Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σαρλότ, μια εντυπωσιακή εικοσιοχτάχρονη μελαχρινή, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη δουλειά της ως μακετίστριας, στο πάθος της για τη βιολογική κουζίνα και στο blog της μαγειρικής, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Μοναδική σκιά στη ζωή της είναι η άτονη ερωτική της σχέση.
Οι περιπέτειες των δύο κολλητών φιλενάδων της, της Μοργκάν και της Ντεμπορά, της εξάπτουν τη φαντασία και η Σαρλότ ονειρεύεται πιο πικάντικα παιχνίδια. Και ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, η ζωή της ανατρέπεται.
Χωρίζει με το φίλο της, στην επιχείρηση όπου δουλεύει αναλαμβάνει ένας νέος διευθυντής, απεχθής και ακαταμάχητος συγχρόνως, ενώ ένας μυστηριώδης θαυμαστής τής κάνει ανήθικες προτάσεις.

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας στα χέρια μου το "Σεξ Στην Κουζίνα", δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Δεδομένου ότι το ίδιο το εξώφυλλο το διαφήμιζε ως μια ερωτική ρομαντική κωμωδία, πολλές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Ξεφυλλίζοντάς το αρχικά, διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα βιβλίο που προσπαθεί να τα συνδυάσει, λίγο έως πολύ, όλα. Την ερωτική με τη ρομαντική λογοτεχνία, τον αισθησιασμό με το συναίσθημα, τι χιούμορ με την ρεαλιστικότητα της σύγχρονης καθημερινότητας. Τελικά, διαβάζοντάς το, κατάλαβα πως η αρχική μου εντύπωση ήταν η σωστή και πως το βιβλίο της Γαλλίδας, Delvaux, βρίσκεται στο πνεύμα της εποχής, έχοντας ωστόσο έναν κάπως, πιο ευρωπαϊκό θα λέγαμε χαρακτήρα, το στοιχείο εκείνο δηλαδή που θα κάνει τους αναγνώστες, είτε να το μισήσουν, είτε να το λατρέψουν.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι η εικοσιοχτάχρονη Σαρλότ η οποία εργάζεται σε περιοδικό μαγειρικής ενώ παράλληλα, διατηρεί μυστικά ένα από τα δημοφιλέστερα blogs στον τομέα της, δίνοντας συμβουλές και πρωτότυπες γευστικές ιδέες στους αναγνώστες της, με μια δόση βιολογικής έμπνευσης. Η ερωτική της ζωή ωστόσο, μοιάζει να βαλτώνει και οι καυτές περιπέτειες των δύο κολλητών της, Μοργκάν και Ντεμπορά, την ωθούν στο να θέλει να δοκιμάσει νέες εμπειρίες. Παλεύοντας για να μπει στον εκδοτικό κόσμο και με ένα νέο αφεντικό που μοιάζει αδίστακτο μπροστά στο να πετύχει τους στόχους του, η Σαρλότ, πρέπει να δώσει τον δικό της αγώνα να εκπληρώσει τους στόχους της, την ίδια ώρα που ένας μυστικός θαυμαστής της, εξάπτει την φαντασία της προσκαλώντας την σε παιχνίδια που μέχρι πρότινος, δεν είχε καν φανταστεί.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από πληθώρα πικάντικων, ερωτικών σκηνών, οι οποίες μπορεί και να σοκάρουν κάποιους αναγνώστες με την ευκολία που παρουσιάζονται ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται. Δεδομένου ότι η γαλλική λογοτεχνία, έχει δώσει στους αιώνες κλασσικά δείγματα ερωτικής λογοτεχνίας, στην πιο άγρια και ωμή μορφή τους, το "Σεξ Στην Κουζίνα", φαντάζει βόλτα στο λούνα παρκ συγκριτικά. Άλλωστε οι Γάλλοι, παρά το παρουσιαστικό τους, φημίζονται για τις τάσεις τους στα πονηρά σεξουαλικά παιχνίδια, τα οποία η συγγραφέας έχει αξιοποιήσει δεόντως, προσδίδοντάς τους μια κωμική νότα η οποία, όχι μόνο δεν γελοιοποιεί το όλον του πράγματος αλλά αντίθετα, προσφέρει μια ευχάριστη χροιά στο σύνολο, απενοχοποιώντας τον αναγνώστη και κάνοντας το πιο εύκολο για εκείνον, να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές, ακόμα κι αν δεν θα ακολουθούσε τα ίδια βήματα με εκείνους.

Το μοναδικό πρόβλημα που έχει το βιβλίο στο σύνολό του, κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές πτυχές που αυτό υιοθετεί. Ίσως η Delvaux να έπρεπε να έχει επιλέξει να εστιάσει αποκλειστικά, είτε στη romance είτε στην erotica πλευρά της ιστορίας της, έτσι ώστε αυτή να έχει μεγαλύτερη λογική και συνοχή καθώς, σε ορισμένα σημεία, το βαρόμετρο γέρνει επικίνδυνα στη μεριά της δεύτερης, καταπίνοντας ουσιαστικά την πρώτη και πνίγοντάς την. Παρ' όλα ταύτα, το χιούμορ της είναι δυνατό και όχι υπερβολικό, έξυπνο και εύστοχο χωρίς να μας κάνει να δυσανασχετούμε, οι πολλές φλυαρίες αποφεύγονται αρκετά έξυπνα και το παιχνίδι ανάμεσα στη Σαρλότ και τον μυστηριώδη θαυμαστή της, έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και το παρακολουθούμε στωικά, θέλοντας να δούμε που θα καταλήξει και ποιος τελικά κρύβεται πίσω από την μάσκα του Σταν.

Συνολικά, το "Σεξ Στην Κουζίνα", είναι ένα βιβλίο που δεν νομίζω πως μπορεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, καθότι μέτριο, ωστόσο είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό, ευχάριστο, διασκεδαστικό, ελαφρύ και χιουμοριστικό ανάγνωσμα, που ειδικά αυτές τις τελευταίες, θερμές μέρες του καλοκαιριού, θα απολαύσετε και το δίχως άλλο, θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα και ξέγνοιαστα την ώρα σας χωρίς να χρειαστεί να προβληματιστείτε. Είμαι σίγουρη πως στη Γαλλία, το βιβλίο θα βρήκε καλύτερης ανταπόκρισης από αυτήν που θα βρει στην Ελλάδα και αυτό δεν οφείλεται στο αν είναι καλογραμμένο ή όχι, γιατί είναι και αρκετά θα έλεγα, αλλά στην διαφορετικότητα της αισθητικής ανάμεσα στις δύο χώρες, την ευρύτερη κουλτούρα μας αλλά και την διάσταση απόψεων σε ζητήματα σεξουαλικής φύσεως, ακόμα και στο επίπεδο των σχέσεων.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Octavie Delvaux
Μεταφραστής: Κουνινιώτη Κρίστυ
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 285
ISBN: 978-960-14-2700-3