"Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του" του Haruki Murakami

Ο Τσουκούρου, ένας τριανταεξάχρονος σχεδιαστής σιδηροδρομικών σταθμών, που το όνομά του σημαίνει «φτιάχνω» ή «χτίζω» –όχι όμως «δημιουργώ»–, πιστεύει πως διάγει βίο άχρωμο, χωρίς ίχνος προσωπικότητας. Στα είκοσί του απορρίπτεται, για άγνωστους λόγους και με συνοπτικές διαδικασίες, από την εξιδανικευμένη παρέα του: δυο αγόρια και δυο κορίτσια, με ονόματα που παραπέμπουν αντίστοιχα σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Ο «άχρωμος» Τσουκούρου αποδέχεται την απόρριψη σιωπηρά, φτάνει λόγω του συναισθηματικού σοκ στα πρόθυρα του θανάτου και τελικά επανέρχεται στην κανονική ζωή του χωρίς να έχει ουσιαστικά συνέλθει. Ώσπου μετά από δεκαέξι χρόνια, η Σάρα, μια γυναίκα που τον ενδιαφέρει σοβαρά, διαβλέπει το συναισθηματικό του μπλοκάρισμα, θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και τον ωθεί στο αυτονόητο: να επιδιώξει, έστω και εκ των υστέρων, μια εκ βαθέων επαφή με την «πολύχρωμη» παρέα του για να φωτίσει τις λεπτομέρειες του παραχωμένου ψυχικού τραύματός του, να κατανοήσει τα αίτια και να χειριστεί την πραγματικότητα με τρόπο λυτρωτικό για τον ίδιο και για τη μεταξύ τους σχέση.
Ο κορυφαίος Χαρούκι Μουρακάμι αποτυπώνει με μαεστρία στο χαρτί την αξιομνημόνευτη ιστορία ενός νεαρού άντρα που τον στοιχειώνει μια τεράστια απώλεια. Μια ιστορία για όνειρα και εφιάλτες, για τα ταξίδια στο παρελθόν που είναι απαραίτητα για να θεραπευτεί το παρόν.

"Σπαρτιάτες προ των πυλών" του Noble Smith

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έχει ξεσπάσει. Μια στρατιά άγριων εισβολέων από τη Σπάρτη φτάνουν στις πύλες των Πλαταιών, αποφασισμένοι να καταστρέψουν από προσώπου γης την πόλη και τους κατοίκους της. Οι παλαιότεροι σύμμαχοι των Πλαταιέων, οι Αθηναίοι, είναι διασκορπισμένοι στις δικές τους εκστρατείες και δεν μπορούν να στείλουν βοήθεια. Αποκομμένοι και μόνοι, οι Πλαταιείς οχυρώνονται πίσω από τα ψηλά τείχη τους και περιμένουν την πολιορκία.
Ένας νεαρός πολεμιστής, ο Νικίας, αναλαμβάνει μια επείγουσα αποστολή: να τρέξει στην Αθήνα, με ένα σάκο χρυσάφι, με σκοπό να συγκεντρώσει στρατό μισθοφόρων για να υπερασπιστούν την πόλη του απέναντι στη σπαρτιατική εισβολή. Ωστόσο, εκεί στην ισχυρή πόλη των Αθηνών, ο Νικίας αντιμετωπίζει κινδύνους που αποδεικνύονται πολύ πιο θανάσιμοι από το πεδίο της μάχης.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της Αρχαίας Ελλάδας.

"Η προίκα της Μελτέμ" της Ηλέκτρας Δικαίου

Κωνσταντινούπολη, 2010
Το παλιό, ξύλινο σπίτι της γιαγιούλας, η σκονισμένη σοφίτα του, λίγα λιανά κεριά, ένα κουτί ξερό χώμα, ένα κόκκινο νυφιάτικο πέπλο, μια κιτρινισμένη απ’ το χρόνο φωτογραφία.
Η εικοσάχρονη Μελτέμ ανασκαλίζει ένα παρελθόν προσεκτικά κρυμμένο στη σκοτεινιά, χαμένο σε τόπους και λέξεις άγνωστες, σε πατρίδες που χάθηκαν κι αγάπες που άντεξαν.
Χανιά, 1898
Μια πόλη νοτισμένη απ’ τον αέρα του πελάγου κι απ’ τις ανάσες των χριστιανών και των μουσουλμάνων που την κατοικούν. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Χασάν μπέη Σαρικάκης, θα δει την Κρήτη ν’ αλλάζει δραματικά. Εξεγέρσεις, ταραχές, αυτονομία, Κρητική Πολιτεία, Ένωση με την Ελλάδα και υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών.
Ο Χασάν κι ο παιδικός του φίλος Μιχάλης, ο Ντενίζ κι οι δίδυμες Σεμά και Μεργέμ, ένας έρωτας κι ένας θάνατος, μια ευχή και μια υπόσχεση κρατημένη έναν ολόκληρο αιώνα.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τα κοινά δάκρυα των ανθρώπων μπροστά στον πόνο, την απώλεια και την προσφυγιά. Μα κι ένα βαθιά αισιόδοξο μυθιστόρημα για την ελπίδα, τη φιλία και την ακατάλυτη δύναμη της αγάπης.

"Ουίσκι μπλε" της Τέσυς Μπάιλα

Ο σύγχρονος Οδυσσέας ονομάζεται Μιχάλης, γιος της Βιργινίας και του καπετάν Βαγγέλη. Το οδοιπορικό του ξεκινά από το Πορτ Σάιντ κι η ανάγκη τον φέρνει στη Σαντορίνη και τον Πειραιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή θα δοκιμαστεί στα ανθρακωρυχεία της πόλης Μαρσινέλ στο Βέλγιο και στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης, προτού αποδεχτεί αμετάκλητα τη θαλασσινή του μοίρα. Θα αναζητήσει τη δική του Πηνελόπη στο πρόσωπο της Εριέττας, θα συνοδοιπορήσει με παράξενους συντρόφους όπως ο Αρτέμης και ο Αποστόλης, θα δει να ανοίγουν και να κλείνουν κύκλοι ζωής στη μεγάλη σκηνή του κόσμου Σε αυτό το έπος της φτώχιας και του καθημερινού αγώνα πρωταγωνιστεί η ελληνική ψυχή ζυμωμένη με τη θάλασσα στη θέα της οποίας ο απλός άνθρωπος βρίσκει ξανά τη δύναμη να ονειρεύεται.
Το «Ουίσκι μπλε» είναι μια μυθιστορηματική ματιά στον αιώνα που αφήσαμε πίσω μας, στις μικρές και μεγάλες στιγμές που συνθέτουν την οδύσσεια ενός νεοέλληνα.

"Τα μυστικά του αθάνατου Νίκολας Φλαμέλ 6: Η γητεύτρα" του Michael Scott

Σαν Φρανσίσκο: Ο Νίκολας και η Περενέλ Φλαμέλ έχουν μόνο μία μέρα ζωής και ακόμη μία δουλειά να κάνουν: να υπερασπιστούν την πόλη τους. Τα τέρατα που είχαν συγκεντρωθεί στο Αλκατράζ έχουν αφεθεί ελεύθερα και κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης με σκοπό να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ακόμη και με τη βοήθεια δύο από τους μεγαλύτερους πολεμιστές στην ιστορία, θα καταφέρουν η Μάγισσα και ο Αλχημιστής να σώσουν το Σαν Φρανσίσκο;
Ντάνου Τάλις: Η Σόφι και ο Τζος Νιούμαν ταξίδεψαν δέκα χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν, όπου τους ακολούθησαν ο Δόκτωρ Ντι και η Βιρτζίνια Ντέαρ. Σ’ αυτό το θρυλικό νησί, αρχίζει και τελειώνει η μάχη για τον κόσμο.
Η Σκάθαχ, ο Προμηθέας, ο Παλαμήδης, ο Σέξπιρ, ο Σεν Ζερμέν και η Ζαν ντ’ Αρκ βρίσκονται επίσης στο νησί. Και κανένας δεν είναι σίγουρος για ποιον και για τι θα πολεμήσουν τα δίδυμα αδέλφια.
Σήμερα η μάχη για το Ντάνου Τάλις θα κερδηθεί ή θα χαθεί. Τα δίδυμα όμως θα μείνουν ενωμένα ή θα χωρίσουν; Το ένα για να σώσει τον κόσμο και το άλλο για να τον αφανίσει;

"Ο ψίθυρος των κυπαρισσιών" της Ιβέτ Μάνεση

Η Δάφνη, κόρη Ελλήνων μεταναστών, κυνηγά το αμερικανικό όνειρο, ωστόσο αισθάνεται σαν να λείπει κάτι από τη ζωή της. Παγιδευμένη ανάμεσα στις οικογενειακές παραδόσεις και τις απαιτήσεις της καριέρας της, δεν μπορεί να βρει πού ανήκει.
Μόνο η αγαπημένη της γιαγιά, που μένει στην Ερεικούσσα, ένα μαγευτικό νησάκι βόρεια της Κέρκυρας, τη νιώθει και την καταλαβαίνει. Οι πιο πολύτιμες αναμνήσεις της Δάφνης είναι οι στιγμές που περνούσε στην κουζίνα με τη γιαγιά της, μαγειρεύοντας και μαθαίνοντας τους αρχαίους μύθους. Και οι κουβέντες της γιαγιάς ήταν αυτές που την παρηγόρησαν μετά τον αναπάντεχο θάνατο του άντρα της.
Ύστερα από χρόνια και αγώνες για να μεγαλώσει το παιδί της και να επιβιώσει, η Δάφνη είναι τώρα ιδιοκτήτρια εστιατορίου, φημισμένη σεφ και αρραβωνιασμένη με έναν πλούσιο και γοητευτικό άντρα – έχει όλα όσα επιθυμούσε. Αλλά από την άλλη άκρη του ωκεανού, η γιαγιά φαίνεται να ξέρει ότι η τέλεια ζωή της Δάφνης δεν είναι παρά ένα ψέμα. Και όταν η Δάφνη επιστρέφει επιτέλους στην Ερεικούσσα, η γιαγιά αποφασίζει να μοιραστεί μαζί της μυστικά από το παρελθόν, ιστορίες πολέμου και τόλμης απέναντι στον θάνατο και ένα τελευταίο μάθημα: ότι η ασφάλεια δεν είναι συνώνυμο της αγάπης και ότι η ζωή μπορεί και πάλι να αποκτήσει νόημα.
Μύθοι, μαγεία, χρώματα και αρώματα συνδυάζονται σε μια ατμοσφαιρική ιστορία για το παρελθόν και το παρόν, την οικογένεια και τη μοίρα, τον έρωτα και τα όνειρα.

"Ο ήλιος του Σεπτέμβρη" της Έλσης Τσουκαράκη

Η Φανή ήταν μια γυναίκα ανασφαλής, ευάλωτη, χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες. Η οικογένεια που δημιούργησε δεν τη βοήθησε να βρει τη δύναμη να υπερνικήσει τα τρωτά σημεία της. Πληγωμένη από την προδοσία, κλείδωσε την καρδιά της μέχρι τη στιγμή που εισέβαλε στη ζωή της για να ανατρέψει τα πάντα ο Ρωμανός, που μπόρεσε να φωτίσει την κρυμμένη δύναμη και την εσωτερική ομορφιά της.
Η Μάγια, αντίθετα, υπήρξε δραστήρια και γεμάτη αυτοπεποίθηση, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Βίωνε την ψευδαίσθηση ενός ευτυχισμένου γάμου, στον οποίο όμως ήταν εγκλωβισμένη. Όταν γνώρισε τον αινιγματικό Ρωμανό, αφέθηκε στην αγκαλιά του, το πιο απάνεμο κι ασφαλές λιμάνι στην πορεία της.
Ο Ρωμανός δέθηκε με τις δύο αυτές γυναίκες, που του χάρισαν την ευτυχία και τον ολοκλήρωσαν η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο. Κατόρθωσε να τις μεταμορφώσει, να αναδείξει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους και πάνω απ’ όλα να γεμίσει τις ζωές τους μ’ έναν παράξενο, μεγάλο έρωτα∙ έναν έρωτα που τις σημάδεψε για πάντα.
Την αγάπη τη νιώθεις πραγματικά όταν παραδίνεσαι σ’ εκείνη χωρίς όρους.

"Όλα για λίγο παράδεισο" της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Στα δεκαέξι της η Λήδα είναι ένα αγοροκόριτσο γεμάτο ανασφάλειες που μεγαλώνει κάτω από την ασφυκτική αγάπη της μάνας της και την αδιαφορία του εργασιομανή πατέρα της.
Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα που θα νιώσει θα είναι και μοιραίο. Ο Αλέξανδρος –άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα– θα είναι εκείνος που θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή της. Το χάδι του την ανεβάζει στον παράδεισο και ταυτόχρονα την παρασύρει στην καταστροφή. Θέλει να του αντισταθεί, δεν ξέρει όμως αν μπορεί. Ώσπου ένα καλοκαίρι, η αθωότητά της θα χαθεί στην ακροθαλασσιά της Σπηλιάς και μαζί της η Λήδα θα προσπαθήσει να θάψει κάτω από την υγρή άμμο κι ένα μεγάλο μυστικό.
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν δε θα σταματήσει ούτε στιγμή να αναζητά το φως. Ακόμα και όταν ο θάνατος θα χτυπήσει την πόρτα της, εκείνη θα ψάχνει με αγωνία μια έξοδο κινδύνου και μια δεύτερη ευκαιρία.
Ποιος θα είναι τελικά εκείνος που θα της την προσφέρει; Ποιος θα είναι ο πρίγκιπας που με το άλογό του θα την οδηγήσει στη λύτρωση;
Ένα ερωτικό μυθιστόρημα για όλα εκείνα τα ανεκπλήρωτα θέλω που δε μας αφήνουν να ζήσουμε ∙ μια ιστορία για όσους περνούν μια ζωή ψάχνοντας το φως μέσα στο σκοτάδι ενώ το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να κοιτάξουν μέσα τους. 

"Annie" (Μυθιστόρημα βασισμένο στο ομώνυμο μιούζικαλ)

Νέα Υόρκη, 1933
Από τότε που μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό της, η εντεκάχρονη Άννι πίστευε ότι οι γονείς της θα έρχονταν μια μέρα στο ορφανοτροφείο για να την πάρουν. Αλλά η διευθύντρια, η κακιά Δεσποινίς Χάνιγκαν, της κάνει τη ζωή μαρτύριο. Γι’ αυτό και η Άννι το σκάει για να βρει τους γονείς της, στον δρόμο σώζει έναν αξιαγάπητο σκυλάκι και τελικά συναντά τον εκατομμυριούχο Όλιβερ Γουάρμπακς. Ένα σωρό απίθανες και συναρπαστικές περιπέτειες περιμένουν την Άννι. Θα καταφέρει, άραγε, να βρει τον τρόπο να ξεφύγει από τη δύσκολη ζωή της; 
Η διαχρονική ιστορία του ορφανού κοριτσιού που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους και έγινε κινηματογραφική ταινία και μιούζικαλ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με τεράστια επιτυχία.

"Οι Γαλαζοαίματοι (Βιβλίο 6): Χαμένοι στον χρόνο" της Melissa de la Cruz

Ο κίνδυνος δεν ήταν ποτέ τόσο ορατός για τους νεαρούς Γαλαζοαίματους του Μανχάταν. Μετά την Ιταλία, η Σκάιλερ και ο Τζακ φεύγουν για την Αίγυπτο, αποφασισμένοι να ανακαλύψουν την Πύλη της Επαγγελίας προτού ο Τζακ αντιμετωπίσει τη δίδυμη αδελφή του, τη Μίμι, σε μια θανάσιμη δοκιμασία, από την οποία ένας θα επιβιώσει. Όμως όλα όσα νόμιζε ότι ήξερε η Σκάιλερ για την πύλη δεν είναι αλήθεια και σύντομα οι δυο τους θα πέσουν στην παγίδα ενός δαίμονα.
Στο μεταξύ, η Μίμι έχει ακολουθήσει τον Κίνγκσλεϊ Μάρτιν στην Κόλαση και, με τη βοήθεια του Όλιβερ, κάνει μια συμφωνία με τη Βασίλισσα των Νεκρών, για την οποία όμως θα μετανιώσει. Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουν ανάμεσα στον έρωτα και στην εκδίκηση, τόσο η Μίμι όσο και ο Όλιβερ θα μάθουν το πραγματικό όνομα της θυσίας.
Στο έκτο βιβλίο της σειράς των Γαλαζοαίματων νέοι ήρωες και απρόβλεπτα γεγονότα θα κάνουν την πλοκή ακόμα πιο συναρπαστική.