Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καινούργιο όνομα. Καινούργια οικογένεια. Ο λαμπερός. Καινούργιος. Εαυτός μου.
Η μητέρα της Άννι είναι σίριαλ κίλερ. Ο μόνος τρόπος για να τη σταματήσει είναι να την καταδώσει στην αστυνομία. Μάνα και κόρη θα χωριστούν, αλλά δεν θα ξεχάσουν η μία την άλλη. Με καινούργιο όνομα, Μίλι, και με καινούργια ανάδοχη οικογένεια, το κορίτσι ελπίζει πως θα κάνει μια νέα αρχή. Πλέον μπορεί να είναι όποια θέλει. Όμως καθώς πλησιάζει η δίκη της μητέρας της, τα μυστικά του παρελθόντος δεν αφήνουν τη Μίλι να κλείσει μάτι. Γιατί η μαμά της Μίλι είναι σίριαλ κίλερ. Και το αίμα νερό δεν γίνεται…

Προσωπική άποψη:
Είχα ακούσει πολλά για το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Ali Land. Οι περισσότεροι το χαρακτήριζαν ως εντυπωσιακό, καθηλωτικό, αγωνιώδες, ένα μυθιστόρημα εφάμιλλο της Gillian Flynn. Τίποτα απ' αυτά δε με προβλημάτισε ιδιαίτερα εκτός, ίσως, από το τελευταίο, καθώς οι συγκρίσεις αυτού του είδους μπορεί να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, ή ακόμα και να μειώνουν την ένταση ενός έργου που μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πιο δυνατό απ' αυτό που περιγράφουν. Κι αν μπω στη διαδικασία να συγκρίνω το ντεμπούτο της Land με εκείνο της Flynn, δεδομένου ότι και τα δύο ασχολούνται με γυναίκες που στον πυρήνα της ψυχοσύνθεσής τους βασανίζονται από διαταραχές, τότε η Land κερδίζει και μάλιστα με διαφορά.

Η μητέρα της Άννι είναι κατά συρροήν δολοφόνος και εκείνη, χωρίς να έχει άλλη επιλογή, αποτελεί μέρος του φρικτού και αιματηρού της κόσμου. Μέχρι τη στιγμή εκείνη που δεν αντέχει άλλο και που αποφασίζει πως ο μοναδικός τρόπος για να την σταματήσει είναι το να την καταδώσει. Και πράγματι, η μητέρα της συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή, ενώ η Άννι αποκτά νέο όνομα -Μίλι- και ταυτότητα, αλλά και μια νέα, ανάδοχη οικογένεια, μέσα στην οποία μπορεί να βρει τη γαλήνη που της έλειπε και να χτίσει μια νέα ζωή. Είναι, όμως, τόσο εύκολη η πραγματικότητα; Γιατί, όσο πλησιάζει η δίκη της μητέρας της, η Μίλι βασανίζεται από σκέψεις και από φωνές που μοιάζουν μ' εκείνες της μητέρας της, μα κι από το παρελθόν της που δεν μπορεί έτσι εύκολα να σβηστεί. Γιατί, η Μίλι, πάντοτε θα έχει στη αίμα της κάτι από την Άννι και εκείνη, με τη σειρά της, κάτι από το αίμα της μητέρας της.

Η αφήγηση του βιβλίου γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, μια επιλογή που θεωρώ ιδανική σε μια ιστορία όπως αυτή, αν και αρκετά παράτολμη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Land. Κι όμως, τα καταφέρνει περίφημα, και κερδίζει το στοίχημα, όχι μόνο με τους αναγνώστες της, αλλά και με την ίδια. Γιατί, μια ιστορία όπως αυτή, δεν θα μπορούσε να πει τις αλήθειες της παρά μονάχα με τη φωνή της ίδιας της πρωταγωνίστριάς της. Γιατί δεν είναι μια ιστορία που κάποιος τρίτος παρατηρητής μπορεί να φωτίσει τις πιο σκοτεινές πτυχές της, αλλά μια ιστορία που μόνο αυτός που την έχει βιώσει στο πετσί του, που τον έχει σημαδέψει βαθιά και ανεπανόρθωτα μπορεί ν' αντιμετωπίσει. Πρόκειται, ουσιαστικά, όχι για μια καταγραφή γεγονότων, αλλά για μια εξομολόγηση, και αποδέκτη δεν έχει κυρίως εμάς, αλλά τη μητέρα της Άννι.

Αρχικά, η Land επιλέγει να μην είναι πολύ αποκαλυπτική, δημιουργώντας απορίες, μα και μια εσωτερική αγωνία στον αναγνώστη. Μια αγωνία που γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο η αφήγηση προχωράει και γίνεται χειμαρρώδης, ακραία ειλικρινής, τρομακτική και άγρια, φρικιαστική και αποτρόπαια, εμποτισμένη με τον εθισμό που μπορεί να προκαλέσει η βία στην πιο σκληρή μορφή της. Ακραία συναισθήματα που συγκρούονται στην κορύφωση των δύο άκρων. Φόβος και απόλαυση. Τρόμος και ικανοποίηση. Συναισθήματα που δεν θα έπρεπε να αλληλοσχετίζονται και που, όμως, μέσα από μια διεστραμμένη και διαστρεβλωμένη οπτική του τι σημαίνει αγάπη και τρυφερότητα, εμπλέκει μέσα σ' αυτές την φρικαλεότητα σε όλο της το μεγαλείο. Και, τελικά, η βία είναι κάτι που καλλιεργείται ή που κληρονομείται; Είναι κάτι που βρίσκεται και θεριεύει μέσα μας, ή κάτι απ' το οποίο μπορούμε να ξεφύγουμε;

Η καλή και η κακή. Η Μίλι και Άννι. Το ίδιο πρόσωπο, δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Δύο διαφορετικές πτυχές του ίδιου εαυτού. Δύο πλευρές που βρίσκονται σε μια διαρκή σύγκρουση, στην προσπάθεια της πρώτης να διεκδικήσει την ισορροπία που της στέρησε η δεύτερη, που τσακισμένη από την ίδια τη γυναίκα που την έφερε στη ζωή, δεν μπορεί έτσι, απλά κι εύκολα, ν' αφήσει πίσω της το παρελθόν της. Η Μίλι, ένα κορίτσι που θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμά της στη ζωή. Η Άννι, ένα κορίτσι που αποφάσισε να σπάσει τα δεσμά της και που, την ίδια στιγμή, βασανίζεται, ενώ δεν θα 'πρεπε, από την ενοχή της απελευθέρωσής της. Άραγε, ποια απ' τις δυο τους θα κερδίσει αυτήν την αέναη μάχη; Τι είναι πιο ισχυρό; Το καλό ή το κακό; Ή μήπως, τελικά, ισχυρότερο όλων είναι αυτό που αποφασίζεις εσύ να τροφοδοτήσεις με τα πιο δυνατά σου συναισθήματα; Σας καλώ, λοιπόν, να το ανακαλύψετε!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ali Land
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-03-0271-4