Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Με τις προσωπικές μου ελεύθερες αυτόνομες σκέψεις απέμεινα ξανά. Μακριά από επαγγελματίες που εμπορεύονται το συναίσθημα της ελπίδας, οι ίδιοι μόνο γνωρίζουν για το όφελος ποιανού εργάζονται.
Γιατί πολίτης ανάμεσα σ’ ένα λαό μιας πατρίδας, που η γη της ζεματάει όταν την περπατάς, όπως σε πλεούμενο λίγο πριν από τον οριστικό του αφανισμό, εγώ και πάλι θα θυμηθώ την πατρική καθοδήγηση να ταχθώ ξανά στο πλευρό του Ινδιάνου. Πλάι στον αδικημένο, η αντιπολιτευτική μου παρόρμηση ίσως φανεί χρήσιμη, αφού βλέπεις βοηθάει στο να μη μεθάς με καμιά εξουσία, να μη συγχωρείς κανέναν επίορκο.
Στην εποχή που μας βρήκαν ακόμη και οι ανεμοστρόβιλοι, ανοίγω προσωπικό διάλογο μαζί σου. Δες στ’ αλήθεια πόσους κοινούς τόπους έχουμε, πόσα κοινά αδιέξοδα, πόσα ανεκπλήρωτα θέλω. Σ’ όλα αυτά, οφείλουμε να κρατήσουμε αναπνοές, έτσι μόνο θα σταθούμε στα πόδια μας.
Θυμήσου ότι ευτυχισμένος δεν είσαι τη στιγμή που αποπληρώνεις τις τρέχουσες οφειλές σου, οι πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες σου είναι αυτές που αφορούν τον αληθινό μας κόσμο. Λειτουργώντας μόνο σαν εισπράκτορες υπέρ του δημοσίου, χάνουμε τα όμορφα, εκλείπουν στιγμές ν’ αποτελέσουν στέρεες μελλοντικές μας μνήμες από μια ζωή όπως την αξίζουμε. Και δεν την παραδίδουμε σε κανέναν…


Προσωπική άποψη:
Πραγματικά πιστεύω πως ορισμένα βιβλία δεν τα διαβάζεις όταν θες εσύ, μα όταν θέλουν εκείνα. Δεν επιλέγεις εσύ πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα πάρεις στα χέρια σου, μα είναι εκείνα που σε προσκαλούν με τρόπο μαγικό και νοερό να χαθείς στις σελίδες τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το βιβλίο "Κωδικός ελευθερία" του Γιάννη Φιλιππίδη, το οποίο κυκλοφόρησε μερικούς μήνες πριν από την Άνεμος εκδοτική. Ένα βιβλίο που αν και το απέκτησα με το που κυκλοφόρησε, κάτι μου έλεγε βαθιά μέσα μου πως δεν ήμουν ακόμα έτοιμη να το διαβάσω. Και πράγματι, το ένστικτό μου, η εσωτερική μου φωνή, πείτε το όπως θέλετε, είχαν δίκιο, αφού οι σκέψεις, οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και το συναίσθημα του Γιάννη έπρεπε να φτάσουν σε μένα, όταν θα ήμουν έτοιμη να τ' αγκαλιάσω.

Ο Γιάννης Φιλιππίδης, για ακόμα μία φορά, αποδεικνύει πως όχι μόνο ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, αλλά πως μπορεί να την αποδώσει δημιουργώντας την ίδια στιγμή, εικόνες και συναίσθημα, οδηγώντας τα σε ένα πάντρεμα που δεν μπορεί να μην σε αγγίξει και τελικά, να μην σε συγκινήσει. Μας προσφέρει ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, αποτελούμενο από πολλά μικρά χωρία, διαφορετικής ταυτότητας και απόδοσης, ανάλογα με το που τον οδηγεί ο ειρμός της ελεύθερης σκέψης, όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο. Κείμενα μικρά, γεμάτα ειλικρίνεια και προσωπικές αλήθειες, με τις λέξεις να ρέουν πάνω στο λευκό χαρτί αφήνοντας ένα σημάδι πιο βαθύ απ' αυτό που αφήνει το μελάνι. Ένα σημάδι που αγγίζει τα βάθη της ίδιας μας της συνείδησης. Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από τις υπέροχες φωτογραφίες του Νικόλα Τελλίδη, που ντύνουν τις λέξεις του Γιάννη με τον πιο όμορφο και ιδανικό τρόπο.

Ο "Κωδικός ελευθερία" δεν είναι ένα συνηθισμένο, κοινότυπο -για τα δεδομένα της εποχής μας τουλάχιστον- λογοτεχνικό πόνημα. Είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση του συγγραφέα, μια κατάθεση σκέψεων, συναισθημάτων, προβληματισμών, αγωνιών μα και ελπίδας. Μια κατάθεση ψυχής, με ένα μέρος της να κατατίθεται στα χέρια σου προκειμένου να το επεξεργαστείς, να το κάνεις μέρος της δικιάς σου, επιτρέποντάς του ν' αγκαλιάσει το είναι σου, τις δικές σου σκέψεις, το δικό σου συναίσθημα, τους προβληματισμούς, τα άγχη, τις αγωνίες, μα και τις μικρές, κρυφές εκείνες ελπίδες που απελευθερώνουν το μυαλό και την καρδιά σου. Γιατί όταν η ψυχή μας παραμένει ελεύθερη κόντρα στα δεσμά που κάποιοι προσπαθούν να της φορέσουν, τότε παραμένει ελεύθερος και ο άνθρωπος και αυτό δεν είναι κάτι που απλά κληρονομείς, αλλά ένα δικαίωμα για το οποίο αξίζει να παλεύεις κάθε μέρα, ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Φιλιππίδης Γιάννης
Φωτογραφίες: Τελλίδης Νικόλας
Εκδόσεις: Άνεμος εκδοτική
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-9585-53-8