Συνοπτική περίληψη του έργου:
2028. Τη ρομποτική τεχνολογία την ελέγχει η εταιρία OmniCorp. Τα προϊόντα τους κερδίζουν πολέμους ανά τον πλανήτη και τώρα θέλουν να τα φέρουν στις πόλεις. Σε μία από αυτές το Ντιτρόιτ, ζει ο Alex Murphy, καλός σύζυγος, στοργικός πατέρας και τίμιος αστυνομικός.
Όταν σε μια επιχείρηση τραυματίζεται και τίθεται κλινικά νεκρός, η OmniCorp αναλαμβάνει να του σώσει τη ζωή. Αποτέλεσμα είναι να γίνει η βάση ενός νέου ρομπότ-αστυνομικού, με υπερδυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο έγκλημα. Όμως, ο άνθρωπος Murphy δεν έχει χαθεί τελείως πίσω από τη σιδερένια πανοπλία.

Προσωπική άποψη:
Όταν είχα διαβάσει πως το "RoboCop" θ' αποκτήσει reboot, αρχικά είναι βαριαναστενάξει με απελπισία. Εκτός του ότι θεώρησα πως η ταινία, θεματολογικά, ήταν παρωχημένη για τα δεδομένα της εποχής μας, η ιστορία στον κόσμο των reboots έχει αποδείξει πως τα πρωτότυπα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήταν κατά πολύ καλύτερα κι ας μην είχαν τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες με αυτές που προσφέρει το σύγχρονο σινεμά. Όταν, πλέον, είδα το trailer της ταινίας, κάτι άλλαξε μέσα μου πιστεύοντας πως τελικά, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο από αυτό που φανταζόμουν. Και παρά που δεν πήρα την μεγάλη απόφαση να παρακολουθήσω την ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες, με την κυκλοφορία του dvd, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ.

Βρισκόμαστε στο 2028 και η ρομποτική τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια της εταιρείας OmniCrop, η οποία προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση των Η.Π.Α. πως τα ρομπότ είναι η καλύτερη και η πιο ασφαλής επιλογή, για τις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες, και πως μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση της εγκληματικότητας και των πολέμων, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση που στοιχίζει εκατοντάδες ζωές. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι καθώς θεωρούν πως τα ανθρωποειδή δεν μπορούν ν' αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αφού εκτελούν εντολές χωρίς να σκέφτονται ή να αισθάνονται. Θέλοντας, λοιπόν, να δημιουργήσουν το απόλυτο προϊόν στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να πει όχι, εκμεταλλεύονται τον Alex, έναν αστυνομικό που εξαιτίας ενός ατυχήματος δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει φυσιολογικά. Έτσι, με την άδεια της γυναίκας του και προκειμένου να του σώσουν τη ζωή, κατασκευάζουν το απόλυτο ρομποτοειδές το οποίο έχει τα ανθρώπινα εκείνα χαρακτηριστικά που ο κόσμος θέλει να δει, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να θάψουν τον πραγματικό άνθρωπο πίσω από την ρομποτική του εικόνα.

Σαφέστατα, το concept της ταινίας είναι αρκετά διαφοροποιημένο από εκείνο της πρωτότυπης ταινίας, έχοντας έρθει στα μέτρα της δικιάς μας εποχής, έτσι ώστε να μην φαντάζει παλαιικό αλλά και ώστε να είναι πιο προσιτή στο κοινό του σήμερα. Ως προς αυτό το σκέλος, η ταινία τα καταφέρνει περίφημα. Αν αναλογιστούμε δε την εξέλιξη του CGI και των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει στις μέρες μας, το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι εντυπωσιακό, με τις σκηνές δράσεις να είναι άκρως εντυπωσιακές, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη, παρά που αργούν κάπως να ξεκινήσουν. Βέβαια, αυτό είναι λογικό καθώς σκοπός της παραγωγής δεν ήταν να δημιουργήσει απλά μια απολαυστική ταινία με νεύρο και γρήγορο ρυθμό, αλλά να ξεκινήσει να χτίζει μια ιστορία από το μηδέν, τοποθετώντας την σε ένα φουτουριστικό σύμπαν, μετατρέποντας τον ήρωά μας από μια καλοκουρδισμένη μηχανή σ' έναν χαρακτήρα πιο ανθρώπινο, πιο συναισθηματικό, κάτι που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το να μπορούμε να ταυτιστούμε πιο εύκολα μαζί του.

Αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει κανείς στην παραγωγή αυτή, πέραν των πολύ καλών οπτικών εφέ, είναι οι ερμηνείες. Ο Jose Padilha συγκέντρωσε ένα εξαιρετικό cast και κατάφερε να αποσπάσει από τον καθένα από αυτούς, μια εξαιρετική ερμηνεία, απόλυτα ταιριαστή στο ύφος του κάθε χαρακτήρα. Μπορεί ο Joel Kinnaman να μου φάνηκε αρχικά πολύ κρύος για τον ρόλο του RoboCop, όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν μια πάρα πολύ καλή επιλογή, διατηρώντας το χαμηλό προφίλ που έπρεπε να έχει ο Alex Murphy, που με τη σειρά του έπρεπε να ισορροπήσει με το προφίλ του ρομποτικού ήρωα που τόσος κόσμος έχει αγαπήσει. Οι Gary Oldman και Michael Keaton είναι επίσης πάρα πολύ καλοί στους ρόλους τους, που σεναριακά σχετίζονται με την σύγκρουση ανάμεσα σε ηθική, επιστήμη και πλουτοκρατία στον κόσμο των επιχειρήσεων, δίνοντας έτσι κι ένα διαφορετικό ύφος στην ταινία, κάνοντάς την να μην είναι απλά μια περιπέτεια δράσης, αλλά μια ταινία που έχει κάτι να πει, ενώ ο Samuel L. Jackson πολύ πετυχημένα γίνεται άκρως αντιπαθής, μέσα από έναν ρόλο που θέλει να σατιρίσει αυτό που πιο πάνω αποκαλέσαμε "αμερικανιά", έστω κι αν ξέρουμε πως γίνεται για το φαίνεσθαι, εκπροσωπώντας την δύναμη των Μ.Μ.Ε. που μπορούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου, ακόμα και στο πιο σκεπτόμενα άτομα. Πόσο μάλλον, σε αυτά που δεν φτάνουν παραπέρα από εκεί που βλέπει το μάτι τους.

Σίγουρα, η ιδέα ενός ανθρωποειδούς ρομπότ να προστατεύει μια ολόκληρη πόλη από το έγκλημα, ήταν πολύ φρέσκια και πρωτότυπη ιδέα το 1987 που κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία, κάτι που δεν ισχύει και σήμερα, ειδικά μετά την σωρεία ταινιών επιστημονικής φαντασίας που κατακλύζουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τις αίθουσες. Αλλά προσωπικά, αυτό είναι κάτι που δεν με πολυαπασχολεί. Δεν έχει σημασία μονάχα το θέμα μιας ιστορίας, αλλά και το πως θα την αφηγηθείς, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση γίνεται πάρα πολύ, διατηρώντας το ενδιαφέρον σου αμείωτο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή της θέασης. Φυσικά και υπάρχουν κλισέ, φυσικά και γινόμαστε μάρτυρες αμερικανιών που θα μπορούσαν και ν΄απουσιάζουν, αλλά παρ' όλα ταύτα, επειδή ήξερα ότι επέλεξα να δω μια αμερικάνικη blockbusterιά αυτού του είδους, ήξερα και τι να περιμένω. Οπότε, ναι, το reboot του "RoboCop" είναι εξαιρετικά πετυχημένο και ναι, είναι μια ταινία που απλά πρέπει να δεις και ν΄απολαύσεις γι' αυτό που είναι.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: RoboCop
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας
Σκηνοθέτης: Jose Padilha
Πρωταγωνιστές: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish, Jay Baruchel, John Paul Ruttan, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia, Marianne Jean-Baptiste, Michael K. Williams, Douglas Urbanski
Παραγωγή: 2014
Διάρκεια: 118'

Επίσημο site:
http://www.robocop.com/