Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τρεις αδερφές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο χωριό που μένει η μητέρα τους με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα τους. Η μία αδερφή όμως δεν έρχεται ποτέ. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το πτώμα μιας γυναίκας, παραμορφωμένο. Είναι η αγνοούμενη αδελφή το επόμενο θύμα; Στην προσπάθειά τους να τη βρουν θα πνιγούν στο παρελθόν. Για να σωθούν, πρέπει να κολυμπήσουν στο ορμητικό ποτάμι με τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβε το Δάσος των Μανιταριών.

Προσωπική άποψη:
Ο Δημήτρης Σίμος, αφήνοντας για λίγο -τουλάχιστον- στην άκρη τον αστυνόμο Καπετάνιο και τις περιπέτειές του, επιστρέφει στα λογοτεχνικά δρώμενα με ένα διαφορετικό βιβλίο, λιγότερο αστυνομικό και περισσότερο ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο, ωστόσο, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία της προσωπικής ταυτότητάς του, ως συγγραφέα, γεγονός που καθιστά την γραφή του πολύ συγκεκριμένη, αναγνωρίσιμη και με δικό της ύφος, πράγμα που κάθε συγγραφέας επιθυμεί να πετύχει στη ζωή του. Και ο Σίμος, πράγματι, το έχει πετύχει, εξελίσσοντας, μάλιστα, τον εαυτό του και πηγαίνοντας με κάθε νέο του βιβλίο ένα βήμα παραπέρα.

Βρισκόμαστε στο χωριό Κρυφό, της Θράκης, όπου η αστυνόμος Λουκίδη αναλαμβάνει την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών που όλες τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τα θύματα είναι γυναίκες που έχουν βασανιστεί πριν τελικά να τους αφαιρέσουν τη ζωή, με έναν τρόπο πολύ τελετουργικό που σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Πως έχουν να κάνουν με έναν κατά συρροή δολοφόνο. Όταν η Άλκηστη, η μικρότερη κόρη της οικογένειας Πομάνου, εξαφανίζεται μυστηριωδώς, ενώ επέστρεφε στο χωριό με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της, όπως και οι δύο μεγαλύτερες αδερφές της, μία μόνο υποψία υπάρχει. Πως εκείνη, πολύ πιθανόν, να είναι το επόμενο θύμα του αιμοσταγή δράστη. Αλλά για να το ανακαλύψουν αυτό δεν θα πρέπει μόνο να σκαλίσουν το παρόν, για ν' ανακαλύψουν την αλήθεια, αλλά και το παρελθόν, που θα φέρει με τη σειρά του στο φως μυστικά που έμειναν κρυμμένα και που είχαν λόγο γι' αυτό.

Η τοποθέτηση της αφήγησης σε μια επαρχιακή περιοχή της Θράκης θαρρώ πως δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ζωή στα χωριά της επαρχίας, κάθε τόπου και όχι μόνο της Ελλάδας, εξαιτίας των αυστηρών ορίων και πλαισίων της, μα και των ηθικών -ή και ηθικοπλαστικών- κανόνων που την ακολουθούν, συνοδεύεται από μια εσωτερική μυστικότητα των κατοίκων της, που καθώς στερούνται ένα μέρος της ελευθερίας τους και του δικαιώματος της επιλογής και της έκφρασης, οδηγούνται σε κρυφά μονοπάτια που μαζί τους φέρουν κρυφές σκέψεις και πράξεις, ακόμα και σκέψεις, μα και αλήθειες που πονάνε και που θάβονται βαθιά μέσα στην ψυχή τους, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τρόπο να βγουν προς τα έξω. Κάπως έτσι, διαμορφώνονται ψυχές, συνειδήσεις, άνθρωποι, οι οποίοι παίρνουν καμιά φορά πολύ διαφορετικό δρόμο απ' αυτόν για τον οποίο ήταν προορισμένοι και που ίσως στην πορεία ν' αποδειχθεί πολύ, πολύ λάθος.

Βασιζόμενος, λοιπόν, σε προσωπικότητες ανθρώπων με βιώματα σαν τα παραπάνω -πόσο μάλλον που ζουν σε μικροκοινωνίας όπου δύο εκ δια μέτρου αντίθετες κοινότητες, η ορθόδοξη και η μουσουλμανική, με τα τόσο διαφορετικά ήθη και έθιμα, πρέπει να συνυπάρξουν-, μα και με πολλές εσωτερικές πληγές που δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν επειδή δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, ο Σίμος χτίζει ένα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ, ο κεντρικός άξονας του οποίου έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Με τους ανθρώπους και τα βαθύτερα αίτια που τους οδηγούν στο να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν σε πράξεις που πολλές φορές δεν έχουν συνέπειες που αφορούν μόνο αυτούς, αλλά και μια άλλη μερίδα ανθρώπων, σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση, γιατί έτσι λειτουργεί και στην πραγματικότητα η ζωή. Και όλα αυτά, δίνοντας μεγάλη σημασία στη γυναικεία ψυχολογία και εισχωρώντας πολύ βαθιά σε αυτήν, προσεγγίζοντας και αναλύοντάς την με τρόπο που δύσκολα μπορεί να πετύχει ένας άντρας.

Η ροή της αφήγησης είναι σταθερά καλή, με κάποιες εντάσεις που κλιμακώνονται διατηρώντας σωστές ισορροπίες ανάμεσα στην ευαισθησία και στον κυνισμό, με όχι τόσες πολλές ανατροπές, αλλά όπου αυτές υπάρχουν είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένες και ουσιαστικές, δημιουργώντας μια απειλητική ατμόσφαιρα και μια αίσθηση μυστηρίου και αγωνίας καθ' όλη την διάρκεια των εξελίξεων -με την πραγματικά μεγάλη ανατροπή να έρχεται στο φινάλε, εκεί που ήδη έχεις αρχίσει ν' απορείς για κάποια πράγματα και που δεν το έβλεπες να έρχεται. Παράλληλα, όμως, με όλα αυτά, ο Σίμος δεν διστάζει να θίξει πιο ευαίσθητα, κοινωνικά θέματα, εκτός την συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων που αναφέραμε και παραπάνω, όπως είναι η παιδική και η γυναικεία κακοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βία που μπορεί να πάρει πολλές μορφές και ν' ασκηθεί με δεκάδες τρόπους και με απρόβλεπτες συνέπειες, χωρίς υπερβολές, αλλά με μεγάλο σεβασμό και σοβαρότητα. Με λίγα λόγια, έχουμε ένα άρτιο και καλοδουλεμένο βιβλίο, σε όλα τα επίπεδα, που αξίζει να διαβαστεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σίμος Δημήτρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-03-2334-4