Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Από τη μέρα που έκλεισε τα δεκαεπτά της χρόνια, η Σκάι είναι διχασμένη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στην Τάξη και στην Επανάσταση, στον Ντέβιν και στον Άσερ. Η απόφασή της να μην επιλέξει τίποτε από τα δύο ήταν μια έκπληξη και για τις δύο πλευρές.
Με τη βοήθεια των φίλων της, η Σκάι χαράσσει τη δική της πορεία και επιδιώκει να συμμαχήσει με τους εξεγερμένους. Η αποστολή αυτή, όμως, είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόταν. Και ο μεγάλος της έρωτας μπορεί να είναι ο πλέον θανάσιμος εχθρός της. Για να επιβιώσει, η Σκάι θα πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις της και στη θέλησή της. Γιατί έχει ένα μέλλον αλλά και μια αγάπη για τα οποία αξίζει να πολεμήσει.

Προσωπική άποψη:
Έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες για αγγέλους και αναμφίβολα, ανάμεσα στις αγαπημένες μου σειρές, συγκαταλέγεται το "Αγγελικό Σκοτάδι". Έχοντας περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου της σειράς, πήρα το τρίτο και τελευταίο στα χέρια μου με μεγάλη αγωνία, αλλά και με αρκετά μεγάλη συγκίνηση. Όταν ένα αγαπημένο σου ταξίδι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορείς να αισθανθείς διαφορετικά, ακόμα κι αν προσπαθήσεις και στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήθελα καν να κάνω τον κόπο. Η Davies, λοιπόν, έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία της με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, βαθιά συναισθηματικό και διαφορετικό θα λέγαμε, απ' ότι έχουμε συνηθίσει, δεδομένου ότι εξαρχής μας είχε συστήσει τους αγγέλους της με έναν ολότελα δικό της τρόπο, που σχεδόν δεν θύμιζε σε τίποτα τα όσα είχαμε διαβάσει ως τότε, κερδίζοντας το προσωπικό της στοίχημα, αλλά και την αγάπη μας.

Έχουν περάσει έξι μήνες απ' όταν η Σκάι ανακάλυψε ποια είναι στην πραγματικότητα, αλλά και ποιες είναι οι ξεχωριστές δυνάμεις που έχει. Έφτασε στο σημείο που έπρεπε να κάνει μια επιλογή, να διαλέξει ανάμεσα στην Τάξη και την Επανάσταση. Και όμως, αυτό που φάνταζε απλό, αποδείχθηκε πως ήταν πιο περίπλοκο απ' όσο πίστευε και έτσι, η Σκάι, έκανε μια επιλογή πολύ διαφορετική. Επέλεξε να μην ανήκει σε κανένα από τα δύο αυτά στρατόπεδα αλλά να ιδρύσει ένα νέο, ένα δικό της, ένα στρατόπεδο που θα υπερασπιζόταν κάτι πιο σημαντικό από την τάξη ή την αναρχία. Να επιλέξει το στρατόπεδο των γονιών της και να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνοι τόσα χρόνια πριν και που για χάρη του, έχασαν τη ζωή τους. Με τη βοήθεια των φίλων της, η Σκάι, πρέπει να χαράξει τον δικό της δρόμο, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις των Άναρχων και δημιουργώντας έναν νέο κόσμο που θα ακολουθήσει νέους κανόνες. Τι είναι πρόθυμη να θυσιάσει για να επιτύχει και ποιον μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί, την στιγμή που ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός της και που το τέλος είναι πιο κοντά απ' όσο πίστευε;

Πολύ εύστοχα, η Davies, επιλέγει στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας της να μην επικεντρωθεί στο ρομάντζο της Σκάι και του Άσερ, αλλά ούτε και να αναλωθεί σε κουραστικούς συναισθηματισμούς και προβληματισμούς της ηρωίδας, σχετικά με το ποια είναι και που βαδίζει. Η Σκάι έχει ανακαλύψει τις απαντήσεις σε όλα αυτά εδώ και καιρό, έχει πάρει τις αποφάσεις τις, έχει κάνει τις επιλογές της και τώρα, καλείται να ζήσει με αυτές αλλά και να ακολουθήσει το μονοπάτι που η ίδια χάραξε, παλεύοντας για το καλύτερο δυνατό. Γενικά, η Σκάι, είναι μία από της ηρωίδες εκείνες της λογοτεχνίας του φανταστικού, που μέσα από το μεγάλο της ταξίδι ωρίμασε, γνώρισε τον εαυτό της και κατέληξε απολύτως συνειδητοποιημένα σε ένα μονοπάτι που δεν έχει επιστροφή, σε ένα μονοπάτι που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να το ακολουθήσει. Είναι η προσωποποίηση του να ακολουθείς τα ιδανικά σου, του να έχεις ελεύθερη βούληση και να μπορείς να παίρνεις τις αποφάσεις εκείνες που εσύ θεωρείς σωστές και ηθικές, χωρίς να ακολουθείς τον κώδικα που κάποιος άλλος σου επέβαλε. Και αυτή είναι η διαφορά της Εξέγερσης από την Τάξη ή και την Επανάσταση, ακόμα.

Η συγγραφέας δεν βιάζεται, παρά χτίζει την ιστορία της βήμα-βήμα, αφήνοντας τα γεγονότα να εξελιχθούν μόνα τους, χωρίς να πιέζει καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις ως αναγνώστης. Η ιστορία της Σκάι, των φίλων και των εχθρών της, κλιμακώνεται σταδιακά, οδηγώντας στην κορύφωση του δράματος με τρόπο απλό και αβίαστο, αυξάνοντας την αγωνία μας όλο και περισσότερο κάθε κεφάλαιο που αφήνουμε πίσω μας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε το κάθε τι στον απόλυτο βαθμό, έτσι ώστε όταν φτάνουμε στο φινάλε να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά την ρεαλιστικότητα των όσων παρακολουθήσαμε και γίναμε μάρτυρες μέχρι σήμερα. Η περιπέτεια και η δράση δεν υποσκελίζονται και αντίθετα, πολλές φορές, πιάνουμε τους χτύπους της καρδιάς μας να έχουν ανέβει λίγο πιο πάνω από το κανονικό αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει μάχη χωρίς απώλειες και πως τίποτα δεν γίνεται για το κοινό καλό χωρίς γίνουν κάποιες θυσίες. Και το παρελθόν της Σκάι, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Αληθινό, ειλικρινές και βαθιά συναισθηματικό, το τρίτο μέρος της τριλογίας αυτής έρχεται να μας μιλήσει για πράγματα της καθημερινότητας, μέσω ενός φανταστικού πρίσματος που μας γοητεύει και μας καθηλώνει. Υποχρέωση, τιμή, κανόνες, ελεύθερη βούληση, δικαίωμα επιλογής, αγάπη, μίσος, είναι έννοιες αντίθετες από τη μία μεριά, ικανές να αλληλοσυμπληρωθούν από την άλλη, οι οποίες και περιπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών που οδηγούν σε ένα φινάλε αρκετά διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Είναι μια ιστορία για την δικαίωση, συναισθηματική και ηθική, μια ιστορία για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου που με τα καλά του και τα στραβά του, θα γεννηθεί μέσα από τα χαλάσματα ενός παλιού. Κάθε τέλος, είναι και μια νέα αρχή. Εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως. Και ίσως, τελικά, αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα, είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο και η δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς ποιο είναι το σωστό για εμάς, ακόμα κι αν η επιλογή μας αποδειχθεί λάθος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jocelyn Davies
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-01-0595-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/28877/vivlio-aggeliko-skotadi-jocelyn-davies