Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά την περσινή επιτυχία και της θερμή ανταπόκρισης του κοινού, ανεβάζει για δεύτερη χρονιά την ευρηματική παράσταση για παιδιά της θεατρικής ομάδας Κοπέρνικος με τίτλο Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή.

Έχοντας συμπληρώσει ήδη 150 παραστάσεις με 17.000 θεατές, το έργο θα συνεχίσει τις παραστάσεις του μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, ώστε ακόμη περισσότεροι φίλοι μας να μαγευτούν από τα συναρπαστικά ψέματα του μικρού Ερμή.

Το έργο ανεβαίνει στο φιλόξενο μικρό της θέατρο - Αίθουσα Διδασκαλίας, έχει σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε οι ηθοποιοί να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά και περιλαμβάνει διαδραστικά στοιχεία με πολλές εκπλήξεις. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών, οι γαργαλιστικοί του όμως διάλογοι είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσουν και τους μεγαλύτερους επισκέπτες, κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει η ομάδα Κοπέρνικος και με τα προηγούμενά της έργα (Ο κόσμος ανάποδα, Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων κ.ά).

Άλλωστε, η ειδική παραγγελία αυτού του έργου, πέρα από την θεατρική απόλαυση, στοχεύει επιπλέον στο να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι θεατές τους εξαιρετικούς χώρους αυτής της μοναδικής στο είδος της Βιβλιοθήκης, και να εξοικειωθούν με την έννοια της Βιβλιοθήκης και τους θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της, αλλά και της φιλαναγνωσίας γενικότερα. Παράλληλα, η πρωτότυπη μουσική του Άγγελου Αγγέλου, και τα μουσικά ηχοχρώματα που σχολιάζουν τη δράση, κάνουν ακόμα πιο έντονο τον συνειρμό θέατρο - μουσική - βιβλιοθήκη.

Οι φετινές παραστάσεις του μικρού Ερμή κρύβουν και άλλη μια έκπληξη για τους μικρούς μας φίλους, καθώς στο πωλητήριο της Βιβλιοθήκης τους περιμένει το ολόφρεσκο ομώνυμο βιβλίο "Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή", διασκευή του θεατρικού έργου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, μοναδικά εικονογραφημένο από τον συγγραφέα του έργου, Άγγελο Αγγέλου, με τις πρωτότυπες ζωγραφιές του βιβλίου να εκτίθενται σε ειδικές προθήκες στην είσοδο του θεάτρου. Έτσι τα παιδιά στο φουαγιέ , μπορούν να ξεφυλλίσουν το βιβλίο, να χαζέψουν τις ζωγραφιές και να γνωρίσουν τους ήρωες στο χαρτί, μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι του θεάτρου και να τους αντικρίσει ολοζώντανους!!

Το θεατρικό έργο της ομάδας «Κοπέρνικος» μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνέπεια των πράξεών μας, αλλά και τις συνθήκες που επιτρέπουν στο ψέμα να ανθίσει! Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι το ψέμα και μερικές από τις πτυχές του: η πλάνη, η απόκρυψη, η υπερβολή και η παραποίηση. Από πού πηγάζει η ανάγκη για το ψέμα; Ποιες επιθυμίες ικανοποιεί; Δίνει λύση στα προβλήματα ή τα σκεπάζει κρύβοντάς τα προσωρινά; Κύρια συστατικά της παράστασης είναι το χιούμορ, η χειμαρρώδης δράση, η φαντασία και τα παιχνίδια.

Η υπόθεση του έργου:

Ο μικρός Ερμής, ένα παιδί κεφάτο και δραστήριο περνάει ώρες στη δανειστική βιβλιοθήκη διαβάζοντας παραμύθια και ιστορίες για δράκους. Έχει όμως ένα τρομερό ελάττωμα: είναι ένας μοναδικός, ανεπανάληπτος και παθιασμένος ψεύτης! Με τα εξωφρενικά του ψέματα αναστατώνει καθημερινά όλους τους κατοίκους του χωριού του. Πείθει τον κουρέα να φυτέψει μια τριανταφυλλιά στο κεφάλι του, προτείνει στον φούρναρη να τρώει κάμπιες και μυρμήγκια και βάζει τον ράφτη να μιλάει με φαντάσματα τα βράδια! Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ένα από τα ψέματά του βγει, πέρα για πέρα, αληθινό; Η ζωή του γίνεται άνω κάτω και ο μικρός Ερμής μπλέκει σε μια περιπέτεια απίστευτων διαστάσεων! Τι είναι τελικά αλήθεια και τι ψέμα; Η παράσταση δίνει τις δικές της απαντήσεις και οι θεατές μένει να τις πιστέψουν...ή όχι!

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, βραβευμένοι με 1ο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου, μετά τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κόσμος ανάποδα» δημιουργούν μια καινούρια, πρωτότυπη παιδική παράσταση ειδικά για τη Μουσική Βιβλιοθήκη.

Η παράσταση ανεβαίνει στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τις 10 Οκτωβρίου γίνονται παραστάσεις για επισκέψεις σχολείων, ενώ από τις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις για το κοινό τις Κυριακές στις 11:30. Το έργο απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού (4-9 ετών). 

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία: Ομάδα Κοπέρνικος και Βάσια Παρασκευοπούλου
Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Κατασκευή κούκλας: Τα φτερά του Μύθου (Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Παπαχρήστου)
Κουστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Φωτισμοί: Ομάδα Κοπέρνικος και Ελισσαίος Βλάχος
Μουσική: Άγγελος Αγγέλου
Ηχογράφηση, editing, mastering: Γιώργος Ζιώτας
Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, (Β’ διανομή Μελέτης Ηλίας), Φοίβος Συμεωνίδης.

Τοποθεσία: Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Ημερομηνία: Κάθε Κυριακή έως την Κυριακή 05 Απριλίου 2015

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ παιδικό

Προπώληση: Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Δ - Π 10:00π.μ. - 17:00μ.μ. και τις Κυριακές από τις 10:00π.μ.
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου): Δ - Π 09:00π.μ. - 17:00μ.μ., και τα Σάββατα 09:00π.μ. – 15:00μ.μ. - www.ticketservices.gr, 210-7234567

Πληροφορίες: Τηλ.: 210-7282778