Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια χώρα στο χείλος του εμφυλίου, συναντιούνται δυο νέοι άνθρωποι. Η ατίθαση, μαχητική Νάντια και ο ευγενικός, εσωστρεφής Σαΐντ επιχειρούν το αδιανόητο: να ερωτευτούν, καθώς η πόλη τους παραδίδεται σιγά σιγά στη βία και οι γνώριμοι δρόμοι μετατρέπονται σε πεδίο μάχης. Όσο η κατάσταση χειροτερεύει, αρχίζουν ν’ ακούν φήμες για κάποιες πόρτες – πόρτες που μπορούν στη στιγμή να σε μεταφέρουν μακριά αν έχεις να πληρώσεις το αντίτιμο. Η Νάντια και ο Σαΐντ συνειδητοποιούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το ν’ αφήσουν την πατρίδα τους, περνώντας από μια τέτοια πόρτα.
Αυτή είναι η ιστορία τους, καθώς αναζητούν μια καινούργια ζωή σ’ έναν άγνωστο και αβέβαιο κόσμο, προσπαθώντας να μη χάσουν ο ένας τον άλλον, να μη χάσουν το παρελθόν τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά και μια ιστορία για τον κόσμο που αλλάζει, για το πώς ζούμε σήμερα και πώς ίσως θα ζούμε αύριο, τόσο οδυνηρά επίκαιρη και μαζί τόσο αληθινά διαχρονική…

Προσωπική άποψη:
Αν είστε από τους αναγνώστες που αρέσκονται μόνο σε χαλαρά, ανάλαφρα, όμορφα μυθιστορήματα που σκοπό τους έχουν είτε να σας ψυχαγωγήσουν είτε να σας ζεστάνουν την καρδούλα, τότε βρίσκεστε σε λάθος ανάρτηση και σκέφτεστε να αγοράσετε λάθος βιβλίο. Αν πάλι ανήκετε σε εκείνους που αγαπούν την αλήθεια και τον ρεαλισμό, όσο σκληρό πρόσωπο κι αν υπάρχει πιθανότητα να δείξουν, τότε έχετε να κάνετε με έναν μικρό, σύγχρονο θησαυρό που μπορεί να μην έχει να σας αφηγηθεί μία ιστορία της οποίας μάρτυρες γίνεστε συνεχώς, μέσω των Μέσων, του διαδικτύου, των εικόνων που συνεχώς εισρέουν σε εσάς, είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, αλλά που δεν έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να μπείτε στην καρδιά αυτής και όχι απλά να παρατηρήσετε, αλλά να βιώσετε τις βαθύτερες αλήθειες της.

Ο Mohsin Hamid μάς μεταφέρει σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου. Εκεί είναι που οι δρόμοι των Νάντια και Σαΐντ θ' ανταμώσουν και κόντρα σε όλα όσα καταστροφικά αρχίζουν να συμβαίνουν γύρω τους, εκείνοι καταφέρνουν να ερωτευτούν. Όμως, πόσο εύκολο είναι να συντηρήσεις μία αγάπη όταν γύρω σου μαίνεται ο πόλεμος, η καταστροφή, όταν οι δρόμοι γεμίζουν με συντρίμμια, νεκρά κορμιά και πλημμυρίζουν με αίμα; Πραγματικά, εξαιρετικά δύσκολο! Τότε είναι που οι δύο νέοι, λίγο πριν να βυθιστούν στην απελπισία, μαθαίνουν πως υπάρχει μία πόρτα που μπορεί να σε μεταφέρει μαγικά σε μια νέα, ασφαλή ζωή, αρκεί να έχεις να πληρώσεις το απαραίτητο αντίτιμο. Μία επιλογή που είναι μονόδρομος για τους δύο νέους και που τους οδηγεί στην απόφαση ν' αφήσουν για πάντα πίσω την πατρίδα τους, διεκδικώντας τη νέα τους ελευθερία. 

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί δεν έχω αναφέρει σε ποια χώρα ξεκινά να διαδραματίζεται η συγκεκριμένη ιστορία. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός! Δεν αναφέρεται πουθενά, μια απόφαση στοχευμένη από μεριάς του συγγραφέα και κατά την ταπεινή μου άποψη, απόλυτα σωστή. Γιατί, καμία σημασία δεν έχει σε ποια χώρα συμβαίνουν όλα αυτά, αφού την αυριανή μέρα, όταν ξημερώσει, οποιαδήποτε χώρα που ήδη βρίσκεται σε πολιτική κρίση μπορεί να βρεθεί σε μία ανάλογη θέση, μα και οποιαδήποτε χώρα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα με μια τέτοια κρίση, καθώς τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει την αιώνια ειρήνη. Και σ' αυτό δεν παίζει ρόλο ούτε ο τόπος, ούτε η καταγωγή, ούτε η εθνικότητα, παρά μονάχα ο άνθρωπος, ως οντότητα, ως ύπαρξη, ως μονάδα, ως σύνολο μέσα σε μία κοινωνία που έχει την τάση να παρασύρεται όλο και πιο βαθιά στον βούρκο των λάθος επιλογών, γιατί για κάποιον διεστραμμένο λόγο είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις το λάθος από το σωστό μονοπάτι.

Ο Hamid, άλλες φορές με γλώσσα σκληρή, γλαφυρή, με ωμή και ρεαλιστική παραστατικότητα, και άλλες, πάλι, με βαθιά ευαισθησία, τρυφερότητα, αγάπη και πίστη απέναντι στον άνθρωπο, αφηγείται την ιστορία δύο νέων ανθρώπων που διεκδικούν το δικαίωμά τους στο αυτονόητο. Στη ζωή! Στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε, ο καθένας από εμάς, και μέσα από τα δικά τους μάτια καλούμαστε να δούμε τη φρίκη των αποτρόπαιων πράξεων του χειρότερου εαυτού μας, μα και την λαμπρότητα της πίστης του μεγαλείου της ψυχής όσων τολμούν να ρισκάρουν και να παλέψουν ενάντια σε δεκάδες εμπόδια και κινδύνους, διεκδικώντας μία θέση στον ήλιο, σ' έναν τόπο που θα βρίσκεται κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό χωρίς σύννεφα, χωρίς εκκωφαντικούς θορύβους που σκίζουν την καρδιά σου στα δύο, χωρίς φόβο στην καρδιά και φρικτές κι αποτρόπαιες εικόνες στο μυαλό που θα μετουσιώνονται σε εφιάλτες που σε στοιχειώνουν και σε κρατούν ξάγρυπνο.

Το μοναδικό μελανό σημείο της ιστορίας, είναι πως σε ορισμένα σημεία της αφήγησης αισθάνθηκα πως ο συγγραφέας σαν να προσπάθησε να εκβιάσει το συναίσθημα του αναγνώστη λίγο περισσότερο απ' όσο έπρεπε, μα κι απ' όσο χρειαζόταν. Η αλήθεια, από μόνη της, είναι αρκετή για να συγκινήσει και, κυρίως, να προβληματίσει σε ηθικό, προσωπικό, κοινωνικό, ανθρώπινο επίπεδο. Και σε αυτό το σκέλος, η ιστορία των Νάντια και Σαΐντ, που περνούν στεριά και θάλασσα, που γνωρίζουν ανθρώπους και αντιμετωπίζουν καταστάσεις που ποτέ δεν περίμεναν, που παλεύουν κάθε μέρα να κρατήσουν την πίστη και την ελπίδα στην καρδιά τους, τα καταφέρνει περίφημα, δίνοντας μαθήματα ζωής, ανθρωπιάς, αναθεώρησης του τι πραγματικά αξίζει κι έχει σημασία ν' αγωνίζεσαι και να παλεύεις γι' αυτό.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mohsin Hamid
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 264
ISBN: 978-618-01-2890-1