Συνοπτική άποψη του βιβλίου:
Εξόριστη από την πατρίδα της, την περιτειχισμένη πόλη της Ρέμβης, η Άρια ξέρει ότι οι ελπίδες της να επιβιώσει στον εξωτερικό έρημο τόπο –γνωστό ως Εργαστήρι του Θανάτου– είναι μηδαμινές.
Αν δεν πέσει στα χέρια των κανίβαλων, θα την αφανίσουν οι βίαιες ενεργειακές θύελλες. Έχει μάθει από μικρή ότι ακόμα και ο αέρας που αναπνέει εκεί μπορεί να τη σκοτώσει. Και τότε η Άρια γνωρίζει έναν Έκθετο, που ακούει στο όνομα Πέρι. Είναι πρωτόγονος –ένας Άγριος–, αλλά και η μόνη ελπίδα της να παραμείνει ζωντανή.
Ο Πέρι, που κυνηγά για τη φυλή του σ’ ένα ανελέητο τοπίο, θεωρεί την Άρια υπερβολικά προστατευμένη και εύθραυστη, ό,τι θα περίμενε δηλαδή κανείς για μια Έγκλειστη. Ωστόσο, χρειάζεται και ο ίδιος τη βοήθειά της, αφού μόνο αυτή κρατάει το κλειδί για τη λύτρωσή του. Διαφορετικοί από κάθε άποψη, η Άρια και ο Πέρι αναγκάζονται να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο προκειμένου να επιζήσουν.
Η απίθανη συμμαχία τους σφυρηλατεί ένα δεσμό που θα καθορίσει τη μοίρα όλων όσοι ζουν κάτω από τον ξένο ουρανό.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Λιβάνη, μετά την επιτυχημένη πορεία άλλων δυστοπικών σειρών, αποφάσισαν να ασχοληθούν και εκείνες με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, εντάσσοντας στο εκδοτικό τους πρόγραμμα μια ομολογουμένως πολύ καλή σειρά βιβλίων, εκείνη της Veronica Rossi με τίτλο, "Under the never sky". Αφού, λοιπόν, της άλλαξαν τον τίτλο και το εξώφυλλο, μια όχι και τόσο σωστή απόφαση αν θέλετε τη γνώμη μου, το "Κάτω από τον ξένο ουρανό" κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και το ζητούμενο είναι ένα. Αν μπορεί να συναγωνιστεί τα πετυχημένα ξαδέρφια της και αν ο Λιβάνης έχει ως εκδοτικός το σθένος και το προφίλ που απαιτείται για την υποστηρίξει στην αγορά.

Η Άριαείναι ένα 17χρονο κορίτσι που μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης και δύο ακόμα αγοριών, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς για την οποία και θεωρείται συνυπεύθυνη, εξορίζεται από την πόλη της, και την στέλνουν να ζήσει στη χέρσα γη όπου, ουσιαστικά, είναι καταδικασμένη να πεθάνει καθώς εκεί κατοικούν κανίβαλοι, ξεσπούν άγριες καταιγίδες, ενώ ακόμα και ο αέρας μπορεί να την σκοτώσει! Εκεί θα συναντήσει και τον Πέρι, έναν από τους άγριους κατοίκους της χέρσας γης και παρά που δεν θέλει να το παραδεχτεί, ξέρει πως μόνο δίπλα του μπορεί να επιβιώσει. Κι εκείνος, παρά που δεν έχει καμία διάθεση να την πάρει υπό την προστασία του, δεν έχει άλλη επιλογή, μαθαίνοντάς την πως να επιβιώνει και βοηθώντας την να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή, την ίδια ώρα που ένα δυνατό αίσθημα αναπτύσσεται ανάμεσά τους.

Όπως κάθε ιστορία, έτσι και αυτή της Άρια, έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Το μεγαλύτερο αρνητικό της, για μένα, εντοπίζεται στις πρώτες 50-70 σελίδες του βιβλίου όπου δεν σου κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ούτε πολυκαταλαβαίνεις τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σε καθηλώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Δεν σου δίνει αρκετές πληροφορίες για τον κόσμο της Άρια, πως είναι οριοθετημένος, πως λειτουργεί, τους κανόνες και τις καθημερινές συνήθειες του "πολιτισμού" της έτσι ώστε να εξοικειωθείς μαζί της και με τον κόσμο της, παρά σε πετάει κατευθείαν μέσα στην υπόθεση, δίνοντάς σου ψίχουλα εδώ κι εκεί αφήνοντάς σε να καταλάβεις μόνο σου τι συμβαίνει. Και όχι, δεν περιμένουμε σε καμία περίπτωση να μας σερβιριστούν οι λύσεις στο πιάτο, αλλά θες να έχεις ένα σημείο αναφοράς ώστε από κάπου να μπορείς να ξεκινήσεις.

Η Άρια είναι μια ηρωίδα όπου την συμπαθείς αμέσως. Μπορεί να φοβάται, γεγονός που την καθιστά ανθρώπινη, είναι όμως έτοιμη να δώσει και τη ζωή της για τη μητέρα της και η αγάπη και ο αλτρουισμός που εξωτερικεύει είναι το κάτι άλλο. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι λίγες οι φορές που θυμώνεις μαζί της αφού είναι αντιδραστική και δεν ακούει κανέναν αλλά καταλαβαίνω από που προέρχεται η όποια παρόρμησή της και, μεταξύ μας, όλοι θα ταυτιστούμε μαζί της γιατί θα μας θυμίσει κάτι από τον εαυτό μας. Όσον αφορά τον Πέρι, είναι ακριβώς ο τύπος εκείνος που σκοπό έχει να σε κάνει να τον ερωτευτείς. Λίγο άξεστος και τραμπούκος ορισμένες φορές αλλά κατά βάθος, δυνατός, τρυφερός και με τιμή, στοιχεία που βοηθάνε όχι μόνο στην επιβίωση των δυο τους, αλλά και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν σύμφωνα με τα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Επί της ουσίας, το "Κάτω από τον ξένο ουρανό" είναι μια ιστορία η βάση της οποίας χτίζεται πάνω στην έννοια και την ουσία των οικογενειακών δεσμών, της απόλυτης αγάπης χωρίς όρους και δεσμεύσεις. Πρόκειται για ένα μείγμα άλλων δυστοπικών βιβλίων, από τα οποία έχουν "αρπαχθεί" τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους, βιβλία όπως οι "Αγώνες πείνας" ή "Το δάσος με τα χέρια και τα δόντια". Η ατμόσφαιρα του βιβλίου έχει άγριες και αρχέγονες νότες, ενώ σου αφήνει μια αίσθηση πρωτόγονου ορισμένες στιγμές κάτι που αφηγηματικά και πραγματιστικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού δεν έχει πρόθεση να φανεί παλαιικό αλλά να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες. Η χέρσα γη γύρω από την πόλη της Άρια έχει κάτι το άγριο και απειλητικό, και δεν είναι λίγες οι φορές που ανατριχιάζεις, αλλά και που βρίσκεσαι μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις που σου κόβουν την ανάσα.

Εν κατακλείδι, αν δεν ανήκετε στους αναγνώστες εκείνους που θέλουν να τους αιχμαλωτίσει ένα βιβλίο από την πρώτη στιγμή αλλά μπορείτε να έχετε υπομονή του, τότε σίγουρα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Θα ήταν κρίμα να το αγοράσετε και να το εγκαταλείψετε επειδή δεν θα έχετε υπομονή να ξεπεράσετε τον σκόπελο των 50 πρώτων σελίδων, αλλά ακόμα περισσότερο επειδή θα χάνατε ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι, με δράση και αγωνία, ένα ταξίδι που θα σας συγκινήσει και τους ήρωες του οποίου θα αγαπήσετε. Ένα ταξίδι που θα κρατήσει τους παλμούς σας ψηλά μέχρι το τέλος, αφήνοντάς σας να αγωνιάτε για την συνέχεια που ευελπιστώ να μην αργήσει να έρθει, αλλά και που δεν μπορώ να σας την υποσχεθώ άμεσα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Veronica Rossi
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Ε. Χριστιάννα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-960-14-2816-1