Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Hal Larson πάντα έβγαινε ραντεβού με καλλίγραμμες και όμορφες κοπέλες καθώς έτσι τον συμβούλεψε ο πατέρας του.
Μια μέρα, μετά από μια ύπνωση, άρχισε να αναγνωρίζει στις γυναίκες μόνο την εσωτερική τους ομορφιά.
Έτσι θα γνωρίσει την Rosemary, την κόρη του αφεντικού του, η οποία ενώ είναι πολύ παχιά, αυτός την βλέπει σαν καλλονή εξαιτίας του καλού εσωτερικού της κόσμου.

Προσωπική άποψη:
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ο καθένας από εμάς παρατηρεί σε κάποιον άλλον άνθρωπο με το που τον γνωρίζει; Μα φυσικά η εξωτερική εμφάνιση! Από 'κει κι έπειτα, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός αν θα σταθεί μόνο εκεί ή αν θα κάνει ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να ανακαλύψει τα θετικά στοιχεία και τις κρυφές χάρες που κρύβονται πίσω από το προσωπείο, έστω κι αν αυτό είναι όμορφο, πόσο μάλλον αν ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι το ερώτημα με το οποίο καλείται να έρθει αντιμέτωπος και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένας χοντρομπαλάς, ατσούμπαλος κόπανος που ενώ δεν είναι ο Banderas, θεωρεί ότι καμία γυναίκα δεν έχει θέση δίπλα του, παρά μόνο αν είναι top model. Τι θα γινόταν όμως αν όλα όσα βλέπει δοθούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, επιτρέποντάς του να κάνει ενδοσκόπηση του ατόμου και όχι επιφανειακή κριτική;

Ο Hall χάρη στην βοήθεια ενός γκουρού, αλλάζει μάτια. Τι εννοώ με αυτό; Ότι στο πρόσωπο των ανθρώπων που γνωρίζει, δεν βλέπει την πραγματική τους εμφάνιση αλλά, την ομορφιά ή την ασχήμια που κρύβει ο καθένας από αυτούς μέσα του. Αποτέλεσμα αυτού, να ερωτευτεί τη Rosemary, την οποία εκείνος βλέπει σαν μια πραγματική καλλονή ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φοράδα τεραστίων διαστάσεων. Η ψυχή της όμως είναι τόσο όμορφη, τόσο καλή και αγνή, και εκείνος, υπό την επήρεια της υποβολής του προαναφερόμενου γκουρού, βλέπει αυτό και μόνο αυτό. Φυσικά οι γύρω του φρίττουν από την απρόσμενη αλλαγή της συμπεριφοράς του η οποία δεν είναι απλά αλλοπρόσαλλη στα μάτια τους αλλά, χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Ναι, δυστυχώς έτσι είναι η κοινωνία και πιθανότατα ο καθένας από εμάς να είχε την ίδια αντίδραση.

Τα αδέρφια Farrelly έχουν στο ιστορικό τους μια μεγάλη σειρά από ταινίες ανάλογου περιεχομένου και διάθεσης. Έχουν συχνά την τάση να χρησιμοποιούν προβληματικούς ήρωες ως κεντρικούς πρωταγωνιστές, προβληματικούς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, γεγονός που τους επιτρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά πως να διαχειριστούν το υλικό τους. Σε καμία περίπτωση το σενάριο της ταινίας δεν είναι ευφάνταστο, αντίθετα, θα λέγαμε ότι είναι τετριμμένο, αφελές και ιδιαίτερα ονειροπόλο, σε μια πραγματικότητα όπου η εμφάνιση καλώς ή κακώς παίζει σημαντικό ρόλο. Παρ' όλα ταύτα, και παρά την όποια αφέλεια, η ταινία καταφέρνει να διατηρήσει την προσοχή μας και να μας προσφέρει αρκετές στιγμές γέλιου, σατιρίζοντας όλους αυτούς τους επιφανειακούς τύπους που κυκλοφορούν στην πιάτσα ενώ παράλληλα, επιτρέπει στους λιγότερο προνομιούχους πρωταγωνιστές να αυτοσατιριστούν, αποδεχόμενοι την κατάστασή τους. Ναι... μπορεί η ζωή να μην είναι ακριβώς έτσι ωστόσο, η ταινία έχει τις καλές στιγμές της.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Paltrow, στην λιγότερο ίσως αποτυχημένη κωμική επιλογή της καριέρας της, η οποία αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο να αισθανθεί άνετα με τον χαρακτήρα της καλόκαρδης φάλαινας, έχοντας μάλιστα υπάρξει μία στα πολύ νεανικά της χρόνια. Ο Black από την άλλη, ο οποίος πάντα καταφέρνει να μου προκαλεί αμφίρροπα συναισθήματα, έχει τις καλές τους στιγμές, αποτελώντας το κατά κύριο λόγο κωμικό ατού της ταινίας ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς το αναμενόμενο φινάλε, όλο και λιγότερο σίγουρος δείχνει για την επιλογή του να απαρνηθεί τα επί χρόνια πιστεύω του. Ως ζευγάρι, είναι σχετικά παράταιροι, ωστόσο αυτό δεν θα έλεγα ότι ενοχλεί αφού αυτός είναι κατά βάθος και ο στόχος της ταινίας.

Πού καταλήγουμε; Στο ότι έχουμε μια ευχάριστη χαζοκωμωδία που παρακολουθείται χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας ωστόσο, για να πει κάποιος ότι θα διασκεδάσει, καλό είναι να μην έχει δει το trailer της ταινίας που ως συνήθως καίει τα καλά χαρτιά της. Οι Farrelly δεν πετυχαίνουν τα καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας τους αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν είναι και εύκολο πράγμα όταν μιλάμε για κωμωδίες αυτού του είδους. Δείτε την και διασκεδάστε το χωρίς να περιμένετε εκ βαθέων προβληματισμούς και ανησυχίες. Αν αυτό είναι που επιθυμείτε, τότε καλύτερα να στρέψετε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας σε κάποιο διαφορετικό είδος ή έστω, σε μια άλλη ταινία της κατηγορίας που μπορεί να πετυχαίνει καλύτερα τον στόχο της.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Βαριά Ερωτευμένος
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτες: Bobby & Peter Farrelly
Πρωταγωνιστές: Jack Black, Gwyneth Paltrow, Jason Alexander, Susan Ward, Joe Viterelli, Anthony Robbins, Rene Kirby, Bruce McGill, Zen Gesner, Rob Moran
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 113'

Επίσημο site: