Υπάρχουν ορισμένα anime τα οποία με εκνευρίζουν απίστευτα. Εκνευρίζομαι γιατί παρά που δεν είμαι σίγουρη για το αν μου αρέσει ή όχι αυτό που παρακολουθώ, δεν μπορώ να ξεκολλήσω από την οθόνη. Εκνευρίζομαι γιατί παρά που ξέρω πως αυτό που γίνομαι μάρτυρας είναι πέραν από κάθε λογική και φαντασία, εξακολουθώ να το βρίσκω παράξενα γοητευτικό και διασκεδαστικό, μ' έναν τρόπο σχεδόν διεστραμμένο, που με κάνει ν' απορώ με τον εαυτό μου και ν' ανησυχώ για την πνευματική μου κατάσταση. Και σχεδόν κάθε season, υπάρχει ένα τέτοιο anime. Σ' αυτήν που τώρα τελειώνει, το anime αυτό ήταν το "Gugure! Kokkuri-san".

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Gugure! Kokkuri-san" είναι ιαπωνική σειρά manga που φέρουν την υπογραφή της Midori Endō. Η σειρά ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε κεφάλαια στο περιοδικό των εκδόσεων Square Enix, "Gangan Joker", το 2011 και την ίδια χρονιά ξεκίνησαν να κυκλοφόρησε και ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος που βγήκε στην αγορά στις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 7 ολοκληρωμένοι τόμοι, με τον τελευταίο στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ από την ανακοίνωση που υπάρχει από τον εκδοτικό, αναμένουμε κι άλλα τεύχη.







ΤΟ ANIME: 
Τα δικαιώματα του manga για τηλεοπτική μεταφορά απέκτησε η TMS Entertainment, με την σειρά να κάνει πρεμιέρα στην Ιαπωνία στις 05 Οκτωβρίου 2014 και να ολοκληρώνει τον κύκλο της έπειτα από 12 επεισόδια, στις 22 Δεκεμβρίου 2014. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Yoshimasa Hiraike, ενώ η σειρά προβλήθηκε μέσω των δικτύων TV Tokyo, TVO, TVA, TSC, TVh, TVQ και AT-X, με τα δικαιώματα να έχουν αποκτηθεί και από την Sentai Filmworks.

ΤΟ STORY:
Η Kohina Ichimatsu είναι ένα ανέκφραστο κορίτσι που πηγαίνει στο Δημοτικό, και που για κάποιο παράξενο λόγο, ζει μόνη της. Ισχυρίζεται πως δεν είναι άνθρωπος αλλά κούκλα, και δεν τρώει τίποτα άλλο εκτός από στιγμιαία noodles, που φαίνεται να είναι και το μοναδικό πράγμα που αγαπάει σ' αυτόν τον κόσμο. Μια μέρα, παίζει μόνη της το παιχνίδι Kokkuri, με αποτέλεσμα να εξουσιάσει το πνεύμα αλεπού, Kokkuri-san, ο οποίος μόλις συνειδητοποιεί τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής με τον οποίο μεγαλώνει το κορίτσι, την παίρνει υπό την προστασία του και αρχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι μ' εκείνη, αποφασισμένος να την μεγαλώσει σωστά. Κάπως έτσι ξεκινάει μια νέα ζωή για την Kohina, την οποία θα αρχίζουν να "κυνηγάνε" διάφορα ασυνήθιστα πνεύματα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Θα ξεκινήσω από το μεγαλύτερο ατού της σειράς, αυτό που θα με έκανε να την παρακολουθήσω μέχρι τέλους ακόμα κι αν δεν μου άρεσε -όχι πως είμαι από εκείνους που αφήνουν σειρές στη μέση-, που δεν είναι άλλο από το voice cast της. Εντάξει, ξέρω πως ίσως αυτό να είμαι εντελώς αντικειμενικό ή πως για ορισμένους από εσάς να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία, αλλά για μένα έχει. Γιατί, αν παρακολουθώ μια σειρά και δεν μπορώ με τίποτα ν' ανεχθώ αυτούς που υποδύονται τους χαρακτήρες, τι να το κάνω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, όχι μόνο έχουμε μερικά από τα καλύτερα ονόματα στον χώρο, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει είναι άψογες.
- Πάμε στο τεχνικό σκέλος, τώρα, στο art και τον ήχο. Θεέ μου! Αν όλα τα anime στην αγορά ήταν τόσο
καλοδουλεμένα στους δύο αυτούς τομείς, ακόμα κι αν η ιστορία δεν ήταν ιδανική για εμάς, δεν θα κάναμε άλλη δουλειά από το να είμαστε μπροστά στο pc νύχτα-μέρα, παρακολουθώντας σειρές. Το σχέδιο είναι εξαιρετικό -ειλικρινά, προσπαθώ να σκεφτώ αν βρήκα ένα ψεγάδι και δεν μπορώ-, όπως και ο ήχος που είναι προσεγμένος, απόλυτα ταιριαστός και σωστά τοποθετημένος στις εκάστοτε σκηνές, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία σκηνών που είναι άκρως απολαυστικές.
- Ας πάμε και στο story... Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά, αλλά αυτό έχει να κάνει καθαρά με το προσωπικό γούστο το καθενός και το τι του αρέσει να βλέπει. Ουσιαστικά, το "Gugure! Kokkuri-san" είναι από τις σειρές εκείνες που παρά που απολαμβάνεις να βλέπεις, στο τέλος, δεν είσαι σίγουρος να μπορείς να δηλώσεις ξεκάθαρα πως σου άρεσε ή όχι. Η αισθητική προσέγγιση, το χιούμορ της και το όλο point της σειράς είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο και ιδιόμορφο, οπότε και σου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Το βέβαιο είναι πως αν την ξεκινήσεις, την παρακολουθείς μέχρι τέλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μείνεις με την απορία του πως πραγματικά αισθάνεσαι απέναντι σ' αυτό που είδες.
- Αφήνοντας την πλοκή και πηγαίνοντας στους χαρακτήρες, τα συναισθήματά μας είναι περισσότερο
ξεκάθαρα. Τους λατρεύεις... απλά... Είναι -όλοι τους- τόσο γοητευτικά παράξενοι και παράταιροι, αλλά και τόσο ιδανικοί στο να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, που δεν γίνεται να μην τους αγαπήσεις για την αφέλεια, την υπερβολή, την παραξενιά, ακόμα και την καφρίλα τους. Επί της ουσίας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τσούρμο προβληματικών προσωπικοτήτων που είτε μόνοι τους είτε συνδυαστικά είναι άκρως γοητευτικοί κι ενδιαφέροντες, και που μέσα από την τρελή τους καθημερινότητα σου προσφέρουν τόσο ξέφρενες και παράλογες στιγμές που απλά παρακολουθείς κι αποδέχεσαι χωρίς ενστάσεις.
- Αν ξεκινήσεις να παρακολουθείς την συγκεκριμένη σειρά, ένα πράγμα πρέπει να έχεις στα υπόψιν σου. Πως, ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κωμικό show, με ακραίο χιούμορ και συνεχή gags. Αν δεν είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό, μην πατήσεις καν το play. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα σε σειρές όπως αυτή είναι το να σε κάνει να γελάσεις, όχι με όλα τα "αστεία" του, αλλά με το 1/5 αυτών, αφού έρχονται κατά ριπάς, χωρίς να σ' αφήσουν να πάρεις ανάσα. Οπότε, αν το δούμε αναλογικά πετυχαίνει τον σκοπό του, ισορροπώντας την ίδια στιγμή πάνω σε κάποιες συγκαλυμμένες δραματικές πινελιές, άλλες μεταφυσικού, άλλες ρεαλιστικού χαρακτήρα, άλλοτε φτάνοντας στα άκρα και άλλοτε πιο συγκρατημένα.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το opening theme της σειράς είναι το άκρως διασκαδαστικό και χορευτικό "Welcome!! DISCO Kemokemoke", το οποίο κι ερμηνεύουν οι βασικοί -άντρες- voice actors της σειράς Daisuke Ono, Takahiro Sakurai και Jōji Nakata, ενώ το ending theme είναι το πιο ρομαντικό και μελωδικό "This Merry-Go-Round Song", ερμηνευμένο από τον Suemitsu Atsushi.





Gugure! Kokkuri-san - Opening



Gugure! Kokkuri-san - Opening Full Song



Gugure! Kokkuri-san - Ending Full Song


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Φτάνοντας στο σημείο αυτό, υποθέτω πως πρέπει να καταλήξω σ' ένα τελικό συμπέρασμα, και να δηλώσω αν μου άρεσε η σειρά ή όχι, παρά που νιώθω ελαφρώς προβληματισμένη και μέχρι αυτή τη στιγμή σκέφτομαι ποια είναι η σωστή απάντηση. Λοιπόν, σίγουρα δεν ήταν η αγαπημένη μου σειρά της season αυτής, όμως ναι, μου άρεσε και την απόλαυσα. Γέλασα και διασκέδασα με το ακραίο χιούμορ του, εντυπωσιάστηκα από τα τεχνικά σημεία και εν πας περιπτώσει, είμαι παράξενη και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει όλος ο ντουνιάς. Φυσικά και θα μου άρεσε κάτι εξίσου παράξενο με μένα. Αν, λοιπόν, δεν έχετε πρόβλημα με την καφρίλα και τις ακρότητες, και δεν είστε από εκείνους που αναζητούν την λογική συνέπεια και συνέχεια των πραγμάτων, μάλλον θα την απολαύσετε κι εσείς.