Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν ο Hunter, μέντορας κι αγαπημένος φίλος του Danny Bryce, ενός απόστρατου της ελίτ της Βρετανικής Αεροπορίας, πέφτει θύμα εκβιασμού κι απαγωγής, ο φίλος του αποφασίζει να επιστρέψει στη δράση για να τον σώσει.
Αποστολή του, να βρει και να σκοτώσει τρεις πληρωμένους δολοφόνους που προστατεύονται από μια μυστική οργάνωση με την ονομασία Feather Men, η οποία έχει αρχηγό τον πολυμήχανο Spike.
Το μυαλό, η δύναμη και η επιδεξιότητα θα καθορίσουν το νικητή στη μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

Προσωπική άποψη:
Όταν μια ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, προερχόμενη στην προκειμένη από το μυθιστόρημα του Ranulph Fiennes, αυτόματα ο πήχης θέτεται πολύ ψηλά. Από 'κει κι έπειτα εξαρτάται από τον κάθε θεατή που θέλει να εστιάσει. Στην βάση της η συγκεκριμένη ταινία, πέραν των αληθινών γεγονότων, είναι μια παραγωγή δράσης και αυτόματα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο τινά. Θα την δούμε ως μια ακόμα περιπέτεια από τις δεκάδες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο ή σαν μια αφήγηση; Προσωπικά, εστίασα στο πρώτο κομμάτι και ίσως γι' αυτό να μην είμαι τόσο αυστηρή όσο η πλειονότητα όσων την παρακολούθησαν οι οποίοι δεν θα έλεγα ότι την αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέτω χαμηλά standars ωστόσο, προσπαθώ να διαχωρίσω το κομμάτι της ποιότητας από εκείνο της καθαρής κινηματογραφικής διασκέδασης και η συγκεκριμένη ταινία εστιάζει καθαρά στο δεύτερο σκέλος.

Ο McKendry αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη και ουσιαστικά οι δύο αυτοί ρόλοι είναι οι παρθενικοί στην καριέρα του, σε ταινία μεγάλου μήκους τουλάχιστον. Αυτόματα έχει να αντιμετωπίσει μια διπλή δυσκολία. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγχείρημά του στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα κατ' επέκτασην, θα έπρεπε πρώτον και κύριον να δώσει βάση στην ανάπλαση και παρουσίαση των χαρακτήρων του. Το δεύτερο σχετίζεται με την σύγκριση η οποία αναπόφευκτα έρχεται, τόσο με παλαιότερες παραγωγές του είδους όσο και με ανάλογες παραγωγές στο υπάρχον διάστημα. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, θα λέγαμε ότι πέφτει στην λούμπα καθώς η προσοχή του φαίνεται να είναι στραμμένη περισσότερο στις σκηνές δράσης προσπαθώντας να εντυπωσιάσει παρά στο να αναπτύξει τους χαρακτήρες του όσο θα άρμοζε σε υπαρκτά πρόσωπα. Όσον αφορά την δράση τα πράγματα είναι καλύτερα για εκείνον καθώς η ταινία, δεν στερείται καθόλου στο κομμάτι αυτό.

Το μεγάλο ατού του McKendry, πέραν της αρκετά καλής ανάπτυξης της δράσης είναι το γεγονός ότι έχει στην διάθεσή του ονόματα τα οποία είναι αρκετά για να τραβήξουν τον κόσμο στις αίθουσες. Πάνω στα πρόσωπα αυτά βασίζεται για να χτίσει την πλοκή και πάνω στην δικιά τους προσωπικότητα βασίζεται για να ξεδιπλώσει το κουβάρι μιας ιστορίας χωρίς ωστόσο να μας αφήνει να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε, πολύ περισσότερο όσο θα έπρεπε. Η αλήθεια είναι πως αν ήθελε να έχει μια σύσσωμη αποδοχή θα έπρεπε να δώσει κάτι παραπάνω αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε ότι πρωτάρης είναι, όσο και να ήθελε, ίσως να μην μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο ή κάτι περισσότερο. Παρ' όλα ταύτα, οι fans των συγκεκριμένων ταινιών δεν θα απογοητευτούν, σε σύγκριση πάντα με εκείνους που θα επιζητούσαν κάτι ακόμα.

Το όνομα του De Niro αποτελεί καθαρά κράχτη, όχι γιατί η παρουσία του είναι κακή η δυσάρεστη, απεναντίας, ωστόσο, λειτουργικά ο ρόλος του δεν έχει να προσφέρει τίποτα πέραν του να τραβήξει μερικούς ακόμα στις αίθουσες που σε άλλη περίπτωση ίσως και να μην πλησίαζαν. Ο Clive Owen πάλι μας θυμίζει με την εμφάνισή του αυτή την συμμετοχή του σε άλλες ταινίες, ανάλογης θεματολογίας, όπως το "The Bourne Identity" ή το "The International", στον ρόλο όμως περισσότερο του κομπάρσου όπως στην πρώτη περίπτωση παρά του πρωταγωνιστή όπως στην δεύτερη. Μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ο Jason Statham σε έναν macho, σκληροτράχηλο μεν, με συνείδηση δε ρόλο που ταιριάζει γάντι, προσθέτοντας άλλη μια επιτυχημένη και ευχάριστη κινηματογραφική παρουσία στο βιογραφικό του, για να μην αναφέρουμε την συνεργασία του με άλλα μεγάλα ονόματα που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί πολλή χρήσιμη, πετύχει δεν πετύχει εισπρακτικά η ταινία.

Τελικά, αξίζει να δει κανείς το "Killer Elite"; Η απάντηση είναι, εξαρτάται! Εξαρτάται από το είδος του θεατή και από το κίνητρα που θα τον οδηγήσουν στις αίθουσες; Αν αναζητάτε μια κινηματογραφική πρόταση που θα σας προσφέρει ένα ευχάριστο δίωρο, με κυνηγητά, δράση, με σκοτωμούς και μυστικούς πράκτορες, πληρωμένου ή μη, τότε ναι, είναι μια πολλή καλή επιλογή και σίγουρα δεν θα κλάψετε τα λεφτά σας. Αν πάλι είστε ο θεατής που ζητάτε από μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία να εμβαθύνει περισσότερο, αν θέλετε πρωτοτυπία και προβληματισμό σκέψης, καλύτερα να καταφύγετε σε dvd και σε κάποια παραγωγή ανάλογης θεματολογίας που έχετε ξαναδεί. Προσωπικά δεν κέρδισα κάτι από την θέαση της συγκεκριμένης ταινίας ωστόσο, πέρασα ευχάριστα και δεν έκλαψα την ώρα που σπατάλησα.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Killer Elite
Είδος: Δράσης
Σκηνοθέτης: Gary McKendry
Πρωταγωνιστές: Jason Statham, Robert De Niro, Clive Owen, Yvonne Strahovski, Dominic Purcell, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Grant Bowler, Aden Young, Ben Mendelsohn, Lachy Hulme, Firass Dirani
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 105'

Επίσημο site: