Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν ο Λούκας Ρέι σώζει ένα κουταβάκι, την Μπέλα, δεν ξέρει ακόμη πως η ζωή του θ’ αλλάξει για πάντα…
Δε γίνεται να την κρατήσει κρυφά στο κτίριο όπου μένει, με τους γείτονες που χώνουν τη μύτη τους παντού. Έτσι, την παίρνει στη δουλειά του, στο νοσοκομείο. Και η χαρά στο πρόσωπο των ασθενών, καθώς η Μπέλα τούς κάνει όλους να αισθανθούν καλύτερα, αποδεικνύει ότι άξιζε τον κόπο.
Ως τη στιγμή που επεμβαίνουν οι κρατικές υπηρεσίες και την παίρνουν μακριά του. Όμως η Μπέλα έχει άλλη γνώμη. Κι έτσι αρχίζει ένα επικό ταξίδι στις ερημιές του Κολοράντο. Εξακόσια πενήντα χιλιόμετρα περιπέτειας, κινδύνων και θριάμβων, για να γυρίσει κοντά στον άνθρωπο στον οποίο έχει δώσει για πάντα την καρδιά της…
Ο Δρόμος του γυρισμού δεν είναι απλώς η ιστορία ενός γενναίου σκύλου που αναζητά το αφεντικό του∙ είναι μια ιστορία για το τι μας δένει μ’ αυτούς που αγαπάμε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε στο όνομα αυτής της αγάπης.
Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει πολλές φορές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο παραγωγές όπου ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο τετράποδο. Πολλές εξ αυτών, ο μικρός μας φίλος ζει μεγάλες περιπέτειες προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του και κοντά στο αφεντικό του. Και όσο κι αν δεν φαντάζει ιδιαίτερα πρωτότυπο, έχοντας μιας σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί, κάθε τέτοιας φύσης σενάριο μάς συγκινεί και καταφέρνει να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας. Κάτι τέτοιο ισχύει, όπως αποδεικνύεται, και όταν οι ιστορίες αυτές αποτυπώνονται στο χαρτί, όπως στο "Ο δρόμος του γυρισμού", που με τη σειρά του έδωσε τροφή για το σενάριο μιας εκ των ταινιών που αναφέραμε παραπάνω.

Ο Λούκας Ρέι βρίσκει ένα κουταβάκι και αποφασίζει να το σώσει. Του δίνει το όνομα Μπέλα και χωρίς να το γνωρίζει, το μικρό αυτό πλάσμα θα αλλάξει τη ζωή του με τρόπους που δεν φαντάζεται. Δυστυχώς, ο Λούκας δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη Μπέλα στο διαμέρισμά του, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται, ενώ οι γείτονές του είναι βέβαιο πως θα τον πάρουν είδηση αφού παρατηρούν κι ελέγχουν τα πάντα. Κάπως έτσι, παίρνει την απόφαση να την πάρει μαζί του στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, με τη Μπέλα να μεγαλώνει και παράλληλα να προσφέρει τεράστια χαρά στους ασθενείς, που φαντάζουν σε καλύτερη κατάσταση απ' όταν εκείνη ήρθε κοντά τους. Όμως οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι σύμφωνες με αυτό που συμβαίνει, απομακρύνουν τη Μπέλα από τον Λούκας και το νοσοκομείο χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν πως η μικρή μας ηρωίδα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Πιστή και αφοσιωμένη στον Λούκας και στους ανθρώπους του νοσοκομείου, με μια βαθιά αγάπη απέναντι σε αυτούς, η Μπέλα ξεκινά ένα μακρύ χιλιομετρικό ταξίδι προκειμένου να βρεθεί και πάλι κοντά τους, όσες αντιξοότητες κι αν χρειαστεί ν' αντιμετωπίσει. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ταξίδι της αυτό είναι γεμάτο δυσκολίες, περιπέτειες, επικίνδυνες καταστάσεις, μα και πλημμυρισμένο από εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα, που με τόσο μοναδικό τρόπο αποτυπώνονται στο χαρτί και μεταφέρονται σε εμάς με τόσο ρεαλισμό, ζωντάνια, αυθεντικότητα και παραστατικότητα, σαν να είμαστε κι εμείς πλάι στην Μπέλα, σαν να συμπορευόμαστε μαζί της βιώνοντας και βλέποντας όσα κι εκείνη, με το κάθε τι να "μιλάει" στην ψυχή και στην καρδιά μας με τον δικό του τρόπο.

Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, μα και εξαιρετικό δύσκολο ως προς τον χειρισμό της, είναι η επιλογή του συγγραφέα να αφηγηθεί την ιστορία αυτή όχι απλά μέσα από τα μάτια της Μπέλα, αλλά με τη δικιά της φωνή. Εκείνη είναι που εξιστορεί τις περιπέτειές της, που εξομολογείται τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, και το να καταφέρεις να στήσεις μια τέτοια αφήγηση που να μην φαντάζει αστεία μα στο εντελώς αντίθετο άκρο, απόλυτα αληθινή και εξομολογητική, είναι άθλος, τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια. Όλοι γνωρίζουμε πως τα ζώα νιώθουν, αισθάνονται, εκφράζονται, αλλά το να μπαίνεις κυριολεκτικά στο μυαλό και στην καρδιά του και να δίνεις φωνή σε όλα αυτά, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τα οποία ο Cameron έχει ισορροπήσει με μεγάλη μαεστρία.

Υπάρχουν πολλές μικρές πινελιές στο βιβλίο αυτό που δεν περνάνε απαρατήρητες, αλλά αντίθετα αντιλαμβανόμαστε την βαρύτητά τους, χωρίς, ωστόσο, αυτές να "φωνάζουν" προκειμένου ν' ακουστούν. Ξεχωρίζουν από μόνες τους, διακριτικά μεν, ουσιαστικά δε. Η Μπέλα δεν είναι σκυλί ράτσας, αλλά δεν χρειάζεται και να είναι, γιατί ακόμα κι έτσι έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα και μοναδικότητα. Η γενναιότητα δεν είναι κάτι που κατακτάμε, αλλά κάτι που υπάρχει και ζει μέσα μας, όπως και η αγάπη, που όταν είναι βαθιά και αληθινή, είναι ικανή να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, όλους του σκοπέλους της ζωής, φτάνοντας την κορύφωσή της με τρόπους που αγγίζουν την ψυχή μας, που μας συγκινούν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Bruce Cameron
Μεταφραστής: Δαρβίρη Θεοδώρα
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-3429-2