Με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του "Assassin's Creed", διαβάσαμε την γαλλικά comic books της σειράς, δημιουργία των Éric Corbeyran και Djillali Defali, ο πρώτος στα κείμενα και ο δεύτερος στον σχεδιασμό, τα οποία σκοπό έχουν να μεταφέρουν τα βασικά σημεία της ιστορίας του πασίγνωστου video game, που κυκλοφορεί επίσης και σε λογοτεχνική σειρά βιβλίων, με την υπογραφή των εκδόσεων Διόπτρα για τη χώρα μας.

Assassin's Creed 1 - Απόδραση:
Το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει σκοπό να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των Assassins, να μας συστήσει τους βασικούς χαρακτήρες αλλά και να μας εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος τους στην όλη ιστορία. Και τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα, αν οι δημιουργοί είχαν κατά νου πως τα comic books αυτά μπορεί να πέσουν και στα χέρια αναγνωστών που δεν έχουν παίξει ποτέ το video game πάνω στο οποίο βασίστηκε το όλο εγχείρημα. Απλά, κάποια πράγματα δεν επεξηγούνται αρκετά, με αποτέλεσμα να έχουμε επεξηγηματικά κενά στην αφήγηση, στοιχείο που μπορεί να μην αποθαρρύνει κάποιον που κατέχει το αντικείμενο, σίγουρα όμως θα ξενερώσει κάποιον που αποφάσισε να γνωρίσει τον κατά τ' άλλα γοητευτικό αυτό κόσμο, μέσω της σειράς αυτής και όχι της λογοτεχνικής.


Assassin's Creed 2 - Προδοσία:
Αν κάτι παρέλειψα ν' αναφέρω σε σχέση με το πρώτο comic book της σειράς, είναι πως το art του είναι εξαιρετικά καλό, και αρκετά πιστό στο πρωτότυπο υλικό στο οποίο και βασίστηκε για τη δημιουργία του. Εξίσου καλό είναι και στον δεύτερο τόμο, με την ιστορία να γίνεται και αυτή καλύτερη και πιο επεξηγηματική, αν και η αλήθεια είναι πως σεναριακά ξεφεύγει αρκετά σε σχέση με την ιστορία του video game. Αυτό μπορεί να μπερδέψει τους παίκτες που αποφάσισαν να γίνουν και αναγνώστες του κόσμου αυτού, αλλά λειτουργεί θετικά για τους μη μυημένους στο game, που αρχίζουν πλέον να κατανοούν καλύτερα την φιλοσοφία της ιστορίας αυτής, αλλά και του πως δουλεύει ο κόσμος αυτός που τους φιλοξενεί, καθώς και το πως λειτουργούν, σκέφτονται, πράττουν οι χαρακτήρες.


Assassin's Creed 3 - Εκδίκηση:
Αρχικά, ο συγκεκριμένος τόμος προοριζόταν να ήταν ο τελευταίος της σειράς. Ως εκ τούτου, έπρεπε το story να οδηγηθεί σε ένα φινάλε και κατά προτίμηση, σ' ένα απογειωτικό φινάλε που θα οδηγούσε τους αναγνώστες στα ύψη. Δεν θα έλεγα πως τα κατάφερε να το πετύχει, αλλά τουλάχιστον δεν μας απογοήτευσε, διατηρώντας τα αρκετά καλά standards που είχε ο δεύτερος τόμος, που ήταν συγκριτικά πολύ καλύτερος από τον πρώτο. Έντονες σκηνές δράσεις, αρκετά καλή ισορροπία της πλοκής, αν και μου έλειψε η αίσθηση της κορύφωσης κατά το φινάλε, κάτι που ειδικά σε ιστορίες όπως η συγκεκριμένη, το ζητάς και δεν το διαπραγματεύεσαι. Παρ' όλα ταύτα, συνολικά, πρόκειται για μια αρκετά καλή δουλειά και κυρίως, καλύτερη απ' ότι ξεκίνησε να είναι.


Assassin's Creed 4 - Αναζήτηση:
Περνώντας στο 4ο τεύχος, βλέπουμε πως έχουν γίνει κάποιες μικρές μεν, αισθητές δε, αλλαγές στο art work της σειράς, κάτι που προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα. Αν και δεν είμαι μεγάλος fan αυτού του είδους comics, είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο Defali χειρίζεται τις εικόνες τους και δίνει ζωή και υπόσταση στο όλο εγχείρημα. Όσον αφορά τα κείμενα, θα έλεγα πως κι αυτά έχουν μία καλύτερη δυναμική απ' ότι στο ξεκίνημα της σειράς, αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη, καθώς το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι ημιτελές και ολοκληρώνεται στον 5ο τόμο, πράγμα που δεν μου επιτρέπει να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω πως μέχρι τώρα, είναι αυτό που μου κράτησε καλύτερη παρέα.


Assassin's Creed 5 - Συνωμοσία:
Και φτάσαμε αισίως στο 5ο τόμο της σειράς, με το προηγούμενο, εκκρεμές κεφάλαιο της ιστορίας, να ολοκληρώνεται... ή μήπως όχι; Δύσκολο ν' απαντήσει κανείς, αφού κατά μία έννοια ολοκληρώνεται αλλά από την άλλη, το κάνει με τόσο γρήγορο τρόπο που ουσιαστικά, όχι μόνο αφήνει κενά στην αφήγηση, αλλά δημιουργεί και απορίες που δεν είσαι σίγουρος πως θα μπορέσουν ν' απαντηθούν μελλοντικά. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως ως ανάγνωσμα ήταν ευχάριστο και πως η εμπειρία του να το διαβάζεις, ήταν έως και διασκεδαστική κατά σημεία και περιπτώσεις. Ίσως να βοηθούσε στην πιο ομαλή εξέλιξη της πλοκής αν ήταν λίγο μεγαλύτερο, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.



Assassin's Creed 6 - Αναμέτρηση:
6ος τόμος και κάπως έτσι, φτάνουμε αισίως στο τέλος μιας σειράς που είχε τα πάνω της και τα κάτω της, τις καλές και τις κακές της στιγμές και που, εν τέλει, μας αφήνει στον επίλογό της με ανάμεικτα συναισθήματα. Ειλικρινά, όσον αφορά το art work, από την αρχή της κυκλοφορίας του comic book αυτού και όσο προχωρούσαμε στα νέα τεύχη, τα πράγματα γινόντουσαν όλο και καλύτερα. Μιλώντας για τα κείμενα, πάλι, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ήταν κακά, αλλά δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικά του αυθεντικού story στο οποίο και βασίστηκε το όλο εγχείρημα. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με το "Assassin's Creed", θα βρει το ταξίδι αυτό -μάλλον- διασκεδαστικό. Από την άλλη, όσοι είναι φανατικοί υποστηρικτές του game, είναι βέβαιο πως θα βρουν δεκάδες μειονεκτήματα να καταλογίσουν στα comics. Οπότε, ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ανήκετε, ίσως θα έπρεπε να πάρετε και την απόφαση αν θα τα διαβάσετε ή όχι.