Σε ηλικία 92 χρόνων έφυγε χθες από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ιταλικού κινηματογράφου. Ο λόγος για τον Francesco Rosi που "έσβησε" στη διάρκεια του ύπνου του.
Γεννημένος στη Νάπολη το 1922, αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους εκπρόσωπους του ιταλικού πολιτικού και μετά-νεορεαλιστικού σινεμά της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός δίπλα στον Luchino Visconti και τον Michelangelo Antonioni, αλλά ο ίδιος κατάφερε να κάνει αίσθηση ως σκηνοθέτης το 1962 με το βιογραφικό "Salvatore Giuliano", αποσπώντας μάλιστα το βραβείο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο.
Οι διακρίσεις βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί, αφού την αμέσως επόμενη χρονιά έφυγε από τη Βενετία έχοντας στα χέρια του τον Χρυσό Λέοντα για το "Le Mani Sulla Citta". Το 1972, κατάφερε να κατακτήσει μία ακόμα τεράστια διάκριση, αφού κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το "Il Caso Mattei". Από 'κει κι έπειτα γύρισε κι άλλες σπουδαίες ταινίες, ενώ βρέθηκε υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, αποχαιρετώντας τα κινηματογραφικά πλατό το 1997 με την ταινία "La Tregua".
Ο Francesco Rosi επηρέασε πολλούς μεγάλους μεταγενέστερούς του δημιουργούς, όπως ήταν αναμενόμενο, και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η μνήμη του θα τιμηθεί δημόσια αύριο στο Casa del Cinema της Ρώμης.