Η σειρά εκείνη η οποία θεωρήθηκε από πολλούς ως η καλύτερη της season που πέρασε -ανάμεσά τους και τα ελληνικά anime groups στο Facebook που το ψήφισαν με μεγάλη διαφορά απ' όσα ακολούθησαν-, ήταν το "Barakamon". Και οφείλω να ομολογήσω πως και η δικιά μου ψήφος, σε αυτό πήγε, όχι γιατί επέλεξα ν' ακολουθήσω το ρεύμα αλλά γιατί έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από μια επιτυχημένη προσπάθεια. Άλλωστε, τα slice of life anime και manga, πάντα χαίρουν της αγάπης και της ανταπόκρισης του κοινού και όχι άδικα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Barakamon" ως manga σειρά σε κείμενο και σχέδιο του Satsuki Yoshino. Την έκδοσή του ανέλαβε η εκδοτική Square Enix's, με την σειρά να αρχίζει να εκδίδεται ανά κεφάλαιο στο περιοδικό "Gangan Online" στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2009 ενώ λίγο καιρό αργότερα, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και τα επίσημα τεύχη τα οποία, μέχρι σήμερα, έχουν φτάσει αισίως τον αριθμό των 10. Τα δικαιώματα του manga στην αγγλική γλώσσα αγοράστηκαν από την Yen Press τον Φεβρουάριο του 2014, για την κυκλοφορία των manga στη Βόρειο Αμερική. Ένα spin-off manga με τίτλο "Handa-kun", ξεκίνησε την κυκλοφορία του και πάλι από την Square Enix's, αυτή τη φορά μέσω του περιοδικού "Monthly Shonen Gangan" τον Νοέμβριο του 2013, το οποίο λαμβάνει χώρα 6 χρόνια πριν από τα γεγονότα του "Barakamon", παρακολουθώντας τη ζωή του Seishū ως μαθητή του λυκείου.

ΤΟ ΑΝΙΜΕ:
Την παραγωγή του anime ανέλαβαν τα studios Kinema Citrus, σε σκηνοθεσία Masaki Tachibana και σενάριο Pierre Sugiura. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 06 Ιουλίου 2014 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της μετά από 12 επεισόδια στις 27 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως αν και προβαλλόταν ένα επεισόδιο την εβδομάδα -κάθε Κυριακή-, στις 31 Αυγούστου δεν έγινε η προγραμματισμένη προβολή και όταν η σειρά επέστρεψε με μια βδομάδα καθυστέρηση, μεταφέρθηκε ημέρα Σάββατο -06 Σεπτεμβρίου 2014-, κάτι που ίσχυσε για τα επόμενα 4 επεισόδια μέχρι το κλείσιμο της season. Η σειρά προβλήθηκε μέσω των δικτύων NTV, NIB, SUN, HTV, STV, CTV, MMT, FBS και BS Nittele. Η Funimation είναι η εταιρεία εκείνη που απέκτησε τα δικαιώματα του anime στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό να προβληθεί στη Βόρειο Αμερική, αλλά και για την μελλοντική κυκλοφορία της σε dvd, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Συμπληρωματικά να πούμε πως έχουν παιχτεί και 13 επεισόδια με τον τίτλο "Barakamon: Mijikamon" που ουσιαστικά είναι promo κάθε επόμενο επεισοδίου με τους χαρακτήρες σε chibi μορφή να μας διασκεδάζουν με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο.

ΤΟ STORY:
Ο Seishū Handa είναι επαγγελματίας καλλιγράφος και θεωρείται εξαιρετικό ταλέντο με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Όταν κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης θα χάσει τον έλεγχο και θα χτυπήσει έναν κριτικό που θα σχολιάσει αρνητικά το έργο του, ο πατέρας του και ο ατζέντης του θα αποφασίσουν πως πρέπει να δράσουν. Έτσι, θα τον στείλουν στο νησί Gotō, κοντά στο Kyūshū, με σκοπό να ηρεμήσει και να βρει τον εαυτό του. Εκεί, ο Handa, θα συναντήσει ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εκείνους που γνώριζε, αλλά κι έναν τρόπο ζωής εντελώς αντίθετο με αυτόν που ο ίδιος μεγάλωσε. Και όσο ο καιρός περνάει, νιώθει κάτι μέσα του να αλλάζει γιατί τώρα πια, αρχίζει να μαθαίνει πως είναι πραγματικά να ζει κανείς.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Η κατηγορία στην οποία ανήκει το "Barakamon", είναι από μόνη της ένα μεγάλο συν. Οι Ιάπωνες έχουν αποδείξει πως τα καλύτερά του anime είναι τα slice of life, αυτά δηλαδή που μιλάνε για απλά καθημερινά πράγματα, με εξίσου απλό και καθημερινό τρόπο. Είναι ρεαλιστικές ιστορίες που μέσα από την όποια υπερβολή τους, περνάνε ουσιαστικά μηνύματα για τη ζωή και τους ανθρώπους, για όλα αυτά που αξίζει να προσπαθήσεις και που είναι ευτύχημα αν τα αφήσεις να σε αλλάξουν και να σε κάνουν καλύτερο, δίνοντάς του μαθήματα αλησμόνητα που θα σε καθορίσουν. Όλα αυτά πρεσβεύει και το "Barakamon", εξού και δεν μπορείς να μην το αγαπήσεις.
- Είναι μια σειρά που έχει τον "τέλειο" πρωταγωνιστή. Παράξενος και εσωστρεφής με αρκετά κουσούρια
ώστε να μας δίνει στα νεύρα ώρες-ώρες, αλλά όχι τόσο άσχημα ή τραγικά ώστε να μας είναι αντιπαθής. Αντίθετα, θα λέγαμε πως διασκεδάζουμε με τον τρόπο που αντιδράει μπροστά στις άγνωστες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και ακόμα και τις στιγμές εκείνες που θυμώνουμε ή εκνευριζόμαστε μαζί του, το συναίσθημα αυτό έρχεται και φεύγει τόσο γρήγορα που είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κι όλα αυτά γιατί θα μπορούσε ο καθένας μας να βρίσκεται στη θέση του. Δεν είναι ένας παράξενος άνθρωπος, αλλά ένας διαφορετικός άνθρωπος που παρά τα ελαττώματά του -που όλοι μας έχουμε-, έχει καλή καρδιά και τελικά, τον αγαπάς.
- Ένα από τα μεγάλα ατού της σειράς είναι οι δεύτεροι χαρακτήρες που ουσιαστικά... δεν είναι δεύτεροι. Αντίθετα, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, παίζει ο καθένας τον δικό του ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην μεταστροφή του Handa. Και είναι χαρακτήρες που μπορεί να σε τρελαίνουν ορισμένες στιγμές με την έλλειψη διακριτικότητας και την επιμονή της, αλλά παρ' όλα ταύτα τους αγαπάς γιατί είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα ήθελες κι εσύ να έχεις δίπλα σου γιατί ήξερες πως θα σε στήριζαν και θα σε αγαπούσαν στα καλά και στα άσχημα, στα εύκολα και στα δύσκολα.
- Το art του είναι anime είναι πάρα πολύ καλό και δίνει έμφαση ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες,
που ενώ μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, δεν είναι. Στην ιστορία αυτή, οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά, που κάνουν τον Handa να συνειδητοποιεί τι πραγματικά έχει σημασία και αξία. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσε να αλλάξει και να γίνει καλύτερος, χωρίς αυτά, δεν θα είχε βρει τον εαυτό του. Στοιχεία μικρά που όμως υπάρχουν παντού γύρω μας. Στη φύση, στον ωκεανό, στον ουρανό, στα χρώματα, στα αρώματα, στα χαμόγελα, σε πράγματα σημαντικά και σπουδαία που ίσως απλά να χρειάζεται να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να καταλάβουμε πόσο μοναδικά είναι.
- Εντάξει... το παραδέχομαι! Το "Barakamon" είναι μια σειρά που έχει πραγματικά αυθεντικές κωμικές στιγμές, που σε κάνουν να γελάς αβίαστα και χωρίς καν να το σκεφτείς. Και όχι, αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αφέλεια της Naru ή στην υπερβολική δραματικότητα του Handa. Οφείλεται στην καλή αίσθηση του χιούμορ του δημιουργού. Όμως... την ίδια στιγμή καταφέρνει να είναι απίστευτα συγκινητικό κι εσύ κάθεσαι και σκουπίζεις διακριτικά τα δάκρυά σου, πριν να προλάβει να σε δει κάποιος αναίσθητος που θα σε κράξει. Γιατί, το "Barakamon", αγγίζει με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο τις πιο ευαίσθητες χορδές μας σε πράγματα που απλά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πως μας συγκινούν.
- Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το εξαιρετικό voice cast, αλλά και την απόδοση του κειμένου.
Δεδομένου πως οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι "επαρχιώτες" και μάλιστα, διαφορετικών ηλικιών μεταξύ τους, έχει διατηρηθεί εξαιρετική αποτύπωση των διαφορών αυτών. Επιπλέον, δεδομένου ότι γίνεται χρήση αυτού που εμείς στην Ελλάδα θα αποκαλούσαμε "ντοπιολαλιά", είναι απολαυστικό και διασκεδαστικό συνάμα το να το ακούς και να βλέπεις την σύγχυση που αυτό προκαλεί, αλλά είναι και αξιοθαύμαστος ο τρόπος που το χειρίστηκε, τόσο η παραγωγή, όσο και οι ίδιοι οι ηθοποιοί. 

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το ost της σειράς, σε μουσική σύνθεση του Kenji Kawai, αποτελείται από 37 κομμάτια και ήταν από τα πιο ενδιαφέρουσα της season που πέρασε, άλλα σε πιο έντονους και διασκεδαστικούς ρυθμούς, κι άλλα σε πιο μελαγχολικές, ρομαντικές και τρυφερές νότες, απόλυτα ταιριστά με το τι ήθελε η ιστορία να εκφράσει σε κάθε δεδομένη της στιγμή. Το opening της σειράς είναι το "Rashisa", ερμηνευμένο από τους SUPER BEAVER, το οποίο περιλαμβάνεται και στο cd single της σειράς, όσο και στο cd single που κυκλοφόρησε το συγκρότημα, που έχει και φανταστικό cover. Το ending είναι "Innocence", ερμηνευμένο από τους NoisyCell, που επίσης περιλαμβάνεται στο cd single της σειράς, αλλά και σε ένα single 8 τραγουδιών του συγκροτήματος. Αναμφίβολα, τα themes της σειράς ήταν από τα καλύτερα που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα.

Barakamon - Opening



Barakamon - Opening Full Song



Barakamon - Ending



Barakamon - Ending Full Song


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Θες σειρά με νόημα; Αναμφίβολα, αυτή ήταν η σειρά της περασμένης season με τα πιο βαθιά νοήματα από κάθε άλλη. Είναι μια σειρά που σε προκαλεί να κοιτάξεις τη ζωή σου και να αποφασίσεις αν είσαι ευτυχισμένος ή όχι. Κι αν δεν είσαι, σε προκαλεί να ανακαλύψεις τρόπους για να βρεις την ευτυχία. Σε προκαλεί να αλλάξεις! Όχι να αφήσεις στην άκρη τις τυχόν κακές πλευρές του εαυτού σου, αλλά να τις αποδεχθείς ως μέρος αυτού που είσαι και να τις εξισορροπήσεις με τα θετικά σου χαρακτηριστικά και να δημιουργήσεις μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα μπορεί να βρει την χαρά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, που θα μπορεί να ευτυχίσει ακόμα κι αν όλα δεν έρχονται όπως τα θες. Γιατί το να κατακτήσεις την επιτυχία, δεν είναι το παν. Αλλά ακόμα κι αν την επιζητείς, πρέπει να μάθεις να απολαμβάνεις την διαδρομή και πάντα να αγωνίζεσαι για το καλύτερο, αγαπώντας τον εαυτό σου και τους γύρω σου, επιτρέποντάς τους να σου ανταποδώσουν τα συναισθήματα αυτά στο έπακρο, έστω και με τον πιο απλό τρόπο. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο πιο ειλικρινής.