Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Φανταστείτε ότι συναντάτε έναν άνδρα, ερωτεύεστε µε την πρώτη µατιά και περνάτε µαζί του επτά αξέχαστες ηµέρες. Είναι αµοιβαίο, είστε σίγουρη. Ποτέ άλλοτε δεν έχετε νιώσει τέτοια βεβαιότητα για κάτι.
Όταν λοιπόν εκείνος φεύγει για τις κανονισµένες από καιρό διακοπές και σας υπόσχεται ότι θα σας τηλεφωνήσει, εσείς δεν έχετε καµία αµφιβολία ότι θα το κάνει. Κι όµως...
Ο καιρός περνάει. Οι φίλοι σας επιµένουν πως πρέπει να τον ξεχάσετε, όµως εσείς ξέρετε πως δεν έχουν δίκιο: κάτι πρέπει να του έχει συµβεί. Κάποιος λόγος κρύβεται πίσω από τη σιωπή του.
Τι κάνετε όταν τελικά διαπιστώνετε ότι όντως υπάρχει λόγος – και ο λόγος είναι κάτι που κανένας από τους δυο σας δε µοιράστηκε µε τον άλλον τις µέρες που περάσατε µαζί: η αλήθεια;

Προσωπική άποψη:
Πιστεύετε στον κεραυνοβόλο έρωτα; Προσωπικά, πιστεύω στη στιγμή! Είναι εκείνη η μικρή, σχεδόν αδιόρατη στιγμή, όπου συντελείται μέσα σου μια τόσο μεγάλη και γρήγορη αλλαγή, που σχεδόν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξή της. Και συνήθως, όσο μοναδική και αν φαίνεται αυτή η στιγμή, όσο κι αν βαθιά μέσα μας θέλουμε να πιστεύουμε πως κρατήσει για πάντα, αυτή μας αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο πολύ πιο γρήγορα, ακόμα και απ' όσο θα έπρεπε. Όχι γιατί όλα τα ωραία κρατάνε λίγο, αλλά αυτά για τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν είμαστε έτοιμοι. Ίσως όχι τώρα, ίσως όχι και ποτέ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αυτή τη στιγμή μοιράστηκαν και η Σάρα με τον Έντι, που από την πρώτη κιόλας ματιά ερωτεύτηκαν τρελά ο ένας τον άλλον, σαν να βρήκαν ο ένας μέσα στα μάτια του άλλου όλα όσα αναζητούσαν, με τη ζωή τους να ξεκινάει και πάλι από την αρχή, από εκείνο ακριβώς το σημείο. Μια αγάπη δυνατή, σαρωτική και αμοιβαία, που τίποτα δεν φαίνεται να είναι ικανό να την διαταράξει. Μέχρι τη στιγμή που ο Έντι φεύγει για ένα μεγάλο ταξίδι που δεν μπορεί να αναβάλει, αφού πρόκειται για κανονισμένες από καιρό διακοπές, και υπόσχεται στη Σάρα πως θα της τηλεφωνήσει από το αεροδρόμιο. Μόνο που δεν το κάνει ποτέ! Και έτσι, μέσα σε μια ακόμα στιγμή, ο Έντι εξαφανίζεται και η ζωή της Σάρα παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή απ' αυτήν που φανταζόταν, με τους οικείους της να της λένε να τον ξεχάσει, ενώ εκείνη εξακολουθεί να πιστεύει πως η σιωπή του κάπου οφείλεται και είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τι είναι αυτό.

Έχετε ακούσει, φαντάζομαι, την έκφραση: Καλό είναι να μην ανακατεύεις τα πράγματα γιατί, όσο περισσότερο το κάνεις, τόσα περισσότερα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η ιστορία έχει αποδείξει πως αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, αυτά που έρχονται στην επιφάνεια είναι περισσότερα απ' όσα μπορούμε ν' αντέξουμε, κυρίως γιατί οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να πιστεύουμε σε αυτό που θέλουμε, σε αυτό που βλέπουν τα δικά μας μάτια, και όχι στην πραγματικότητα που υπάρχει πίσω από την ιδανικά πλασματική εικόνα που εμείς οι ίδιοι έχουμε κατασκευάσει. Γιατί, βλέπετε, η αλήθεια δεν είναι πάντα τόσο ιδανική, τόσο όμορφη και κυρίως, δεν είναι τόσο εύκολη, είτε να την αποδεχθούμε, είτε να την διαχειριστούμε, πόσο μάλλον να την κάνουμε κομμάτι της ζωής μας.

Η ιστορία της Σάρα είναι από εκείνες που δεν είναι πάντοτε ευχάριστες -κάποιες φορές οι εμμονές της γίνονται εξαιρετικά ενοχλητικές, αν αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, και ιδίως γυναίκες, που είναι ακριβώς όπως αυτή-, αλλά την ίδια στιγμή είναι από εκείνες που μας κάνουν πολλές στιγμές να χαμογελάμε, κυρίως επειδή αναγνωρίζουμε σε αυτήν την αποτύπωση αυθεντικών κομματιών της ζωής, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες, βαθιά ανθρώπινες και συγκινητικές, με κάποιες πτυχές της αναζήτησης της Σάρα να φτάνουν τα όρια του σπαρακτικού, όχι με την δυσάρεστη έννοια, αλλά εκείνη που γεννά μέσα μας προβληματισμό και σκέψεις που ίσως να μην είχαμε σε ένα πρώτο επίπεδο.

Η Walsh έχει δημιουργήσει μια ιστορία αρκετά πρωτότυπη, τόσο ως προς το θέμα της όσο και ως προς την προσέγγισή της, με μια πολύ σύγχρονη προσέγγιση και με αρκετή εμβάθυνση στο θέμα χαρακτήρων, ιδίως της Σάρα, χωρίς να ωραιοποιεί γεγονότα και καταστάσεις, αλλά προσπαθώντας να μας κερδίσει μέσα από την απλότητα και την ειλικρίνειά της. Και τελικά, τα καταφέρνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, όλων αυτών, έχουμε ένα μοντέρνο αισθηματικό παραμύθι, που δεν βουλιάζει κάτω από το βάρος του ρομαντισμού του, αλλά που επιπλέει πάνω στην επιφάνεια του ρεαλισμού και της αλήθειας του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosie Walsh
Μεταφραστής: Αποστολάκη Ειρήνη
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 405
ISBN: 978-960-16-8296-9