Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι αιμοδιψείς Δράκυλοι έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους και διαρρηγνύουν, λίγο λίγο, το φράγμα που τους χωρίζει από τον κόσμο των μάγων. Η απειλή είναι άμεση και τρομακτική.
Κι ενώ όλοι οι μάγοι έχουν στρέψει κάθε τους σκέψη και ενεργεία στην αντιμετώπιση της επικείμενης εισβολής, ο Τίμοθι ανακαλύπτει ότι η Τέρρα απειλείται ακόμα πιο άμεσα από έναν εχθρό που βρίσκεται ήδη μέσα της. Ο μοχθηρός αρχαίος αποκρυφιστής, ο Αλχαζρέντ, είναι ακόμα ζωντανός - και έχει συγκεντρώσει σχεδόν όση ενέργεια του είναι απαραίτητη για να κυριαρχήσει στο Τάγμα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Τίμοθι και η Κασσάνδρα πρέπει να αγωνιστούν για να σταματήσουν τα σχέδια του Αλχαζρέντ πριν να είναι αργά. Είναι όμως αρκετά δυνατοί απέναντι στη μαγεία του;

Προσωπική άποψη:
Συνεχίζοντας την ανάγνωση προς ολοκλήρωση της σειράς "Εξόριστος", έφτασα στο τρίτο και προτελευταίο βιβλίο της σειράς και αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι, ότι λίγο πριν η αυλαία πέσει οριστικά, τα πράγματα παίρνουν τέτοια τροπή που το ενδιαφέρον μας γύρω από τις εξελίξεις αυξάνεται κατά κόρον. Εξακολουθεί να μην είναι "Harry Potter" ωστόσο, θα ήταν μάλλον άδικο κάθε σε σειρά βιβλίων με μάγους, ή και με μη-μάγους όπως στην προκειμένη περίπτωση, να μπαίναμε στη διαδικασία να την συγκρίνουμε με ένα από τα μεγαλύτερα, πιο επιτυχημένα και μοσχοπουλημένα best-sellers όλων των εποχών, στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας τουλάχιστον. Καθώς λοιπόν ο Τίμοθι έχει καταφέρει να φέρει προσωρινά την ειρήνη στον κόσμο των μάγων, με τους μάγους και τους κατατρεγμένους από το ίδιο το είδος τους, Δρακύλους, να έχουν συνάψει ανακωχή προκειμένου να είναι έτοιμη για την επίθεση των τελευταίων, έχει να αντιμετωπίσει νέες ανατροπές πριν τον πόλεμο που βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Τίμοθι, παρέα με τον Βέρλιο, τον Λέανδρο και μια ομάδα μάγων, σπεύδουν στο μαγικό τείχος που χωρίζει την χώρα των μάγων από εκείνη των Δρακύλων, έπειτα από την εξορία των δεύτερων από τους πρώτους. Όμως, όπως ήδη γνωρίζαμε από το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, οι Δράκυλοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν όλα όσα οι μάγοι τους στέρησαν άδικα και πάνω απ' όλα, είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, χωρίς να λογαριάζουν τις απώλειες ή το αίμα που θα χυθεί σε μια μάχη σαν κι αυτήν. Οι μάγοι γνωρίζουν ότι το να εμποδίσουν το φράγμα να σπάσει είναι μια μάλλον χαμένη υπόθεση και έτσι αποφασίζουν να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν για την αναμέτρηση, έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλεονέκτημα απέναντι στους επιτιθέμενους, μειώνοντας τις απώλειές τους, με την βοήθεια ενός μεταλλεύματος που βρίσκεται προς εξόρυξη στα όρια των τειχών, που δονούνται από την οργή όσων βρίσκονται από πίσω, το οποίο και θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φτιάξουν δυνατά και αδιαπέραστα όπλα.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα μέρος της ιστορίας και σίγουρα, δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Λέανδρος φαντάζει παράξενος, με μια συμπεριφορά η οποία δεν τον χαρακτήριζε στο παρελθόν, κάνοντας τους φίλους του να ανησυχούν για το τι μπορεί να του συμβαίνει. Η ανησυχία αυτή αυξάνεται όταν ο Λέανδρος αποπειράται να σκοτώσει τον Τίμοθι, αλλά και τον οδηγό του Καϊάφα. Η ανεπιτυχής όμως αυτή προσπάθεια συμβάλλει στο να ανακαλύψει ο Τίμοθι κάποιες τρομακτικές αλήθειες για τον κόσμο των μάγων, για τις ψυχές εκείνων που έχουν πεθάνει και για το πως η δύναμή τους αξιοποιείται προς όφελος θεωρητικά της μαγείας ωστόσο, καταδικάζοντάς τες να μην βρουν ποτέ την ηρεμία που αξίζει κάθε ψυχή που με τον θάνατο αποχωρίζεται τον σώμα της σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Παράλληλα όμως συνειδητοποιεί πόσο χρήσιμες μπορούν να φανούν οι δικές του γνώσεις και ικανότητες, που μπορεί να μην είναι μαγικές αλλά είναι σπουδαίες αλλά, και πως το κακό που νόμιζαν πως είχε εξοντωθεί είναι εδώ, πιο δυνατό και διψασμένο για εξουσία από ποτέ.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι οι εξελίξεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά μέσα σε κάποιο κάστρο ή στην βάση της κοινωνίας των μάγων. Παράλληλα μας επιτρέπεται να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε διαφορετικούς χώρους, σε παράλληλους χρόνους. Έτσι η δράση δέχεται μια ισχυρή βοήθεια και αποφεύγεται η μονοτονία, τόσο ως προς το περιβάλλον δράσης ως και προς του εμπλεκόμενους σε αυτή χαρακτήρες. Γνωρίζουμε διαφορετικές συνομοταξίες μάγων, ήθη και έθιμα και μας επιτρέπεται με τον τρόπο αυτό να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα του κόσμου αυτού αλλά και του τρόπου που τα πράγματα λειτουργούν μέσα σε αυτόν. Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα αλλά πάντα, υπάρχει και μια ενδιάμεση κατάσταση και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να δεχτούμε πληροφορίες και να τις επεξεργαστούμε σωστά γιατί το να εθελοτυφλούμε ή το να μην βλέπουμε καθαρά μπορεί αν οδηγήσει σε αποτελέσματα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, έτσι και αυτό, διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα. Μάλιστα, οι ανατροπές είναι τόσες πολλές και με τόσο σταθερό ρυθμό που δεν μας αφήνουν λεπτό να πλήξουμε, αυξάνοντας τις ήδη υπάρχουσες αντιξοότητες, κάνοντας τις καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολες αλλά και επικίνδυνες. Ο θάνατος παραμονεύει στην ατμόσφαιρα και οι ήρωές μας θα πρέπει να ρισκάρουν αλλά και να πάρουν αποφάσεις που θα τους φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με κινδύνους και εχθρούς που μπορεί καν να μην τους είχαν περάσει από το μυαλό, ως κάτι αδύνατον και χαμένο στο χρόνο. Σίγουρα το ενδιαφέρον μου έχει αυξηθεί και περιμένω εναγωνίως να διαβάσω το τελευταίο βιβλίο της σειράς όπου ο πόλεμος είναι μονόδρομος και το μόνο που μένει είναι να ανακαλύψω ποιος και με ποιον τρόπο θα αναδειχτεί νικητής και κατά πόσο ο Τίμοθι, το αδύναμο πιόνι του μαγικού κόσμου μπορεί να τον αλλάξει για πάντα.
Βαθμολογία 8,5/10 

Ταυτότητα βιβλίου:  
Συγγραφέας: Christopher Golden & Tom Sniegoski
Μεταφραστής: Τουρκολιά-Κυδωνιέως Ρένια
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-960-16-2722-9