Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τζόσι είναι βέβαιη για τρία πράγματα: ότι ο χειμώνας είναι η αγαπημένη της εποχή, ότι είναι ασχημούλα κι ότι τα γλυκά τρώγονται καλύτερα μες στην απομόνωση της κρυψώνας της.
Για πολύ καιρό η Τζόσι αρκείται σε μια ζωή χωρίς τίποτα ιδιαίτερο, στο σπίτι της μητέρας της. Η μόνη της παρηγοριά είναι τα γλυκά και τα αισθηματικά μυθιστορήματα που της γεμίζουν τα βράδια.
Μέχρι που ανακαλύπτει ότι στην κρυψώνα της έχει εγκατασταθεί η Ντέλα Λι, μια γκαρσόνα της περιοχής που γίνεται κατά το ένα τρίτο η Νέμεσή της και κατά τα δύο τρίτα η καλή της νεράιδα.

Προσωπική άποψη:
Πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 χρόνια τώρα που η αγαπημένη μου Νικολέτα μου έχει πάρει τ' αυτιά με το βιβλίο, "Η Βασίλισσα Των Ζαχαρωτών", της αγαπημένης της Sarah Addison Allen, την οποία και μου σύστησε πριν μερικούς μήνες, δωρίζοντάς μου το πρώτο της βιβλίο με τίτλο, "Ο Μαγικός Κήπος". Εγώ έχω να πω πως, μερικά βιβλία, έρχονται στα χέρια σου με έναν τρόπο που δεν περιμένεις, με έναν τρόπο μαγικό, σαν να γνωρίζουν εκείνα καλύτερα από εσένα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα διαβάσεις. Κάπως έτσι συνέβη και με το συγκεκριμένο, όταν από ένα τυχαίο λάθος, βρέθηκα σε μια βασανιστική αναμονή μιας ώρας και αυτό εμφανίστηκε μπροστά μου ως η καλύτερη επιλογή μου, προκαλώντας με να το αγοράσω. Και δεν το μετάνιωσα, γιατί όπως και με τον "Μαγικό Κήπο", έτσι και με την "Βασίλισσα Των Ζαχαρωτών", η Allen, μου προσέφερε μια υπέροχα γλυκιά και συνάμα, μαγική ιστορία.

Η Τζόσι είναι μια 27χρονη κοπέλα η οποία ζει μαζί με την αυταρχική και δεσποτική, υπερήλικη μητέρα της, για το χατήρι της οποίας, έχει θάψει την προσωπική της ζωή. Η Τζόσι, ζει και αναπνέει μόνο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και να ικανοποιεί κάθε παράλογη απαίτηση της μητέρας της, κάτι που κάνει πειθήνια σε μια προσπάθειά της να εξιλεωθεί για την φρικτή προσωπικότητα που είχε ως παιδί και που την έχει στιγματίσει ακολουθώντας την μέχρι και σήμερα. Όμως η Τζόσι, έχει τα μυστικά της. Εδώ και τρία χρόνια είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Άνταμ, τον ταχυδρόμο που κάθε μέρα φέρνει την αλληλογραφία τους και στην ντουλάπα του δωματίου της, βρίσκεται ένας καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα κόσμος, γεμάτος γλυκά και λιχουδιές που της είναι απαγορευμένα και μόνο έτσι μπορεί να απολαύσει χωρίς την επικριτική ματιά κανενός. Η καθημερινή της ρουτίνα όμως αλλάζει όταν η 37χρονη Ντέλα Λι βρίσκεται μυστηριωδώς στην ντουλάπα της, γεγονός που θα αλλάξει για πάντα την ζωή της οδηγώντας την με τον τρόπο της στην συνειδητοποίηση του τι πραγματικά θέλει και αξίζει.

Η Allen επιλέγει για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει για την ιστορία της αυτό που πολύ θα χαρακτήριζαν, προβληματικούς πρωταγωνιστές. Η Τζόσι είναι μια κοπέλα που ενώ θα έπρεπε να έχει αρπάξει την ζωή από τα μαλλιά και να ζει τα όνειρά της, έχει αφοσιωθεί ολόψυχα σε ένα καθήκον, υπηρετώντας μια μητέρα από την οποία ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα έρθει η συγχώρεση που τόσο περιμένει και θα της επιτρέψει να ζήσει όπως θέλει. Η μητέρα της φυσικά δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση καθώς, πιστεύει ότι η κόρη της έχει υποχρέωση να είναι δίπλα της κάθε ώρα λεπτό και πως κι εκείνη, πρέπει να θυσιάσει την ζωή και τα νιάτα της, όπως ακριβώς έκανε και η ίδια. Στο πρόσωπό της, βλέπει εκείνο του άντρα της και τελικά, αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάρα που η Τζόσι θα μπορούσε να φέρει στις πλάτες της, πληρώνοντας ένα τίμημα που δεν είναι δικό της. Η Ντέλα Λι από την άλλη, είναι ο ορισμός του αντισυμβατικού ανθρώπου, άλλη μια κοπέλα που η ζωή της καταστράφηκε εξαιτίας των λάθος επιλογών της δικής της μητέρας από τις οποίες, όσο κι αν θέλησε να ξεφύγει, δεν τα κατάφερε, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να βοηθήσει την Τζόσι να κάνει την δική της ζωή καλύτερη, σαν να είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί πλέον να κάνει.

Όμως οι προβληματικότητα των χαρακτήρων δεν σταματάει εδώ. Ο Άνταμ είναι ένας εσωστρεφής νέος, ο οποίος κλείστηκε στον εαυτό του μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, αποφασίζοντας πως η ζωή του είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε ρίσκο σε κάνει να αισθάνεσαι στιγμιαία κυρίαρχος. Όμως δεν είναι αυτή η ζωή που πραγματικά λαχταράει και όσο μένει μακριά της, τόσο απομακρύνεται και από τους ανθρώπους. Η Κλόε είναι το παιδί εκείνο που αγάπησε παθιασμένα και δόθηκε ολόψυχα σε έναν άνθρωπο που όταν την προδίδει, ο κόσμος της καταρρέει, γιατί όλος της ο κόσμος ήταν εκείνος, κάθε κομμάτι του ήταν δικό του χωρίς να θυμηθεί να κρατήσει τίποτα για την ίδια. Κάτι που πρέπει να αλλάξει γιατί η συγχώρεση από μόνη της, δεν είναι αρκετή, αν δεν θελήσει εκείνη να κάνει καλύτερο τον εαυτό της διεκδικώντας τη ζωή και τα θέλω της. Και τελικά, μέσα απ' όλα τα παραπάνω, συνειδητοποιώ για μια ακόμη φορά ότι τελικά, όχι τόσο η ίδια η ιστορία όσο οι χαρακτήρες μέσα σε αυτήν, οι προσωπικότητες και οι αντιδράσεις τους απέναντι στις καταστάσεις, είναι που κάνουν τόσο ξεχωριστές τις ιστορίες της συγγραφέως.

Για μια ακόμη φορά, η ιστορία της Allen χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Εκείνο της ενδοσκόπησης των ηρώων προσπαθώντας να κατανοήσουν τα λάθη τους και να τα αποδεχτούν και εκείνο που θα τους επιτρέψει να προσπαθήσουν τελικά, όχι να τα διορθώσουν αλλά, να πορευτούν μαζί τους ελπίζοντας ότι το μέλλον θα τους φέρει όλα αυτά που ελπίζουν, όλα όσα ονειρεύονται και γιατί όχι, όλα όσα αξίζουν. Και όλα αυτά, εξελίσσονται μέσα από ένα μαγικό, μεταφυσικό πέπλο που αν και μπορεί να φαντάζει παράξενο σε μερικούς, έχει μια δικιά του λογική. Η μαγεία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επειδή δεν την βλέπουμε. Αντίθετα, η μαγεία είναι πάντα εκεί, πλανιέται γύρω μας και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να δράση ή έστω, την στιγμή εκείνη που θα την έχουμε πραγματικά ανάγκη αρκεί, να αισθανόμαστε μέσα μας πρόθυμοι να την δεχτούμε. Με άλλα λόγια, "Η Βασίλισσα Των Ζαχαρωτών" είναι ένα μαγικό ψυχογράφημα διαφορετικών ανθρώπινων προσωπικοτήτων που το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί, συνδέονται από μια ασημένια κλωστή που δεν την βλέπουν ωστόσο, υπάρχει. Είναι μια σύγχρονη ιστορία, πασπαλισμένη με αρκετή χρυσόσκονη, τόση όση χρειάζεται για να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε καθώς η εξέλιξη των γεγονότων ρέει αβίαστα και μας παρασέρνει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Addison Allen
Μεταφραστής: Αγγελίδου Μαρία
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-410-564-9