Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τη μέρα που άγγελοι της αποκάλυψης κατήλθαν για να ισοπεδώσουν τον σύγχρονο κόσμο. Οι συμμορίες κυριαρχούν στους δρόμους τη μέρα ενώ ο φόβος και η προκατάληψη έχουν διεκδικήσει τη νύχτα. Όταν πολεμιστές άγγελοι φεύγουν πετώντας παίρνοντας μαζί τους ένα αβοήθητο κοριτσάκι, η δεκαεφτάχρονη αδελφή της, Πένριν, θα κάνει τα πάντα για να την πάρει πίσω.
Όπως το να συνεργαστεί με έναν εχθρό άγγελο.
Ο Ράφε είναι ένας πολεμιστής που κείτεται τσακισμένος και χωρίς φτερά στο δρόμο. Μετά από αιώνες κατά τους οποίους έδινε ο ίδιος τις μάχες του, η σωτηρία του από μια απελπιστική κατάσταση έρχεται από μια εξαντλημένη νεαρή κοπέλα.
Στην πορεία τους μέσα από μια σκοτεινή και κατεστραμμένη Βόρεια Καλιφόρνια, μπορούν να στηρίζονται μόνο ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν. Μαζί, κατευθύνονται προς το οχυρό των αγγέλων στο Σαν Φρανσίσκο όπου η Πένριν θα ρισκάρει τα πάντα για να σώσει την αδελφή της, και ο Ράφε θα αφήσει τον εαυτό του στο έλεος των μεγαλύτερων εχθρών του για μια ευκαιρία να γίνει ξανά ολόκληρος.

Προσωπική άποψη:
Νομίζετε πως έχετε διαβάσει κάθε πιθανή και απίθανη ιστορία που σχετίζεται με αγγέλους; Πιστεύετε πως το είδος, δεν έχει να επιδείξει τίποτα το καινούργιο, το φρέσκο; Έχετε την εντύπωση πως γνωρίζετε πως θα είναι η αποκάλυψη; Τότε, σας προκαλώ να το ξανασκεφτείτε και χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά, να διαβάσετε το "Κάθοδος Αγγέλων", ένα βιβλίο έκπληξη που αν μη τι άλλο, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλά πράγματα. Γιατί όχι, οι άγγελοι, δεν είναι απαραίτητα καλοί, όμορφοι και ευγενικοί, με αγνά αισθήματα απέναντι στην ανθρωπότητα, ούτε τους καθορίζει ως ύπαρξη το ότι ανήκουν, είτε στο στρατόπεδο του Παραδείσου, είτε σε εκείνο της Κόλασης αφού εξέπεσαν. Και η Susan Ee, λόγω της ιδιοσυγκρασίας που συνοδεύει την καταγωγή της και όχι μόνο λόγω αυτού, μας προσφέρει ένα βιβλίο συγκλονιστικό, που σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, κάνοντάς σε να θες, λίγο περισσότερο.

Μόλις έξι εβδομάδες έχουν περάσει απ' όταν οι άγγελοι επιτέθηκαν στη γη, καταστρέφοντας τον σύγχρονο κόσμο και ότι αυτός συμβολίζει. Οι άνθρωποι, έχουν ταμπουρωθεί προσπαθώντας να μείνουν ζωντανοί, ενώ άγριες συμμορίες απειλούν τους δρόμους τις νύχτες και κανείς, δεν είναι ασφαλής. Η Πένριν, μαζί με την ψυχικά διαταραγμένη μητέρα της και την εφτάχρονη, ανάπηρη αδελφή της, προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της νέας πραγματικότητας, όσο καλύτερα μπορούν, προσπαθώντας να προστατευτούν. Μέχρι την στιγμή που θα γίνουν μάρτυρες μιας μάχης αγγέλων που θα οδηγήσει στην απαγωγή της αδερφής της, την οποία η Πένριν, είναι αποφασισμένη να πάρει πίσω με όποιο κόστος. Για να το κάνει όμως αυτό, θα πρέπει να συνεργαστεί με τον εχθρό και στην προκειμένη περίπτωση, με τον Ράφε, τον άγγελο που έσωσε από την συμπλοκή στην οποία άθελά της, μπλέχτηκε. Οι δυο τους, θα πρέπει να συμμαχήσουν ώστε να επιβιώσουν και να φτάσουν στο Σαν Φρανσίσκο και την Φωλιά των αγγέλων ώστε η Πένριν, να μπορέσει να σώσει την αδελφή της και ο Ράφε, να αποκτήσει και πάλι τα φτερά του που έχασε στη μάχη.

Ειλικρινά, ό,τι και να πει κανείς για το βιβλίο αυτό, θα είναι πολύ λίγο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγγελικές ιστορίες που έχουμε διαβάσει κατά καιρούς, η "Κάθοδος Αγγέλων", είναι μια μεταποκαλυπτική, δυστοπική περιπέτεια που πολύ δύσκολα, να μην σου κόψει την ανάσα. Δεν είναι μόνο φρέσκο και ευφυές προς την σύλληψη και την εκτέλεσή του, αλλά ευφάνταστο και αγωνιώδες, χωρίς να γίνεται πομπώδες ή αφελές. Είναι απόλυτα εμφανές πως η Suzan Ee, δεν κάθισε απλώς να γράψει μια ιστορία φαντασίας αλλά αντίθετα, μελέτησε και συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία και δόμησε με τέτοια λεπτομέρεια και ακρίβεια όπου είναι σχεδόν αδύνατον να αμφισβητήσεις τις πιθανότητες τις οποίες και σου παρουσιάζει, καθ' όλη την διάρκεια της εξέλιξης των γεγονότων. Το κουβάρι της ιστορίας της, πλέκεται βήμα-βήμα, χωρίς να χάνει τον ρυθμό ή την αγωνιώδη έντασή της και κυρίως, χωρίς να διστάζει να καταφύγει σε άγριες, σκληρές κι αιματοβαμμένες περιγραφές που θα ήταν αδιανόητο να μην συνοδεύουν έναν τέτοιον πόλεμο. Όχι, η συγγραφέας, δεν έχει καμία πρόθεση να ωραιοποιήσει καταστάσεις και αυτό, είναι ένα στοιχείο που προσωπικά, με κάνει να σέβομαι το εγχείρημά της, ακόμα περισσότερο.

Άλλο ένα δεδομένο που είναι άξιο θαυμασμού, είναι ο ψυχογραφικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τους χαρακτήρες της οι οποίοι, είναι άκρως γοητευτικοί και δεν μπορείς να μην τους αγαπήσεις και να μην ταυτιστείς μαζί τους. Η Πένριν, είναι ο ορισμός της δυναμικής ηρωίδας που δεν διστάζει μπροστά σε κανέναν και τίποτα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Είναι βαθιά αφοσιωμένη στην οικογένειά της, σεβόμενη απόλυτα τον ιερό αυτό δεσμό, παθιασμένη και ειλικρινής, αγωνίστρια μέχρι τέλους ακόμα κι αν ρισκάρει την ίδια της τη ζωή και αυτό γιατί ξέρει πως για κάποια πράγματα, αξίζει να έχεις πίστη, ακόμα και να θυσιαστείς. Ο Ράφε από την άλλη, είναι ο μυστηριώδης, γοητευτικός τύπος, που παρά την άγρια φύση του πολεμιστή που τον χαρακτηρίζει και του ψυχρού προσωπείου που υιοθετεί, αντιλαμβάνεσαι σταδιακά πως κάτω από αυτή την μάσκα, κρύβει πολύ περισσότερα. Ξέρει τι θα πει τιμή και αφοσίωση, γνωρίζει τι θα πει προδοσία και αν και δεν αφήνει να φανεί, είναι βαθιά πληγωμένος και ευάλωτος απέναντι σε συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Μα το σημαντικότερο όλων είναι πως, παρά που γνωρίζει πόσο σπουδαίος, μεγαλοπρεπής και με επιρροή χαρακτήρας είναι, δεν αφήνεται να παρασυρθεί επ' ουδενί από έπαρση ή αλαζονεία.

Η "Κάθοδος Αγγέλων", είναι όλα όσα θα ευχόταν να είναι, κάθε βιβλίο που ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία. Είναι βίαιο και άγριο, γεμάτο συναίσθημα και αγωνία, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει στην υπερθεμάτιση ενός σαχλού ρομάντζου. Συνδυάζει έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο με στοιχεία δυστοπίας, σε ένα περιβάλλον όπου η επιβίωση είναι ένας αδιάκοπος, δύσκολος, επικίνδυνος και επίπονος αγώνας. Συνεχείς ανατροπές, εκπλήξεις και αποκαλύψεις που μας δίνονται σταδιακά, όχι από τσιγκουνιά αλλά θέλοντας να μας δώσουν τον απαραίτητο χρόνο να τις κατανοήσουμε και να τις επεξεργαστούμε, βλέποντας θέματα όπως η πίστη και η πολιτική, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Είναι εξαιρετικά γοητευτική η σκοτεινή πλευρά των αγγέλων της Suzan Ee και προσωπικά, δεν βλέπω την ώρα που θα μπορέσω να ανακαλύψω ακόμα περισσότερα γι' αυτούς, τον κόσμο τους αλλά και τα σχέδιά τους, που φαντάζουν να κατευθύνονται από κάτι που ίσως, να είναι και ανώτερο του θεού. Η Πένριν και ο Ράφε, έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν και να πολεμήσουν σε μια μάχη, που μόλις φαίνεται να ξεκίνησε. Κι εγώ, θα είμαι εκεί, να ακολουθήσω το μονοπάτι που θα πάρουν, με την καρδιά μου να χτυπάει ξέφρενα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Suzan Ee
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-6665-97-4