Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει τον Αίαντα του Σοφοκλή σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, για λίγες παραστάσεις  σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής.

Πριν από την Αττική η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου 2015.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 17/07 - Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο
Σάββατο 18/07, Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο
Δευτέρα 27/07, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων
Τρίτη 01/09, Πειραιάς, Βεάκειο
Τετάρτη 02/09, Ηλιούπολη, Αμφιθέατρο Άλσους Δ. Κιντής
Δευτέρα 07/09, Παπάγου, Κηποθέατρο
Τρίτη 08/09, Παπάγου, Κηποθέατρο
Τρίτη 22/09, Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους

Πολύ άμεσα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες που θα παρουσιαστεί η παράσταση στο Ηρώδειο.

Λίγα λόγια για το έργο

Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Έλληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

Ο Αίας θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του.

Ο κεντρικός ήρωας, ανυπέρβλητα γενναίος, παλεύει με τη μοίρα του, καθώς επιθυμεί μόνος του να ορίζει ζωή και θάνατο, απορρίπτοντας σταθερά τη θεϊκή βοήθεια. Ακέραιος χαρακτήρας με έμμονη πίστη στις ηθικές του αξίες, αρνείται και την παραμικρή έκπτωση σ’ αυτές. Ταυτίζει την τιμή με την ύπαρξή του κι όταν χάνει την πρώτη, η δεύτερη δεν έχει πια κανένα νόημα. Ο δυνατός ήρωας έχει απόλυτη αδυναμία να υποχωρήσει και να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε αντιβαίνει στις αντιλήψεις του. Μακριά από το πεδίο της μάχης, όπου το προβάδισμα κερδίζουν η πολιτική και η διπλωματία, ο άριστος πολεμιστής απομονώνεται, δεν έχει πια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου

Διανομή:
Αίας: Νίκος Κουρής
Τέκμησσα: Μαρία Πρωτόπαππα
Τεύκρος: Γιάννος Περλέγκας
Άγγελος: Παντελής Δεντάκης
Αθηνά: Ελένη Ουζουνίδου
Οδυσσέας: Γιάννης Τσορτέκης
Μενέλαος: Γιάννης Κλίνης
Αγαμέμνων: Δημήτρης Παπανικολάου

Χορός:
Θύμιος Κούκιος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μάνος Στεφανάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος