Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο και η διάθεσή μας... εντάξει, η διάθεσή μας δεν είναι στα καλύτερά της με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ωστόσο, δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας παίρνει από κάτω. Πολύ θα θέλαμε να πάμε διακοπές σε κάποια απομονωμένη κι έρημη παραλία, λιάζοντας τα καλλίγραμμα κορμιά όμως, μας βλέπω με μεγάλη μου λύπη, στα πλησιέστερα στην περιοχή μας συντριβάνια να βρέχουμε τα πόδια μας. Τελοσπάντων... δεν πτοούμαστε και επειδή ξέρουμε να περνάμε καλά, ακόμα και όταν όλα μας ζορίζουν, έχω εναλλακτική πρόταση. Βραδιές ταινιών με φίλους! Τι να δείτε όμως τώρα που ήρθε καλοκαιράκι; Μετά από πολλή σκέψη και περισυλλογή, κατέληξα σε μια λίστα με επιλογές που νομίζω ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Για θριλερόβιους
Saw - Τα Σαγόνια Του Καρχαρία: Κλασσική και αγαπημένη, η συγκεκριμένη ταινία, παρά τα ξεπερασμένα της εφέ, καταφέρνει να παγώνει το αίμα μας και να προκαλεί την αγωνία μας μέχρι και σήμερα. Η πρώτη ταινία με κεντρικό της θέμα τον μεγαλύτερο τρόμο για κάθε λουόμενο, με την Universal να εμπιστεύεται τον νεαρό και άγνωστο Spielberg και τελικά, να κερδίζει το στοίχημα προσφέροντας στην ίδια μια τεράστια εμπορική επιτυχία και σε εκείνον, την ευκαιρία που χρειαζόταν για να καθιερωθεί και σήμερα να θεωρείται κορυφαίος. Το ost δε της ταινίας έχει τυπωθεί με πυρωμένο σίδερο στον εγκέφαλό μας και κάνει τις τρίχες στο σβέρκο μας να σηκώνονται από την πρώτη κι όλας νότα. Και κακά τα ψέματα, για όσους δεν μπορούν να πάνε διακοπές, ποια μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπει ένα τεράστιο, απειλητικό και αιμοδιψές θαλάσσιο θηλαστικό να παραμονεύει για να κατασπαράξει τους τυχερούς-άτυχους;

Για περιπετειώδεις τύπους
Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl - Οι Πειρατές Της Καραϊβικής: Η Κατάρα Του Μαύρου Μαργαριταριού: Όχι... αν έχετε κάτι καλύτερο, που να μην περιλαμβάνει διαμελισμένα πτώματα και τα σαρκοβόρα, θαλάσσια θηλαστικά της προαναφερόμενης κατηγορίας, να μου το πείτε. Πρώτον και κύριον, η ταινία έχει Johnny, πολύ Johnny... για την ακρίβεια, η ταινία είναι ο Johnny ο οποίος δίνει ρέστα, μεταμορφώνεται σε Jack Sparrow υιοθετώντας ίσως το πιο αγαπημένο στυλάκι των τελευταίων ετών, όσον αφορά το κινηματογραφικό στερέωμα. Εντάξει... λίγο το δίδυμο Keira-Bloom μας τα χαλάει αλλά το αντέχουμε χάρη στις καυστικές, χιουμοριστικές, απολαυστικές ατάκες του υπέρτατου καπετάνιου που μας ταξιδεύει σε θάλασσες και πελάγη, κυνηγώντας αυτούς που τον πούλησαν, ένα στοιχειωμένο πλοίο, έναν αμύθητο θησαυρό και τον τρόπο λύτρωση από μια κατάρα χρόνων και χρόνων. Περιπετειώδης, γεμάτη δράση, οπτικοακουστικά εφέ που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό, το 1ο μέρος των "Πειρατών" είναι και το καλύτερο και αξίζει να το δείτε ξανά... και ξανά...

Για να γελάσει το χειλάκι μας
Νήsos: Θα μπορούσα να σας προτείνω πολλές, πάρα πολλές καλοκαιρινές χαζοκωμωδίες για να περάσει ευχάριστα η ώρα σας όμως η "Νήsos", όχι μόνο είναι 100% ελληνική, άρα γιατί να μην την στηρίξουμε αλλά, κακά τα ψέματα, αποτελεί από τις πολύ καλές και αξιόλογες παραγωγές των τελευταίων ετών στο κωμικό είδος. Μιλάμε για μια καλογυρισμένη ταινία, με όμορφα τοπία, απέραντο μπλε, τα νησιά μας άλλωστε προσφέρονται για όλα όσα προαναφέρθηκαν, και μια κεντρική ιδέα έξυπνα δουλεμένη η οποία συνδυάζει κωμικά και δραματικά στοιχεία, εστιάζοντας σε μια κλειστή επαρχιώτικη κοινωνία αποδεικνύοντάς μας περίτρανα πόσο λαμόγια είμαστε ως λαός και πως για να προστατέψουμε τον... όχι, δεν θα το πω, είμαστε ικανοί να κάνουμε κάθε λογής γελοιότητα και ακρότητα.

Για όσους θέλουν γέλιο... αλλά και λίγο love story
Splash - Η Γοργόνα: Προσωπικά δεν εκτιμώ ιδιαίτερα αυτήν την ταινία αλλά, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως στα χρόνια της έκανε γκελ στο κοινό και πως μέχρι και σήμερα, έχει θαυμαστές. Το ότι ο Tom Hanks είναι πρωταγωνιστής σίγουρα παίζει ρόλο αν και στην μετέπειτα καριέρα του, συνεργάστηκε με τον Howard σε πιο ενδιαφέρουσες σαφώς δουλειές. Βέβαια το αντρικό κοινό δεν θα δυσαρεστηθεί καθόλου βλέποντας την Darryl Hannah συχνά-πυκνά ημίγυμνη αλλά και το ευαίσθητο γυναικείο δεν θα μείνει ασυγκίνητο μπροστά σε ένα τόσο αταίριαστο και καταδικασμένο φαινομενικά ρομάντζο. Όπως και να 'χει, και ας μην είναι αριστούργημα σε καμία των περιπτώσεων, είναι μια καλή επιλογή για λίγο θάλασσα, λίγο σορόπιασμα και λίγη φαντασία ένα θερινό βράδυ.

Για αυτούς που θέλουν αίσθημα
The Blue Lagoon - Η Γαλάζια Λίμνη: Κλασσική αισθηματική ταινία, που παρά το προκλητικό για την εποχή της περιεχόμενο, με τους νεαρούς πρωταγωνιστές να περιφέρονται σε ένα έρημο νησί σχεδόν γυμνοί και από ένα σημείο κι έπειτα να ερωτοτροπούν, αγαπήθηκε από έναν μεγάλο, πολύ μεγάλο αριθμό θεατών. Υποθέτω ότι ο λόγος γι' αυτό ήταν η αθωότητα και η ειλικρινής αγάπη με την οποία ήταν 'ντυμένα' όλα τα παραπάνω, δίνοντας στον έρωτα μια αυθεντικότητα και μια αγνότητα η οποία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε έναν κόσμο όπου δύο ορφανά παιδιά μεγάλωναν μακριά από μίση και κακίες σε ένα απομονωμένο νησί έχοντας ως μοναδικό στήριγμα και συντροφιά, ο ένας τον άλλο. Η άγρια φύση του νησιού είναι μαγευτική, οι ατελείωτες αμμουδερές παραλίες ονειρεμένες και ναι, είναι τρυφερή, δροσερή, συγκινητική και θα πάρετε και λίγο μάτι.

Για να... κοινωνικοποιηθούμε
Life As A House - Ένα Σπίτι, Μια Ζωή: Πέραν του ότι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους που έχω δει τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας σε βάθος τις σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια, πόσο εύκολο είναι να διαλυθούν και πόσο πραγματικά δύσκολο να επανακτηθούν, είναι και μια παρηγοριά για όσους δεν πάνε διακοπές. Έτσι και οι πρωταγωνιστές, αν και καλοκαίρι, αντί να λιάζονται και να πίνουνε Mojito, ιδροκοπάν με θέα την θάλασσα προκειμένου να φτιάξουν ένα σπίτι που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί στην πραγματικότητα πολλά χρόνια πριν. Ναι, χαιρόμαστε με το καλοκαιρινό, κοπιαστικό τους βάσανο αλλά παρ' όλα ταύτα, συγκινούμαστε από το δράμα που εξελίσσεται αναμεταξύ τους και προβληματιζόμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι επί της ουσίας η ταινία πετυχαίνει τον στόχο της.

Για να κλάψουμε και λίγο
Titanic - Τιτανικός: Αν δεν προτείνω καλοκαιριάτικα τον "Τιτανικό", τι θα προτείνω; Ναι, το ξέρω, το διασημότερο πλοίο όλων των εποχών μπορεί να βυθίστηκε Απρίλιο, καλό Πάσχα δηλαδή για τα δικά μας δεδομένα όμως, έχει να δεις θάλασσα και νερό μέχρι που να χορτάσει το μάτι σου και να μην αντέχεις άλλο. Ένας μεγάλος έρωτας, ένα παγόβουνο, ένα τραγικό ναυάγιο και ο απέραντος ωκεανός, ότι χρειάζεται δηλαδή ένα ρομαντικό, περιπετειώδες blockbuster που ωστόσο θέλει να καταταχθεί στα δράματα και όχι στις ταινίες δράσης. Είτε τον αγαπήσατε, είτε τον μισήσατε, δεν παύει να αποτελεί μια τεράστια επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική, που ακόμα μια θέαση δεν είναι κακή αλλά, αντίθετα και για την πλειοψηφία, θα έχει να προσφέρει μια κάποια ικανοποίηση.

Για να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας
Finding Nemo - Ψάχνοντας Το Νέμο: Μα τι άλλο! Όχι πέστε μου! Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές... υποθαλάσσιες ταινίες που θα μπορούσατε να δείτε αλλά ο Νέμο, εκτός από αξιαγάπητος, είναι πραγματικά για όλη την οικογένεια, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Και όπως κάθε ταινία της Disney, έχει πραγματικά και ουσιαστικά μηνύματα, τόσο για την ζωή, όσο και για την αξία της οικογένειας και πόσο αυτή μπορεί να σε στηρίξει, ακόμα και όταν αισθάνεσαι να σε πνίγει. Σε συνδυασμό με τα μαγευτικά σχέδια και χρώματα της Pixar, που καταφέρνει να μας κόβει την ανάσα σε κάθε νέα της συνεργασία, ο Νέμο και η παρέα του είναι η πιο δροσερή, φρέσκια, αστεία, συγκινητική και παράδοξα ανθρώπινη παρέα για εσάς και την οικογένειά σας αυτή την περίοδο. Ακόμα και αν την έχετε δει, να την ξαναδείτε γιατί πραγματικά, μόνο θα κερδίσετε, τίποτα δεν θα χάσετε.

Για να νιώσουμε τον ρυθμό
Mamma Mia!: Δεν θέλω βλακείες... δεν θέλω βλακείες! Αν το "Mamma Mia!" δεν αποτελεί την must καλοκαιρινή κινηματογραφική επιλογή, ε, τότε δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Γυρισμένη στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στο Πήλιο, βγάζει προς τα έξω την καλύτερη πλευρά της χώρας μας, αυτή της φυσικής ομορφιάς, της χαράς, της ανεμελιάς και της διασκέδασης. Οι Abba συναντάνε την Meryl Streep και τους λοιπούς συντελεστές σε ένα ξέφρενο, καλοκαιρινό μουσικοχορευτικό πάρτι που ας το παραδεχτούμε, μας κάνει να κινούμαστε στους ρυθμούς του. Όχι, δεν είναι αριστούργημα σε καμία των περιπτώσεων ωστόσο, είναι μια ταινία ανάλαφρη και εξαιρετικά ευχάριστη που μας διασκεδάζει όσο λίγες και πολλές φορές φέρνει το χαμόγελο στα χείλη μας, θυμίζοντάς μας κάτι από εποχές που κάποιοι μπορεί να μας στέρησαν, προσωρινά, όμως μπορούμε πάντα να αναπολούμε και να ευχαριστιόμαστε με την ψυχή μας.