Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα απολαυστικό βιβλίο με απίθανους διαλόγους που εκτυλίχτηκαν σε ένα μικρό λονδρέζικο βιβλιοπωλείο (Ripping Yarns) μεταξύ της Jen Campbell, η οποία εργάζεται εκεί, και των πελατών της. Η Jen ξεκίνησε να συγκεντρώνει και να δημοσιεύει τέτοιους διαλόγους στο blog της και στη συνέχεια το υλικό αυτό εξελίχθηκε σε ένα βιβλίο, το οποίο εμπλουτίζεται και με διαλόγους από βιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο.

Προσωπική άποψη:
Η βρετανίδα Jen Cambell έχει σπουδάσει Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο παλαιοβιβλιοπωλείο Ripping Yarns, ενώ παλαιότερα έχει εργαστεί και σε άλλα βιβλιοπωλεία. Παράλληλα, ασχολείται με την συγγραφή, έχοντας στο ενεργητικό της ποιήματα, διηγήματα, αλλά κι ένα εν εξελίξει μυθιστόρημα. Ανάμεσα σ' όλα αυτά, η Cambell διατηρεί ένα ιδιαίτερα πετυχημένο blog στο οποίο, κατά καιρούς, δημοσίευε μερικές από τις "καλύτερες" και πιο ενδιαφέρουσες ατάκες πελατών της, αλλά και στιχομυθίες που είχε η ίδια μαζί τους, στα βιβλιοπωλεία που δούλευε. Το 2012, λοιπόν, οι ατάκες και οι στιχομυθίες αυτές, συγκεντρώθηκαν και κυκλοφόρησαν με την μορφή βιβλίου, ενώ ακολούθησε κι ένας δεύτερος τόμος έναν χρόνο αργότερα.

Σήμερα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν και στην Ελλάδα τους δύο αυτούς τόμους, σε μία ενιαία έκδοση, που έχει να σας χαρίσει πολλές στιγμές γέλιου και προβληματισμού. Θα γελάσετε, γιατί δεν θα μπορείτε να πιστέψετε πόσο παράξενος μπορεί να είναι ο κόσμος, και θα προβληματιστείτε επειδή θα συνειδητοποιήσετε πόσες "κλινικές περιπτώσεις" κυκλοφορούν ελεύθερες. Πραγματικά, δεν μπορούσα να σταματήσω να χασκογελάω -κι ας με κοιτούσαν οι γύρω μου παράξενα- (ναι, έκανα το λάθος να το διαβάσω σε δημόσιο χώρο), αλλά και να θέλω ν' αναλωθώ σε συνεχόμενα facepalms, επειδή ο τρόπος που σκέφτονται ορισμένοι και η φυσικότητα με την οποία εκφράζουν τις απορίες και τα αιτήματά τους, είναι πέραν κάθε λογικής και ανοχής.

Θέλω να συγχαρώ την Cambell, αλλά και όσους εργάζονται σε βιβλιοπωλεία, γιατί αν το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα μικρό δείγμα του τι είναι αναγκασμένοι να βλέπουν, ακούν, αντιμετωπίζουν, τότε θα έπρεπε κάποιος να τους ανακηρύξει ήρωες και να τους δώσει βραβείο. Πραγματικά, αν ήμουν στη θέση τους, δεν ξέρω αν θα είχα την απαραίτητη υπομονή προκειμένου να διαχειριστώ τις καταστάσεις που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, εκτός ίσως από εκείνες των παιδιών που είναι τόσο τρυφερές και μαγικές που σε κάνουν να θες να γίνεις και πάλι παιδί και να ζήσεις μ' αυτήν την αφέλεια που έκανε τα πάντα, όσο παράξενα κι αν φαινόντουσαν στους άλλους, να φαίνονται τόσο αληθινά στα δικά σου μάτια. Αν θέλετε, λοιπόν, ένα εύκολο, γρήγορο, αληθινό και απίστευτα κωμικοτραγικό ανάγνωσμα που θα σας προκαλέσει δάκρυα από τα γέλια, έχετε βρει το βιβλίο σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jen Cambell
Μεταφραστής: Χριστοπούλου Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Μαρτυρίες
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 120
ISBN: 978-960-566-712-2