγόρι.
Να όμως που ξαφνικά συμβαίνει κάτι αδιανόητο. Κάποιοι νεαροί άνθρωποι βρίσκονται σκοτωμένοι, και όλοι υποψιάζονται πως οι θάνατοι οφείλονται στους μαθητές του Οίκου της Νύχτας. Οι σχέσεις ανθρώπων-βρικολάκων γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Η Ζόι αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως οι δυνάμεις που την κάνουν τόσο ξεχωριστή μπορεί ταυτόχρονα να απειλούν αυτούς που αγαπά, και έρχεται αντιμέτωπη με μια προδοσία που είναι ικανή να της ραγίσει την καρδιά και να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες του κόσμου της.

Προσωπική άποψη:
Καθώς η βαμπριρομανία συνεχίζεται μοιάζοντας ιδιαίτερα δύσκολο να κοπάσει σύντομα, μια ακόμα συνέχεια ήρθε και αυτή με την σειρά της. Ο λόγος, για την "Προδομένη", το δεύτερο βιβλίο της σειράς του "Οίκου Της Νύχτας". Για όσους δεν θυμούνται, μάνα και κόρη ένωσαν την ζωηρή φαντασία τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια ιστορία βρικολάκων σύμφωνα με την οποία, άνθρωποι και βρικόλακες συνυπάρχουν στον κόσμο, με τους πρώτους να γνωρίζουν την παρουσία των δεύτερων χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι την αποδέχονται ένθερμα. Και ναι, θα συμφωνήσω, στην χώρα μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω ταινιών και τηλεοπτικών σειρών μέσω των οποίων γνωρίσαμε και τα αντίστοιχα βιβλία. Στο εξωτερικό όμως η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο του φανταστικού γεγονός που δεν είναι τυχαίο.

Χρονικά το δεύτερο βιβλίο μας μεταφέρει λίγο μετά από εκεί που μας άφησε το πρώτο, θέλοντας προφανώς να ακολουθήσει μια φυσιολογική ροή των πραγμάτων και κυρίως, χωρίς να μας απομακρύνει από τον στόχο του. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από το να ταξιδέψουμε μαζί με την Ζόι η οποία και καλείται να ακολουθήσει την μετάβασή της από ένα σημείο σε ένα άλλο. Δεν είναι μόνο η ταχεία εξέλιξή της ως νέα βρικόλακας, η διεύρυνση των εξαιρετικών χαρισμάτων της αλλά και η εξέλιξή της ως έφηβη. Ευρισκόμενη στο κομβικό εκείνο σημείο που η εφηβεία πλησιάζει στην κορύφωσή της για να παραδοθεί άνευ όρων στην ενηλικίωση, η Ζόι έχει να αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλά περισσότερα πράγματα από τον μέσο έφηβο, ακόμα και από όσο μπορεί να φανταζόταν μερικές μόλις βδομάδες νωρίτερα.

Η ανάλυση όμως των επιπτώσεων και των επιδράσεων της εφηβικής μετάστασης, είτε αυτή αναφέρεται σε συναισθηματικά, είτε σε σωματικά, είτε σε πνευματικά στοιχεία, δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της ιστορίας. Η Ζόι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την παράλογη δίψα της για αίμα, δεν έχει να ελέγξει μόνο τις ορμόνες της. Η Ζόι και οι φίλοι της, πρέπει να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα και την αντιπαλότητα, όχι όμως μέσα στα πλαίσια της σχολικής άμιλλας ή ανταγωνισμού αλλά, μιας διαφορετικής, πιο έντονης, πιο βίαιης και πιο επικίνδυνης. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι σημαντική και αυτό δεν είναι κάτι που εξαλείφεται στον κόσμο των βρικολάκων. Η πίστη της Ζόι απέναντι σε πρόσωπα κλονίζεται, οι φιλίες και τα αισθήματά της δοκιμάζονται και εκείνη, πρέπει να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, ποια μυστικά βρίσκονται καλά φυλαγμένα και γιατί. Πέραν όλων των παραπάνω, η Ζόι πρέπει να υποστηρίξει το όραμά της, να θέσει τους κανόνες της και να στήσει ένα μέλλον πιο φωτεινό και καθαρό στον Οίκο της, κάνοντάς το λάβαρο για μια ακόμα πιο λαμπρή συνέχεια.

Οι Cast είχαν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, από το πρώτο κι όλας βιβλίο της σειράς. Στόχος τους δεν ήταν άλλη μια κοινότυπη ιστορία βασισμένη σε όλους τους στερεότυπους μύθους των βρικολάκων αλλά, μια ιστορία εμπνευσμένη και εμπλουτισμένη από όλα εκείνα τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις διάφορες θρησκείες και δοξασίες ανά τον πλανήτη. Η μαγεία, η φυσιολατρία, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, η μοιρολατρία, όλα αυτά μαζί συναντιούνται και ενώνονται με έναν ενδιαφέροντα τρόπο αναδεικνύοντας όλα τα θετικά τους στοιχεία και παράλληλα, αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο αποδεικνύοντας μας ότι, ίσως τίποτα να μην είναι ολοκληρωμένο από μόνο του, καμιά πίστη, καμιά θρησκεία γιατί στην πραγματικότητα, τα πάντα έχουν ανάγκη όχι μόνο από γερές βάσεις αλλά και από ισχυρά στηρίγματα.

Και μπορεί η συγκεκριμένη ιστορία να είναι αμερικάνικο προϊόν ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σημαδεύεται από τον πουριτανισμό της κοινωνίας τους. Μπορεί να το 'χω ξαναπεί αυτό παρ' όλα ταύτα, δεν είναι κακό να υπενθυμίζουμε ένα θετικό στοιχείο που απουσιάζει συνήθως από έργα αυτής της προέλευσης. Φυσικά δεν υποστηρίζουν την απόλυτη ελευθερία, προσπαθούν πλαγίως να δώσουν συμβουλές όμως, όχι με ηθικοπλαστική διάθεση αλλά, με εκείνη την τρυφερή, μαμαδίστικη καλοπροαίρετη διάθεση που δεν μας ενοχλεί και αντίθετα, μας θυμίζει κάτι από τα δικά μας χρόνια εκείνου του καιρού. Και ενώ οι Cast σαφέστατα δεν είναι άθεες, ο τρόπος ανάπτυξης της ιστορίας τους είναι τόσο έξυπνα θολός που δεν καταστείτε σαφές προς τα που κλίνουν, προκαλώντας έτσι την διάθεση να το ανακαλύψουμε στην πορεία.

Έξυπνα μεταμοντέρνο, χρησιμοποιώντας μόνο τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα από τον κλασσικό μύθο των βρικολάκων και προσαρμοσμένα με σεβασμό στην δικιά τους, προσωπική δομή, η ιστορία των Cast μας ταξιδέυει στα σκοτεινά μονοπάτια του κόσμου της Ζόι όπου, η μαγεία, τα στοιχεία και η δυνάμεις της φύσης, το πνεύμα και η θέληση, είναι πάνω απ' όλα. Η Ζόι καλείται να παλέψει με τους εχθρούς, τους φίλους της αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό. Βρίσκεται μονάχα στην αρχή όμως, μέσα στον σκοτεινό της κόσμο υπάρχει δυνατότητα να κυριαρχήσει το φως αρκεί να ελέγξει τα πάθη της, να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να μην εμπιστευτεί τους λάθος ανθρώπους. Η ζωή είναι σκληρή και άδικη αλλά, όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο αρκεί, να έχεις την θέληση να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά σου και να το ανακαλύψεις.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-455-824-7