Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γεννημένος βουβός, μιλώντας μόνο με νοήματα, ο Έντγκαρ Σωτέλ ζει μια ειδυλλιακή ζωή με τους γονείς του στο αγρόκτημά τους στο απομακρυσμένο βόρειο Oυισκόνσιν. Εδώ και γενιές οι Σωτέλ ανατρέφουν και εκπαιδεύουν μια φανταστική ράτσα σκύλων, η συμπονετική συντροφικότητα των οποίων ενσαρκώνεται από την Αμυγδαλένια, την ισόβια φίλη και σύμμαχο του Έντγκαρ.
Αλλά με την απρόσμενη επιστροφή του Κλοντ, του θείου από τη μεριά του πατέρα του Έντγκαρ, αναταραχή ρημάζει το κάποτε γαλήνιο σπιτικό των Σωτέλ. Όταν ο πατέρας του Έντγκαρ πεθαίνει ξαφνικά, ο Κλοντ χώνεται ύπουλα στη ζωή του αγροκτήματος –και στην αγκαλιά της μητέρας του Έντγκαρ.
Χτυπημένος από τις συμφορές και σαστισμένος, ο Έντγκαρ προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Κλοντ έπαιξε ρόλο στο θάνατο του πατέρα του, αλλά το σχέδιό του γίνεται μπούμεραγκ –με θεαματικό τρόπο.
Αναγκασμένος να το βάλει στα πόδια μέσα στον απέραντο αγριότοπο που εκτείνεται πέρα από το αγρόκτημα, ο Έντγκαρ ενηλικιώνεται μέσα στην άγρια φύση, παλεύοντας για την επιβίωση τη δική του και των τριών σκύλων ενός έτους που τον ακολουθούν. Μα η ανάγκη του να αντιμετωπίσει το δολοφόνο του πατέρα του και η αφοσίωσή του στους σκύλους των Σωτέλ κάνουν τον Έντγκαρ να γυρίσει πάλι σπίτι.

Προσωπική άποψη:
Σίγουρα οι εκδόσεις Πλατύπους δεν μας έχουν συνηθίσει σε μυθιστορήματα όπως "Η Ιστορία Του Έντγκαρ Σωτέλ". Αν και στο βιβλίο γίνονται κάποιες μεταφυσικές αναφορές, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε φαντασίας καθώς, πρόκειται για ένα λογοτεχνικό είδος που πραγματικά σπανίζει στις μέρες μας. Είναι μια ιστορία από εκείνες που σου γεννούν ποικίλα κι ανάμεικτα συναισθήματα, που σε ταράζουν βαθιά μέσα σου και που με το τέλος τους σου αφήνουν μια πικραμένη αίσθηση και τις σκέψεις σου ένα μπερδεμένο κουβάρι, ένα συνονθύλευμα εικόνων κι εντυπώσεων όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά, ίσως πιο δίκαια, ίσως πιο άδικα. Ποιος ξέρει στ' αλήθεια; Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως, όταν η ανάγνωση τελειώσει, μένεις αποσβολωμένος, κρατώντας αρκετή ώρα το βιβλίο στα χέρια σου με χιλιάδες σκέψεις και αναπάντητες ερωτήσεις.

Ο Έντγκαρ είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι που γεννήθηκε χωρίς να μπορεί να μιλήσει. Ωστόσο αυτό δεν του στέρησε την ικανότητα να επικοινωνεί με άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας τα χέρια του, ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι, ακόμα και τα ίδια τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια από την οποία μόνο αγάπη πήρε και που όλος τους ο κόσμος περιστρεφόταν γύρω από το κυνοτροφείο τους και τη ζωή μέσα σε αυτό που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά. Και όλα έμοιαζαν να κυλούν φυσιολογικά μέχρι την στιγμή που ο θείος του εμφανίστηκε στη ζωή τους και ο πατέρας του πέθανε αιφνιδίως λίγο καιρό αργότερα. Τότε ήταν που ο κόσμος του Έντγκαρ όπως εκείνος τον γνώριζε μέχρι εκείνη την ημέρα, κατέρρευσε και τον οδήγησε σε ένα ταξίδι, σε μια περιπέτεια μέσα από την οποία έπρεπε να κατανοήσει την ίδια του την ύπαρξη, τους λόγους που τον οδήγησαν στη φυγή αλλά, και στην συνειδητοποίηση του τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το όραμα της οκογένειάς του.

Ο Wroblewski ξεκινάει να αφηγηθεί την ιστορία του χωρίζοντάς την σε τέσσερα διαφορετικά μέρη. Στο πρώτο εξ' αυτών μας συστήνει με την οικογένεια Σωτέλ απ' όταν το όραμά τους για την δημιουργία μιας ξεχωριστής ράτσας σκυλιών ξεκίνησε να υπάρχει. Έτσι, από το παρελθόν φτάνουμε στο σήμερα όπου η οικογένεια του Έντγκαρ συνεχίζει με αγάπη κι ευλαβικότητα μια παράδοση που της κληροδοτήθηκε προσπαθώντας να κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τα βαθύτερα κίνητρα και τους σκοπούς της και πάνω απ' όλα, την σημαντικότητα όλου αυτού. Στο δεύτερο μέρος έχουμε την αρχή του τέλους των ευτυχισμένων ημερών της οικογένειας με τις αναταράξεις να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας και με τον θάνατο του πατέρα του Έντγκαρ να αποτελεί το πιο μελανό σημείο όλων. Η απώλειά του είναι κάτι περισσότερο απ' όσο μπορούν ν' αντέξουν, ο θείος του μπαίνει με έναν σαρωτικό τρόπο στη ζωή τους και εκεί είναι που ξεκινάει η αντίδραση και το ξέσπασμα του νεαρού έφηβου.

Τα δύο επόμενα μέρη του βιβλίου αποτελούν μια άλλη ενότητα της ιστορίας. Στο τρίτο λοιπόν μέρος ο Έντγκαρ έχει εγκαταλείψει το αγρόκτημα που πέρασε όλη του την ζωή και με τη συντροφιά τριών σκύλων αρχίζει ένα ταξίδι επιβίωσης, μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει από τους προσωπικούς του δαίμονες οι οποίοι δεν σταματούν λεπτό να τον καταδιώκουν. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να τρέξει όσο πιο μακριά γίνεται από ένα παρελθόν στο οποίο μπορεί να διακρίνει μόνο τις πληγές του και να φτάσει σε ένα μέλλον διαφορετικό, όπου θα μπορέσει να ξαναρχίσει από την αρχή. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και έτσι οδηγούμαστε στο φινάλε, στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας όπου όπως χαρακτηρίστηκε από τα μέσα παγκοσμίως, ως ένας σύγχρονος Άμλετ επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας κατανοήσει πλέον ποιος είναι, έχοντας ωριμάσει και γνωρίζοντας ολοκληρωτικά το νόημα πίσω απ' όσα κάνει η οικογένειά του χρόνια τώρα. Μα πάνω απ' όλα, γυρίζει αναζητώντας την λύτρωση για τον θάνατο του πατέρα του επιζητώντας απεγνωσμένα να αποκαλύψει την αλήθεια που μόνο εκείνος γνωρίζει.

Ο συγγραφέας δεν ξεδιπλώνει καθόλου τυχαία την σκέψη του στο χαρτί. Ακόμα και στα σημεία που κάποιος μπορεί με μια πρώτη, γρήγορη σκέψη να θεωρήσει ότι φλυαρεί, πίσω από τις λέξεις του κρύβονται σημαντικοί συμβολισμοί, με μια λυρικότητα μάλιστα που δεν συναντάει κανείς εύκολα σε λογοτεχνικά έργα του καιρού μας. Υπάρχει μια ιδιαίτερη δυναμική στον λόγο του και ένας ακαταμάχητος τρόπος με τον οποίο περιγράφει την ζωή στην αμερικάνικη επαρχία, ζωντανεύοντας κάθε τοπίο, από τις αγροικίες μέχρι τα πυκνά δάση, και κάθε άνθρωπο που δρα και λειτουργεί μέσα σε αυτά σαν να είναι οντότητες που είτε ζουν και αναπνέουν είτε απλά υπάρχουν εκεί, αλληλοεξαρτόνται στον απόλυτο βαθμό. Τα πάντα είναι φυσικό κομμάτι και συνέχεια του άλλου και μέσα από την σύνδεσή τους αυτή προκύπτει και μια ιδιόμορφη, δυνατή σχέση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, πόσο μάλλον χωρίς να σου προκαλέσει συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης.

Ο Έντγκαρ είναι ένας από εκείνους τους χαρακτήρες που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις. Μπορεί να μην έχει την ικανότητα του λόγου αλλά αυτό κάθε άλλο παρά ως ελάττωμα φαντάζει. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ευλογία αφού η ψυχή του είναι τόσο αγνή και καθαρή που του επιτρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επικοινωνήσει, τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα σκυλιά της οικογένειας με μια μοναδική ικανότητα που δεν μπορούν οι λέξεις να περιγράψουν και που αν τις χρησιμοποιούσε, ίσως να μην το πετύχαινε. Είναι ο πιο καθάριος απ' όλους τους χαρακτήρες, εκείνος με τις πιο ξεκάθαρες κατά βάθος σκέψεις και με τα πιο πηγαία συναισθήματα και θέλοντας ή μη, είναι εκείνος με τον οποίο δενόμαστε και εκείνος του οποίου η φωνή ξεχωρίζει, είναι πάνω απ' όλες, έστω κι αν βγαίνει από τα βάθη της ψυχής του και όχι από τα χείλη του.

Πήρε 10 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσει ο Wroblewski το συγκεκριμένο έργο και μέσα σε αυτό το διάστημα επένδυσε σε κάθε πρόταση, σε κάθε λέξη. Ακόμα και στα σημεία που το βιβλίο μοιάζει βραδυκίνητο τελικά ως αναγνώστη δεν σε κουράζει αλλά, σε αφήνει να παρασυρθείς σε έναν τόπο με αρώματα, μυρωδιές και ήχους που ούτε καν θα μπορούσες να φανταστείς ότι θα είχαν τη δύναμη να σε συγκινήσουν. Άλλωστε, είτε ενδιαφερόμαστε για τις λεπτομέρειες γύρω από την αγροτική ζωή και τους σκύλους είτε όχι, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μιλάει για την δύναμη της αγάπης, για την ολοκληρωτική αφοσίωση, το συναίσθημα της απώλειας και την θλίψη, την ανάγκη, όχι για εκδίκηση αλλά, για δικαιοσύνη και τελικά, την λύτρωση που έρχεται με τον πιο τραγικό και συγκινητικό τρόπο. Μια ιστορία που παρά τον όγκο των πληροφοριών της και την μεγάλη της έκταση διαβάζεται αβίαστα και αχόρταγα και που δεν μπορεί παρά να μείνει χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: David Wroblewski
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 779
ISBN: 978-960-6665-57-8