Area 88:
Γνωστή ως "Περιοχή 88", η OVA αυτή σειρά κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε vhs. Το θέμα της, ένας κακομοίρης, ερωτευμένος νεαρός που από λάθος, βρίσκεται να έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο θανάτου που τον στέλνει να πολεμήσει με το αεροπλάνου. Για να γυρίσει πίσω, τρεις τρόποι υπάρχουν. Να ολοκληρώσει την θητεία του, πράγμα που κανείς ποτέ δεν πέτυχε, να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό, που δεν διαθέτει, ή να το σκάσει, πράγμα δύσκολο έως απίθανο.
Η σειρά βασίστηκε στο manga του Kaoru Shintani που κυκλοφορούσε μεταξύ 1979 και 1986. Μεταξύ 1985 και 1986, τα Studio Pierrot δημιούργησαν 3 επεισόδια και το μετέφεραν ως anime στην μικρή οθόνη. To 2004, η σειρά επανήλθε, με 12 επεισόδια αυτή τη φορά όμως μην ρωτήσετε λεπτομέρειες... δεν έχω ιδέα.

Lensman:
Το συγκεκριμένο anime βασίστηκε σε ομώνυμη νουβέλα και κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη, ήταν σε μορφή ταινίας. Η δεύτερη, σε μορφή σειράς. Στην χώρα μας πάλι, δεν προβλήθηκε κανένα από τα δύο. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ενώσουν τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς και να μας τα πασάρουν ως μια ενιαία ταινία. Είμαι σίγουρη ότι το βρίσκετε όσο έξυπνο το βρίσκω κι εγώ. Τελοσπάντων... η σειρά είναι επιστημονικής φαντασίας και τοποθετείτε σε ένα φανταστικό σύμπαν όπου μια ειρηνική φυλή έρχεται σε σύγκρουση με μια κακιά, εξωγήινη φυλή που θέλει να φέρει το χάος. Για να τα βγάλουν πέρα, χρησιμοποιούν τις επιλεγόμενες "mental powers" και από 'κει και πέρα, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα για να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 7 Ιουλίου του 1984 με την υπογραφή των Soji Yoshikawa και Frank Agrama ενώ στις 6 Οκτωβρίου 1984 ξεκινάει να προβάλλεται η τηλεοπτική σειρά με την υπογραφή του Soji Yoshikawa και της MK Productions στην παραγωγή. Η σειρά ολοκληρώνει τον κύκλο της μετά από 25 επεισόδια και πιο συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου 1985.

Mahô no purinsesu Minkî Momo: Yume no naka no rondo:
Γνωστή ως η "Πηγή της νιότης", η συγκεκριμένη ταινία ήρθε στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '80 όπου παρακολουθήσαμε την Gigi να ταξιδεύει σε έναν κόσμο αλά Πήτερ Παν, όπου υπάρχει η πηγή της νιότης και τα παιδιά δεν μεγαλώνουν, προκειμένου να βρει τους γονείς της που χάθηκαν έπειτα από την συντριβή του αεροπλάνου του. Φυσικά, κάνουν την εμφάνισή τους κυβερνητικές οργανώσεις που θέλουν να καταστρέψουν αυτόν τον μαγικό κόσμο. Αν κάτι μας έχει μείνει από την ταινία, είναι η μουσική και τα τραγούδια της.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιουλίου 1985 σε μια παραγωγή της Ashi Productions. Η ταινία παίχτηκε την ίδια περίοδο και στην Αμερική, η οποία χρηματοδότησε το concept, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία της πριγκίπισσας Gigi όμως ξεκίνησε νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου 1982 με μια σειρά 63 επεισοδίων με τίτλο, "Mahō no Purinsesu Minkī Momo", που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου 1986. Φυσικά η σειρά αυτή, δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα μας ενώ ακολούθησαν κι άλλες ταινίες αλλά κι ένα remake τη δεκαετία του '90.

Dragon Ball:
Μία από τις λίγες σειρές που παρακολουθούσαν αγόρια και κορίτσια της γενιά μου. Ο Son Goku και η μαϊμουδίσια ουρά του μας παρέσυραν να ψάξουμε μαζί τους τις Dragonball που θα του επέτρεπαν να καλέσει τον Δράκο του Σένρον. Πολλά τα ταξίδια, πολλές οι μάχες, πολλές οι ανατροπές και οι εκπλήξεις, πολλοί αγώνες και τουρνουά για την ανάδειξη του καλύτερου πολεμιστή. Αυτό ήταν τουλάχιστον το concept πάνω-κάτω αρχικά ενώ στην πορεία άλλαξε, με τον Goku να είναι πλέον ενήλικος και οικογενειάρχης, έχοντας να αντιμετωπίσει νέους εξωγήινους εχθρούς, οι δυνάμεις του να γίνονται όλο και μεγαλύτερες και να ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά αλλά και το ότι έχει έναν αδερφό.
Η σειρά βασίστηκε στο manga του Akira Toriyama που δημοσιευόντουσαν από την Weekly Shōnen Jump από το 1984 μέχρι το 1995. Η Toei Animation αναλαμβάνει την παραγωγή του anime με την πρώτη season να αποτελείται από 153 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 26 Φεβρουαρίου 1986 και 12 Απριλίου 1989. Η δεύτερη season είχε τίτλο "Dragon Ball Z" και προβλήθηκε μεταξύ 26 Απριλίου 1989 και 31 Ιανουαρίου 1996, φτάνοντας τα 291 επεισόδια. Η τρίτη season είναι και η πιο μικρή. Αποτελείται από 64 επεισόδια και έχει τίτλο, "Dragon Ball GT" και προβλήθηκε μεταξύ 5 Απριλίου 1999 και 27 Μαρτίου 1997. Ακολούθησε η και τελευταία season με 98 επεισόδια και τίτλο, "Dragon Ball Kai" που μεταδόθηκε μεταξύ 5 Απριλίου 2009 και 27 Μαρτίου 2011. Έχουν γυριστεί πάμπολλες ταινίες βασισμένες στο anime. Στη σειρά του "Dragon Ball" κυκλοφόρησαν 4 ταινίες, στου "Dragon Ball Z", 13, ενώ έχουν γυριστεί ακόμα 3 τηλεοπτικές ταινίες και 4 OVA.
Για μια ακόμα φορά, ο ΑΝΤ1, έχασε το τόπι με την προβολή αυτής της σειράς, όπως άλλωστε συνήθιζε. Ποτέ δεν την ολοκλήρωσε και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έφτασε ποτέ στον τελευταίο κύκλο αλλά, ότι άφησε τον GT στη μέση. Αν κάτι ωστόσο έχουμε να θυμόμαστε από την σειρά είναι το γεγονός πως οι πρωταγωνιστές, είχαν κάνει το πήγαινε-έλα από τη Γη στον Άλλο Κόσμο, Παγκράτι-Κολιάτσου. Έτσι, ακόμα κι όταν κάποιος τίναζε τα πέταλα, δεν είχαμε πραγματικό λόγο να ανησυχούμε. Ξέραμε ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πως θα επέστρεφε.

Windaria:
Τι να πει κανείς γι' αυτό το anime; Απλά rescept! Μπορεί στην Ελλάδα να κυκλοφόρησε σε vhs και να προβλήθηκε από το Junior's TV με τον πανηλίθιο τίτλο, "Ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα" αλλά, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα εξαιρετικό. Η ιστορία έχει να κάνει με δύο βασίλεια τα οποία, για πάνω από έναν αιώνα, βρίσκονται σε ειρήνη. Όμως κάποιοι, δεν είναι ευχαριστημένη από την κατάσταση και τελικά, καταφέρνουν να στρέψουν το ένα βασίλειο εναντίον του άλλου, παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας του ενός με την πριγκίπισσα του άλλου, είναι βαθιά ερωτευμένοι. Ο πόλεμος ξεσπάει και οι συνέπειες, θα είναι πολλές, με τον θάνατο να σκορπάει γύρω από το Δέντρο της Ζωής.
Η παραγωγή είναι των studios Idol, Kaname Productions και Studio Gallop. Το σενάριο υπογράφει ο Keisuke Fujikawa και την σκηνοθεσία ο Kunihiko Yuyama. Η ταινία έχει διάρκεια 101' και για πρώτη φορά προβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 1986.

Nayuta:
Πιθανότατα να το θυμάστε ως "Nayuta: Το κορίτσι με το φωτοστέφανο" και μάλλον θα το είχατε δει σε vhs. H Nayuta είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι έως τη στιγμή που συναντάει ένα μικρό αγόρι τον Kiro. Ο Kiro φοράει ένα στέμμα, το jalem, το οποίο του δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Εκείνη την εποχή στην Γη υπάρχουν εξωγήινοι, οι Asando, με τη μορφή ανθρώπων οι οποίοι είναι και οι φυσικοί κάτοχοι των jalem, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μυστικός πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και asando. Όταν μια μέρα οι asando απαγάγουν τον Kiro, η Nayuta μπαίνει μέσα σε αυτόν τον πόλεμο προσπαθώντας να βρει τον Kiro και το μυστικό που βρίσκεται στο jalem.
31 Ιουλίου 1986 κυκλοφορεί αυτή η 80λεπτη OVA ταινία και γίνεται μεγάλος ντόρος, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στην Αμερική που μεταγλωττίστηκε λίγο καιρό αργότερα στα αγγλικά.

Kin no Tori:
"Το χρυσό πουλί" ήταν μια από τις πολύ επιτυχημένες και αγαπημένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας σε vhs και αργότερα, προβλήθηκε από το Junior's TV. Βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ, η ταινία αφηγείται την ιστορία των τριών γιων ενός βασιλιά που τους θέτει ως αποστολή να ανακαλύψουν, ποιος είναι ο κλέφτης του ενός και μοναδικού χρυσού μήλου που φυτρώνει κάθε βράδυ σε ένα δέντρο της αυλής. Ο μικρότερος αδερφός, ανακαλύπτει ότι ο κλέφτης δεν είναι άλλος από ένα χρυσό πουλί και όταν ο βασιλιάς πατέρας του το μαθαίνει αυτό, ζητάει να το βρει και να του το φέρει, μπλέκοντάς τον σε περιπέτειες.
Πολύ καλή παραγωγή από τους Toei Doga και Mad House, διάρκειας 52', η οποία και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 1987.

Saber Rider and the Star Sheriffs:
Ο γνωστός σε όλους "Σερίφης του διαστήματος"! Για πολλά χρόνια νόμιζα πως η σειρά ήταν αμερικάνικη. Τελικά, κάποια στιγμή ανακάλυψα πως τα πράγματα, δεν ήταν ακριβώς έτσι και πως οι περιπέτειες του Σερίφη και της παρέας του, που προσπαθούσαν με κόπο και ιδρώτα να επιβάλλουν την τάξη στον πλανήτη, είχαν καθαρά ιαπωνικές ρίζες.
Η σειρά είναι μια παραγωγή των Studio Pierrot και World Events Productions, η πρώτη για την Ιαπωνία και η δεύτερη για την Αμερική. Για να σας τα πω όσο πιο απλά γίνεται, το concept που εμείς παρακολουθήσαμε βασίζεται στην σειρά της πρώτης εταιρείας με τίτλο, "Star Musketeer Bismarck". Όταν τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα αγοράστηκαν από την δεύτερη, αναδιοργάνωσαν και ξαναέγραψαν τη σειρά, προσθέτοντας μάλιστα 6 ακόμα επεισόδια. Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου 1987 και 2 Σεπτεμβρίου 1988 μετρώντας 57 επεισόδια. Για την ιστορία, η πρωτότυπη σειρά προβλήθηκε μεταξύ 7 Οκτωβρίου 1984 και 29 Σεπτεμβρίου 1985 μετρώντας 51 επεισόδια.

Anime Sanjushi:
Οι "Τρεις Σωματοφύλακες" του δικού μας, Αλέξανδρου Δουμά, δεν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μόνο για τον κινηματογράφο αλλά, και για τους δημιουργούς των anime. Η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη στη χώρα μας μέσω της κρατικής τηλεόρασης, του Junior's TV αλλά και άλλων, ιδιωτικών καναλιών.
Σε παραγωγή των Gakken και KORAD, η σειρά αυτή ολοκληρώθηκε έπειτα από 52 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 9 Οκτωβρίου 1987 και 17 Φεβρουαρίου 1989. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς, και ακριβώς τον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε και μια ταινία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ιστορίας με τίτλο, "Anime Sanjūshi: Aramis no Bōken". Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να την βρει στο internet και μάλιστα, σε καλή ποιότητα. Η σειρά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τη Γερμανία.

Jungle Book Shōnen Mowgli:
Γνωστό σε μας ως "Βιβλίο της Ζούγκλας", το συγκεκριμένο anime, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, βασίζεται στο πασίγνωστο, ομώνυμο μυθιστόρημα του   Rudyard Kipling και μιλάει για την ζωή του Μόγλι, ενός αγοριού που χάθηκε στη ζούγκλα και που οι γονείς του πέθαναν στην προσπάθειά τους να τον σώσουν από μια τεράστια, κακιασμένη τίγρη, και που τελικά μεγάλωσε κάτω από την προστασία μιας αγέλης λύκων, έχοντας για δασκάλους την αρκούδα Μπαλού και τον πάνθηρα Μπακίρα. Η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη τόσο στην κρατική τηλεόραση, όσο και στο Junior's Tv σε πολλές, πάρα πολλές επαναλήψεις.
Σε παραγωγή Nippon Animation, η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 2 Οκτωβρίου 1989 και 10 Οκτωβρίου 1990. Το σύνολο των επεισοδίων 52 και στην κατηγορία του, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες δουλειές.

Robin Hood no Daibōken:
Από τις αγαπημένες και πολυπαιγμένες στη χώρα μας σειρές, οι περιπέτειες του "Ρομπέν των δασών" ήταν must την δεκαετία του '90 και προβλήθηκε ολοκληρωμένη, τόσο μέσω της κρατικής τηλεόρασης, όσο και από το Junior's TV και το STAR μεταγενέστερα, με απαράδεκτη μετάφραση από τους τελευταίους.
Η παραγωγή ανήκει στα studios Tatsunoko και η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από 52 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 29 Ιουλίου 1990 και 28 Οκτωβρίου 1992. Πέραν της Ιαπωνίας, όπου  επιτυχία της ήταν μεγάλη, προβλήθηκε και στις Η.Π.Α. όπου το κοινό την αγάπησε ιδιαίτερα.

Bōkensha - The Man was from Spain:
Ένα anime της κακιάς ώρας που η κρατική τηλεόραση, και όχι μόνο, θεώρησε ότι έπρεπε να φάμε στα μούτρα στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η σειρά ακολουθούσε τον γνωστό θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, θέλοντας να μας κάνει να ανακαλύψουμε τις περιπέτειές του και να τις ζήσουμε μαζί του. Άδικος κόπος κατά την ταπεινή μου άποψη.
Παραγωγή της Nippon Animation, αυτό το χάλι έκανε την εμφάνισή του το 1991 με 26, 25λεπτα επεισόδια που ειλικρινά, δεν έλεγαν να τελειώσουν. Παρ' όλα ταύτα προβλήθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία αλλά και την Πολωνία.

Συνεχίζεται...