Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας καθημερινός άνθρωπος κάνει τυχαία μια ανατριχιαστική ανακάλυψη που ανατρέπει όλα όσα ήξερε, για τον εαυτό του και τη ζωή του.
Ένα τηλεφώνημα μετατρέπει ένα ήσυχο βράδυ, σε μια δύσκολη νύχτα που το πρωί πρέπει οπωσδήποτε να ξεχάσεις.
Ένας τέρας γεμάτο αγκάθια, γέννημα ενός εφιάλτη, οδηγεί στο «Γνώθι σαυτόν».
Ένας φιλήσυχος πολίτης γίνεται αναπάντεχα ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, σε μια οργουελική κοινωνία.
Στη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, ο Γιάννης Μαργέτης αφηγείται τέσσερις παράξενες ιστορίες, μια νουβέλα και τρία διηγήματα, για τον άγνωστο που βλέπουμε κάθε μέρα στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, για τη Σκιά που κοιμάται στο υποσυνείδητο και ξυπνά στα όνειρα...
Τέσσερις ιστορίες για τις διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας...

Προσωπική άποψη:
Τα διηγήματα, είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό είδος. Ένα είδος που προσωπικά, ως Γιώτα, δεν το προτιμώ, καθώς πολύ δύσκολα θα βρω εκείνη τη συνταγή που θα καταφέρει να με κερδίσει, έτσι ώστε στο τέλος να πω με το χέρι στην καρδιά που ναι, αυτό που διάβασα, ήταν πολύ καλό, κι ας μου παρουσίαζε μια ιστορία, μέσα από μια σύντομη, λογοτεχνική μορφή. Η ουσία άλλωστε στα διηγήματα, δεν βρίσκεται στην έκταση του κειμένου, αλλά στο κατά πόσο έχει καταφέρει ο δημιουργός να αποδώσει την ιστορία του με τρόπο ολοκληρωμένο, όχι βιαστικό αλλά προσεχτικό και μετρημένο, και χωρίς να αφήνει κενά στην πλοκή, ή στην εξέλιξη των χαρακτήρων. Ναι, για μένα κάτι τέτοιο, αποτελεί άθλο.

Η συλλογή διηγημάτων, "Σε Ξένο Κόσμο", είναι η δεύτερη δουλειά του συγγραφέα Γιάννη Μαργέτη, ο οποίος φαίνεται να παραμένει πιστός στην αρχική του φόρμα εμφάνισης στα λογοτεχνικά δρώμενα, αν και οφείλω να ομολογήσω πως το πρώτο του βιβλίο, αν και το έχω ακουστά, δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αν και μετά την ανάγνωση του δεύτερου, μου έχει γεννηθεί πολύ έντονα η επιθυμία αυτή. Η συλλογή αυτή, λοιπόν, αποτελείται από μία νουβέλα και τρία διηγήματα, διαφορετικά με μέγεθος και έκταση μεταξύ τους, έχοντας ωστόσο έναν κοινό παρανομαστή. Και οι τέσσερις αυτές ιστορίες, θα μπορούσαν να είναι φανταστικές, αλλά από την άλλη θα μπορούσαν και να μην είναι. Και οι τέσσερις αυτές ιστορίες, θα είχαν τη δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως μεταφυσικές, αλλά θα μπορούσαν και να κρύβουν μια ιδιόρρυθμη αλήθεια. Και τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι όλα αυτά μαζί και αν με μία λέξη έπρεπε να τις χαρακτηρίσουμε, αυτή θα ήταν, παράξενες.

Δεν θέλω να πω πολλά γύρω από το κεντρικό θέμα κάθε ιστορίας, καθώς θα ήταν καλύτερα να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι πως πρόκειται για τέσσερις ιστορίες οι οποίες μας καλούν να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να συγκρουστούμε με το πρόσωπο που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μάσκα που μας επιβάλλει η καθημερινότητα, μας προκαλεί να αναγνωρίσουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε και γιατί όχι, να το αποδεχτούμε, μέσα από το διαστρεβλωμένο πρίσμα μιας παραποιημένης καθημερινότητας που ναι μεν δίνεται μέσα από την υπερβολή, ωστόσο, δεν παύει να έχει τις αστείες, κωμικοτραγικές, αλλά και άγριες στιγμές της. Οι λάτρεις των ιστοριών τρόμου, θα απολαύσουν το βιβλίο αυτό και τα μυστήρια των ιστοριών που κρύβονται στις σελίδες του, αν και προσωπικά ξεχώρισα την ομώνυμη νουβέλα από την οποία πήρε το βιβλίο τον τίτλο του, αλλά και το διήγημα που κλείνει τη συλλογή, "Το Χαμόγελο του Κύριου Μ".
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαργέτης Ιωάννης
Εκδόσεις: Momentum
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 202
ISBN: 978-960-9796-17-0