Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δοσμένη με απλά,διασκεδαστικά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει μια πρώτη γνωριμία με τη πόλη που σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο του ελληνικού πολιτισμού.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως έχω σκεφτεί κι έχω αγοράσει του γιου μου, κάθε λογής βιβλίο. Οι θεματολογίες για παιδιά στην προσχολική ηλικία είναι πάμπολλες, όπως και οι επιλογές που μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός σε κάθε είδος. Αυτό, όμως, το είδος που δεν είχα σκεφτεί ποτέ, ήταν το ιστορικό, παιδικό βιβλίο, σκεπτόμενη πως θα ήταν πολύ βαρύ και δύσκολο για ένα παιδί της ηλικίας αυτής να κατανοήσει πράγματα τα οποία, όχι μόνο δεν τα μαθαίνουν στο σχολείο τους, αλλά δεν γίνονται σε αυτά ούτε οι πιο απλές αναφορές. Κι όμως, πολύ πρόσφατα ανακάλυψα πως η ιστορική γνώση μπορεί να γίνει παιχνίδι και τα παιδιά να καταλάβουν περισσότερα απ' όσα ίσως πιστεύαμε.

Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς και η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το βιβλίο, "Κωνσταντινούπολη, η βασίλισσα των πόλεων" και μέσα από τις 36 σελίδες του βιβλίου αυτού, τα παιδιά μπορούν με απλό, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, να ανακαλύψουν τα βασικά σημεία της ιστορίας αυτής της υπέροχης πόλης, που τόσα έχει ζήσει και βιώσει, τόσες δόξες και άλλες τόσες καταστροφές, μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι και την Άλωση της Πόλης, ταξιδεύουμε στο χρόνο και ζούμε μαζί με τα παιδιά μας τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας αυτού του δοξασμένου τόπου, με τρόπο μοναδικό.

Αν, λοιπόν, έχετε παιδάκια σε πρώιμη σχολική ηλικία και θέλετε να τους κάνετε μια "εισαγωγή" στην ιστορία του Βυζαντίου και της Πόλης γενικότερα, το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας προσφέρει όλα όσα θέλετε, με τις στοχευμένες τοποθετήσεις του, την προσεγμένη μελέτη του συγγραφέα αλλά και της σημασίας που δίνεται στα πραγματικά ουσιώδες ιστορικά ζητήματα και θέματα, τα οποία είναι σε θέση παιδιά της ηλικίας αυτής να κατανοήσουν, απλά, άμεσα και ουσιαστικά. Τα παιδιά σας θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, μέσα από ένα πλαίσιο διάδρασης και ανάγνωσης, ενώ τα εντυπωσιακά σχέδια, άψογα ταιριασμένα με την αισθητική του περιεχομένου, έρχονται να ολοκληρώσουν ένα σχεδόν ιδανικό σύνολο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος
Εικονογράφος: Καπατσιούλα Ναταλία
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2014
Σελίδες: 36
ISBN: 978-960-569-252-0