Σε μια εποχή όπου η τηλεόραση και το διαδίκτυο έχουν κατακλυστεί από εκπομπές μαγειρικής που σκοπό έχουν να την αναγάγουν σε ένα προϊόν Τέχνης και όχι απλά σε μια πρακτική που ικανοποιεί μια βιολογική μας ανάγκη, ήρθε μία anime παραγωγή να δημιουργήσει τη δική της σειρά που θυμίζει κάτι από "Master Chef", αλλά σε μια πιο σχολική έκδοση που, ωστόσο, οι μάχες που δίνονται για να αναδειχθεί ο καλύτερος είναι πολύ πιο σκληρές. Ο λόγος για το "Shokugeki no Soma" που προσωπικά, απόλαυσα περισσότερο απ' ότι περίμενα, και που με έκανε κάθε φορά να πεινάω όλο και περισσότερο -όχι πως χρειάζεται προσπάθεια για να πεινάσω, αλλά λέμε τώρα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Shokugeki no Sōma", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Food Wars: Shokugeki no Soma", είναι Ιαπωνική σειρά shōnen manga με την υπογραφή των Yūto Tsukuda και Shun Saeki, στο σενάριο και στο σχέδιο αντίστοιχα. Η Yuki Morisaki συνεργάζεται με τους προαναφερόμενους, όσον αφορά την παραγωγή της σειράς, αφού είναι εκείνη που δημιουργεί τις συνταγές που αναφέρονται σε αυτήν. Η σειρά ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στις 26 Νοεμβρίου 2012 στο περιοδικό "Weekly Shōnen Jump" των εκδόσεων Shueisha, όπου και συνεχίζει να δημοσιεύεται μέχρι και σήμερα. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος του manga στην Ιαπωνία και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 16 ενώ αναμένονται και άλλοι. Τα δικαιώματα του manga για την αγγλική γλώσσα απέκτησε η Viz Media, η οποία ξεκίνησε να εκδίδει ψηφιακά τα τεύχη στις 18 Μαρτίου 2014, ενώ εξέδωσε τον πρώτο τυπωμένο τόμο στις 05 Αυγούστου 2014. Στις 04 Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησε να εκδίδεται μια σειρά light novels βασισμένη στην αρχική σειρά, σε σενάριο και σχέδιο των Michiko Itō και Shun Saeki, και στις 03 Μαρτίου 2015 ξεκίνησε η κυκλοφορία της spin-off manga σειράς με τίτλο "Shokugeki no Soma - L'étoile", αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό "Shounen Jump +", μετρώντας ένα ολοκληρωμένο τεύχος μέχρι σήμερα ενώ έπεται συνέχεια, και πάλι από τους Michiko Itō και Shun Saeki. Τόσο το spin-off manga όσο και τα light novels κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Shueisha όπως και η πρωτότυπη σειρά.

ΤΟ ANIME:
Τον Οκτώβριο του 2014, η Shueisha ανακοίνωσε επίσημα πως τα δικαιώματα του manga αγοράστηκαν από τα J.C.Staff studios, που με τον Yoshitomo Yonetani στην σκηνοθεσία και τον Shogo Yasukawa στο σενάριο, ξεκίνησαν γυρίσματα. Στις 03 Απριλίου 2015 η σειρά έκανε την επίσημη πρεμιέρα της, και στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, μετά από 24 επεισόδια, ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Στην Ιαπωνία η προβολή της σειράς έγινε μέσω των δικτύων TBS, MBS, CBC, BS-TBS και Animax, ενώ προβλήθηκε με αγγλικούς υπότιτλους μέσω του δικτύου της Crunchyroll. Τα δικαιώματα για τη Νότιο Αμερική απέκτησε η Sentai Filmworks και για το Ηνωμένο Βασίλειο η Animatsu Entertainment.






ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Ο Sοma Yukihira έχει ένα και μοναδικό όνειρο. Να γίνει σεφ στο συνοικιακό εστιατόριο του πατέρα του, αλλά και να ξεπεράσει τις μαγειρικές του ικανότητες. Μόλις, όμως, ο Soma αποφοιτεί από το γυμνάσιο, ο πατέρας του, ο Jōichirō Yukihira, δέχεται μία επαγγελματική πρόταση που τον αναγκάζει να ταξιδέψει και να κλείσει το εστιατόριό του. Αρχικά ο Soma δεν είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το όνειρό του, δεν μπορεί όμως να αρνηθεί και την πρόσκληση του πατέρα του, που δεν είναι άλλη από το να επιβιώσει σε μία Σχολή μαγειρικής υψηλών απαιτήσεων, που μόνο το 10% των μαθητών του καταφέρνει να αποφοιτήσει και στο οποίο θα συναντήσει νέες προκλήσεις και θα αποκτήσει νέες εμπειρίες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Το "Shokugeki no Soma" είναι μία σειρά που παρά την απλότητά της καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία των θεατών από τα πρώτα κιόλας επεισόδια. Θεωρητικά αυτό είναι κάπως παράδοξο δεδομένου του main story της σειράς που θα έλεγα πως όχι μόνο δεν σε προϊδεάζει για το ότι θα παρακολουθήσεις κάτι καλό ή ενδιαφέρον, αλλά αντίθετα σου προκαλεί μια αρνητική προδιάθεση και μια καχυποψία που ίσως και να σε αποτρέπει από το κάνεις. Βέβαια, τελικά, στην πράξη αποδεικνύεται πως ο κορμός της ιστορίας μπορεί να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά πως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα παρακλάδια της τα οποία έχουν να πουν και να προσφέρουν πολλά, σε ψυχαγωγικό και όχι μόνο, επίπεδο.
- Αν μου ζητήσει κάποιος να του πω ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα του anime αυτού, τότε μάλλον θα
του απαντούσα οι χαρακτήρες του. Φυσικά και ο Soma βρίσκεται στο επίκεντρο, ως βασικός πρωταγωνιστής, αλλά η παρουσία του δεν επισκιάζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες οι οποίοι, αν και σε πιο δεύτερους ρόλους, παίρνουν το χρόνο που τους αναλογεί έτσι ώστε να μπορέσουν να ξετυλίξουν τις προσωπικότητές τους, αλλά και τις προσωπικές τους ιστορίες που στις περισσότερες περιπτώσεις, συνδέονται άμεσα με την μαγειρική και με το πως και το γιατί επέλεξαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι αυτής και όχι να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Και ναι μεν αξιοποιούνται όλα τα κλασσικά πρότυπα χαρακτήρων που συναντάμε σε ένα shounen anime, αλλά γίνεται με τέτοιον τρόπο που αποδίδει και που δεν κουράζει.
- Επειδή αναφέρθηκα σε κλασσικά πρότυπα χαρακτήρων σε σειρές shounen περιεχομένου, αλλά και στον Soma ως βασικό πρωταγωνιστή, θα ήθελα να πω πως πλέον αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες ever στην κατηγορία αυτή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως παρά που διατηρεί όλα τα κλισέ στοιχεία που έχουν συνήθως οι πρωταγωνιστές σε σειρές ανάλογου ύφους, την ίδια στιγμή καταφέρνει να είναι πολύ διαφορετικός με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό, ολότελα δικό του τρόπο. Ναι μεν έχει έναν πολύ συγκεντρωμένο στόχο και είναι αφοσιωμένος σε αυτόν, αλλά την ίδια στιγμή ζει στην κοσμάρα του, έχοντας μια αυτοπεποίθηση που έρχεται κόντρα σε αυτό, ενώ διακατέχεται από μια τάση αλαζονείας που όμως δεν τον καθιστά αντιπαθητικό, αφού η πρόθεσή του ποτέ δεν είναι η ειρωνεία. Αντίθετα, ακόμα κι αν ηττηθεί, διαχειρίζεται το αποτέλεσμα με αξιοπρέπεια και έναν παράξενο ενθουσιασμό που δεν μπορεί να μην σε κάνει να τον θαυμάσεις. Επιπλέον, έχει απίστευτη πλάκα, οπότε απλά τον αγαπώ.
- Όσον αφορά το art και τον ήχο, και αναφέρομαι στο δεύτερο γιατί παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά
που πρέπει να εντυπωσιάσει στο σύνολό της όταν η ιστορία της είναι τόσο απλοϊκή, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλό. Οι σκηνές που σχετίζονται με την μαγειρική παρουσιάζονται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο που καταφέρνει να μας καθηλώσει παρά που δεν βλέπουμε κάτι το ιδιαίτερο στην ουσία του, ή κάτι που να μην το έχουμε δει και σε real action κάποια στιγμή. Βέβαια, άλλη αισθητική έχει το αληθινό πράγμα και άλλο τα anime, εξού και αγαπάμε τα δεύτερα λίγο περισσότερα, ειδικά όταν καταφέρνουν να προσδώσουν μια σπίθα και μια λάμψη παραπάνω στο ρεαλιστικό κατακτώντας το με έναν τρόπο που μονάχα εκείνα μπορούν.
- Αν κάποιος είναι fan της μαγειρικής, νομίζω πως μπορεί να βρει το συγκεκριμένο anime και αρκετά... "εκπαιδευτικό". Βέβαια θα πρέπει τα αγγλικά σας να είναι αρκετά προχωρημένα, αλλά αν κατέχετε καλά τη γλώσσα νομίζω πως θα βρείτε ενδιαφέρουσες κι εναλλακτικές προτάσεις. Δεδομένου ότι οι μαθητές της Σχολής έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά ότι η ιστορία εξελίσσεται στην Ιαπωνία, βλέπουμε ένα πάντρεμα ιδεών και γεύσεων που σέβεται την Ιαπωνική κουλτούρα και κουζίνα -και που την αναδεικνύει με τρόπο ξεχωριστό-, αλλά που κάνει παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσε ο καθένας να απολαύσει, ακόμα και αν τα γευστικά του κριτήρια είναι διαφορετικά λόγω καταγωγής και συνήθειας. Και παρά που αυτές οι αναλύσεις θα μπορούσες να είναι κουραστικές, εμείς τις παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
- Το μοναδικό μικρό μειονέκτημα που μπορώ να καταλογίσω στη σειρά είναι το ότι η εξέλιξή του κατά τα
πρώτα 6-7 επεισόδια είναι κάπως πιο αργή απ' όσο θα θέλαμε. Βέβαια, από 'κει κι έπειτα, το story, η πλοκή, ο ρυθμός ανάπτυξης και εξέλιξής του απογειώνεται, οδηγώντας την σειρά σε άλλο επίπεδο, εξού και απέκτησε τόσο φανατικό κοινό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως η σειρά έχει και τις συγκινητικές στιγμές της, που είναι ρεαλιστικές, ανθρώπινες και ισορροπημένες και -ευτυχώς- πολύ μακριά από αντιαισθητικά δραματικά μελό που δεν έχουν θέση σε μια τέτοια σειρά, αλλά κυρίως, έχει τις κωμικές της στιγμές που δεν μας αφήνουν άντερο. Αλήθεια, υπήρχαν στιγμές που γέλασα τόσο, μα τόσο πολύ, ειδικά με τις αντιδράσεις των δεύτερων χαρακτήρων στην συμπεριφορά του Soma, που με έκαναν να απολαύσω και να εκτιμήσω τις προθέσεις του όλου εγχειρήματος ακόμα περισσότερο.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Την μουσική της σειράς υπογράφει ο Tatsuya Kato, που οφείλουμε να τονίσουμε πως είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ιαπωνία και θεωρείται ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης. Στις 29 Ιουλίου 2015, λοιπόν, κυκλοφόρησε το 1ο CD με το ost της σειράς, αποτελούμενο από 30 κομμάτια, και στις 25 Νοεμβρίου 2015 το 2ο CD, αποτελούμενο από 31 κομμάτια. Η μουσικές επενδύσεις της σειράς θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα χαριτωμένη και ταιριαστή με το όλο concept, με ορισμένα από αυτά να έχουν το νεύρο ή και τον συναισθηματισμό ακόμα, που επιβάλλουν ορισμένες στιγμές τα γεγονότα της σειράς, και φυσικά δεν απουσιάζουν και οι πιο χαζοχαρούμενς νότες που είναι θα λέγαμε απαραίτητες. Για τα επεισόδια 1-14 το opening theme είναι το "Kibō no Uta", γνωστό και ως "The Song of Hope" από τους Ultra Tower, ενώ το ending theme είναι το "Spice" από τους Tokyo Karankoron. Από το επεισόδιο 15 και μετά, το opening theme είναι το "Rising Rainbow" από τους Misokkasu, και το ending theme είναι το "Satchan's Sexy Curry" από την Seiko Oomori.

Shokugeki no Soma Season 1 - 1st Opening



Shokugeki no Soma Season 1 - 1st Opening Full Song



Shokugeki no Soma Season 1 - 1st Ending



Shokugeki no Soma Season 1 - 1st Ending Full Song



Shokugeki no Soma Season 1 - 2nd Opening



Shokugeki no Soma Season 1 - 2nd Opening Full Song



Shokugeki no Soma Season 1 - 2nd Ending



Shokugeki no Soma Season 1 - 2nd Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Το "Shokugeki no Soma" κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες προβολής να γίνει ένα από τα πλέον επιτυχημένα και πολυσυζητημένα anime της season που μας πέρασε, πράγμα κομματάκι περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως το κύριο θέμα που πραγματεύεται είναι η μαγειρική, άρα θα έπρεπε το αντρικό target group του να είναι πιο περιορισμένο. Κι αυτό ίσως να κάνει ορισμένους να αναρωτιούνται αν είναι άλλη μία σειρά για την οποία γίνεται πολύς λόγος χωρίς στην πραγματικότητα να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Προσωπικά θεωρώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο και σας την προτείνω χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.
Ένας απίθανος πρωταγωνιστής, υπέροχοι και πολυδιάστατοι δεύτεροι ρόλοι, μια ιστορία με πολλές προεκτάσεις που παρακολουθείς με ενδιαφέρον, αλλά και έντονες στιγμές δράσης και έντασης, έστω κι αν αυτές μας δίνονται μέσα από την κουζίνα. Ίσως, τελικά, οι μεγάλες εντάσεις να βρίσκονται εκεί που δεν φανταζόμαστε. Και να μου το θυμηθείτε... μπορεί να μην έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη 2ης season, αλλά δεδομένης της απήχησης της σειράς αλλά και του σημείου που μας άφησε η 1η στο τέλος της, στοιχηματίζω πως θα έχουμε νεότερα από το μέτωπο πολύ-πολύ σύντομα. Και, προσωπικά, ανυπομονώ!