Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δύο εβδομάδες. Τόσο χρειάστηκε για να αλλάξει μια για πάντα η συνηθισμένη ζωή της Έιβερι Γουέστ. Μέσα σε δύο εβδομάδες ανακάλυψε ότι ήταν κληρονόμος της πιο ισχυρής οικογένειας μιας μυστικής κοινωνίας με το όνομα Κύκλος, έμαθε ότι η μητέρα της αιχμαλωτίστηκε από εχθρούς του Κύκλου και η ίδια η Έιβερι ερωτεύτηκε ένα αγόρι που δεν επιτρεπόταν να αγαπήσει, ενώ γνώρισε κι αυτόν που ήταν γραφτό να είναι το ταίρι της.
Τώρα η Έιβερι διασχίζει ωκεανούς, ψάχνοντας για στοιχεία που θα αποκαλύψουν την αλήθεια για τον Κύκλο και θα απελευθερώσουν την ίδια και τη μητέρα της προτού να είναι αργά. Στο πλευρό της στέκονται τα δύο αγόρια: ο Τζακ, πιστός και αποφασισμένος να τη βοηθήσει ακόμη και εις βάρος του καθήκοντός του, και ο Στέλαν, που μέρα με τη μέρα συνδέεται όλο και πιο στενά με την Έιβερι, κάνοντάς τη να αμφισβητεί τα πάντα.
Στο τέλος ενός ξέφρενου κυνηγητού, από τα νησιά της Ελλάδας μέχρι το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, οι τρεις νέοι έρχονται αντιμέτωποι με μια απίστευτη αποκάλυψη που θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο. Η Έιβερι πρέπει επιτέλους να δει κατάματα την αλήθεια: Στον κόσμο του Κύκλου κανείς δεν είναι ό,τι φαίνεται. 

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της "Συνωμοσίας" είναι εδώ, και διεκδικεί την ευκαιρία να μας αποδείξει πως το χλιαρό πρώτο μέρος της δεν ήταν παρά μονάχα η αρχή μιας επικής νεανικής περιπέτειας, εμπνευσμένη από την φιλοσοφία του Dan Brown και τοποθετημένη σ' ένα σύμπαν με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα το νεανικό κοινό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν τα κατάφερε. Η απάντηση είναι πως μπορεί για μια ακόμη φορά, η Maggie Hall, να μην καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει, αναμφίβολα, όμως, καταφέρνει να ξεπεράσει τον εαυτό της και κατ' επέκτασιν, το πρώτο μέρος της ιστορίας της που μπορεί να μην ήταν αδιάφορο, δεν κατάφερε, ωστόσο, να κερδίσει τις απαραίτητες εντυπώσεις.

Ολόκληρη η ζωή της Έιβερι ήρθε πάνω κάτω και αυτό, σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Εκεί που πίστευε πως είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι όπως όλα τ' άλλα, έμαθε πως είναι κληρονόμος μιας ισχυρής οικογένειας μιας μυστικής κοινωνίας. Το όνομα αυτής, Κύκλος, και οι εχθροί της πάμπολλοι, εχθροί που η Έιβερι καλείται ν' αντιμετωπίσει, όχι μόνο επειδή το προστάζει η κληρονομιά της, αλλά επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν αιχμαλωτίσει τη μητέρα της. Οι περιπέτειές της, λοιπόν, συνεχίζονται, με την ίδια να έρχεται αντιμέτωπη με μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος τον κόσμο, αλλά και με την καρδιά της, η οποία έπεσε στον έρωτα ενός αγοριού που δεν έπρεπε, την στιγμή που στη ζωή της μπήκε και το αγόρι εκείνο που είναι το πεπρωμένο της.

Όπως προανέφερα, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας είναι καλύτερο από το πρώτο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ν' αλλάξει δραματικά την άποψή μας για την ιστορία αυτή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη, τα οποία είναι εξαιρετικά άνισα μεταξύ τους. Το πρώτο μισό είναι αρκετά επίπεδο, στερείται έντασης και νεύρου, πράγμα που μας κάνει να βαριόμαστε κατά διαστήματα. Οι ήρωές μας πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς ο σκοπός τους να είναι ξεκάθαρος, και παρά που η Maggie Hall επιχειρεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ανθρωποκυνηγητού υπό την πίεση του χρόνου, δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, αφού δημιουργείται η αίσθηση πως αφήνει αρκετά μεγάλα κενά, αλλά και πως δεν υπάρχει συνοχή στη δράση των εξελίξεων.

Το δεύτερο μισό είναι σαφέστατα καλύτερο από το πρώτο και παράλληλα, είναι πολύ καλό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάλυσης. Η δράση κορυφώνεται όλο και περισσότερο όσο η ιστορία προχωράει, ενώ η μυθολογία γύρω από την οποία έχει χτιστεί η σειρά, αρχίζει σταδιακά να βγάζει ξεκάθαρο νόημα και να έχει ενδιαφέρον. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως οι χαρακτήρες παρουσιάζουν εξέλιξη, δεν μένουν στάσιμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να τους συμπαθήσουμε. Προσωπικά, ο δικός μου αγαπημένος είναι ο Στέλαν, κάτι που οφείλεται στην ρεαλιστικότητα και στην ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει, αλλά και στο καυστικό, κυνικό του χιούμορ που ενίοτε σώζει την κατάσταση. Όσο για το ερωτικό τρίγωνο... Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, όμως η συγγραφέας έχει καταφέρει με αρκετή επιτυχία να δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη η οποία επιτρέπει στην Έιβερι να είναι πότε εδώ και πότε, χωρίς αυτό πραγματικά να μας ξενίζει.

Εν κατακλείδι, "Ο χάρτης της μοίρας", παρά την άνιση αφήγηση και δραματουργία του στα σημεία, είναι στο σύνολό του μια αξιοπρεπής συνέχεια και ένα βιβλίο με αρκετά ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά και με αρκετή δράση ώστε να σε προκαλεί να μάθεις τι θα γίνει στη συνέχεια. Βέβαια, το ποιο θα επιλέξει η Έιβερι μοιάζει να μας απασχολεί λίγο περισσότερο απ' το τι θ' απογίνει ο Κύκλος, ή ακόμα και ο κόσμος, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για μια ιστορία που απευθύνεται σε ένα αρκετά νεανικό, ίσως και κάπως ανώριμο κοινό -σε σχέση πάντα με αυτό του Dan Brown-, είναι κάτι που ούτε μεγάλη εντύπωση μας κάνει, ούτε μας ξενίζει. Εν αναμονή, λοιπόν, του τρίτου και τελευταίου μέρους, που εύχομαι να μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις και να φτάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maggie Hall
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-1590-1