Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έιβερι Κρόσλιν μπορεί να διοργανώνει τον γάμο της χρονιάς, αλλά δεν πιστεύει στην αγάπη. Τουλάχιστον, όχι όταν πρόκειται για την ίδια.
Όταν ο γοητευτικός και αποφασιστικός Τζο Τράβις μπαίνει στη ζωή της, ολόκληρη η κοσμοθεωρία της κλονίζεται. Ένα υπέροχο βράδυ στην καρδιά του καλοκαιριού, η Έιβερι θα ενδώσει στον πειρασμό. Τα προειδοποιητικά σημάδια όμως είναι όλα εκεί, και γρήγορα αποφασίζει να απομακρυνθεί – ένας τόσο ισχυρογνώμων άντρας σαν τον Τζο μόνο προβλήματα θα της προκαλέσει.
Την ίδια ώρα, ο πολυαναμενόμενος γάμος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, όταν αποκαλύπτονται συγκλονιστικά μυστικά της νύφης. Στο μεταξύ, ο Τζο δεν το βάζει κάτω και αναγκάζει την Έιβερι να έρθει αντιμέτωπη με τις ανασφάλειές της κι όσα την έχουν πληγώσει στο παρελθόν. Και εκείνη θα κληθεί να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής της.
Μήπως μόνο όταν ρισκάρεις, όταν βγεις απ’ τη ζώνη της άνεσής σου, τότε θα ανακαλύψεις τι πραγματικά έχει σημασία;

Προσωπική άποψη:
Το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο με τις περιπέτειες των παιδιών της οικογένειας Τράβις -γιατί μην ξεχνάμε, δεν είναι μόνο αγόρια, πράγμα που την καθιστά αρκετά ξεχωριστή και ιδιαίτερη- είναι γεγονός και βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, με τον Τζο Τράβις να είναι έτοιμος να κατακτήσει όχι μόνο την καρδιά της Έιβερι Κρόσλιν, αλλά και τις δικές μας. Και μεταξύ μας, συγκριτικά με την Έιβερι, εμείς παραδίδουμε πιο εύκολα τα όπλα και να σας πω και κάτι ακόμα; Πολύ καλά κάνουμε! Γιατί ο Τζο μπορεί να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που ίσως ίσως να μας τρομάζουν με το πόσο πολύ μας γοητεύουν, αλλά που εν τέλει ξέρουμε πως δεν υπάρχει καν λόγος να προσπαθήσουμε να τους αντισταθούμε.

Η Έιβερι είναι διοργανώτρια γάμων και θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη στον τομέα της. Είναι μια επαγγελματίας με τα όλα της, αλλά στη ζωή της δεν τα έχει όλα, με κύριο όλων την αγάπη, που την έχει αφήσει στο πίσω μέρος του μυαλού της, πληγωμένη από το παρελθόν της που της έχει γίνει εμμονή. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια γι' αυτήν και θα φέρει στον δρόμο της τον Τζο Τράβις, που μπαίνει στη ζωή της ξαφνικά κι εξαιτίας μιας μικρής παρανόησης, και που δεν σκοπεύει να φύγει απ' αυτήν τόσο εύκολα, όσο κι αν η Έιβερι προσπαθεί -μάταια- να κρατήσει αντιστάσεις. Με έναν επικείμενο γάμο έτοιμο να καταστραφεί εξαιτίας της αποκάλυψης των μυστικών της νύφης και με την καρδιά της διχασμένη, η Έβερι καλείται να πάρει την πιο δύσκολη, αλλά και την πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής της.

Αν και γνώρισα την Kleypas μέσα από ρομαντικά μυθιστορήματα εποχής -μια "προϋπηρεσία" που δεν επιφυλάσσει πάντοτε μια ομαλή μετάβαση στο σύγχρονο αισθηματικό μυθιστόρημα- τα οποία και αγάπησα εξαιρετικά, πολύ σύντομα κατάφερε να με κερδίσει και με τις πιο μοντέρνες ιστορίες της, που διαδραματίζονται στο σήμερα, αποδεικνύοντάς μου πως δικαίως θεωρείται πως διαθέτει μία απ' τις καλύτερες πένες στην κατηγορία αυτή, αφού μπορεί να ελίσσεται και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες της αφήγησης που επιλέγει να υιοθετήσει, αλλά και των ίδιων των ηρώων της. Αυτό όμως που την καθιστά ακόμα πιο ιδιαίτερη, είναι το ότι δεν αναλώνεται απλά στο να αφηγείται ρομαντικές ιστορίες, αλλά πως μέσα απ' αυτές προσπαθεί να περάσει και κάποια μηνύματα, πράγμα που καταφέρνει εξαιρετικά κάθε φορά.

Στην προκειμένη περίπτωση, και όσον αφορά το τελευταίο σκέλος, τα μηνύματα αυτά ίσως να μην είναι τόσο βαθιά όσο στα προηγούμενα τρία βιβλία της σειράς, αλλά μιας και το συγκεκριμένο αποτελεί τον επίλογο αυτής, μπορώ να καταλάβω τους λόγους που κινήθηκε σε ήπια μονοπάτια. Παράλληλα, δεν είναι διόλου σπάνιο στις μέρες μας να βλέπεις ανθρώπους να ταλανίζονται δίχως λόγο, να μην αφήνονται να ζήσουν το παρόν και να επιτρέπουν στο παρελθόν τους να τους τραβάει πίσω, δένοντάς τους με κλωστές, που στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να σπάσουν, αρκεί να έχεις την ψυχραιμία να τις δεις, να τις αναγνωρίσεις και να τις κόψεις. Η κατάσταση ακριβώς, δηλαδή, στην οποία βρίσκεται η Έιβερι -που συγνώμη, αλλά είναι απ' τις πιο εκνευριστικές ηρωίδες που έχω συναντήσει, αλλά ευτυχώς στο τέλος καταφέρνει να βάλει "γκολ" και ν' ανατρέψει τ' αποτελέσματα.

Κι εκεί που η Έιβερι κατάφερε πολλάκις να μας ανεβάσει την πίεση και να μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Τι στο καλό σκέφτεται;, υπήρχε ο Τζο για να ζεσταίνει την καρδούλα μας. Πραγματικά, και δεν ξέρω αν αυτό είναι προσωπική εκτίμηση επειδή είναι τόσο πολύ του γούστου μου, αλλά είναι ο άντρας εκείνος που όχι μόνο χρειαζόταν η Έιβερι για να "ξεκλειδώσει", αλλά και ο άντρας εκείνος που, όπως προανέφερα, θα σε κερδίσει θες δεν θες, αφού δεν μπορεί ν' αντισταθείς στην ευφυΐα, στην γοητεία, στο χιούμορ, στην αυτοπεποίθησή του, ακόμα και στην συγκαλυμμένη αυταρέσκειά του κάποιες στιγμές, την οποία και συγχωρείς επειδή καταλαβαίνεις πως δεν το κάνει από έπαρση, αλλά για να σου αποδείξει πως ξέρει ποιος είναι και τι θέλει -και αυτό που θέλει, δικαίως, μπορεί να το έχει.

Έχουμε, λοιπόν, ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι, τα μέλη του οποίου μπορεί να μην συμπαθούμε εξίσου, αλλά που έχουν καλή χημεία και πολύ ωραία αλληλεπίδραση μεταξύ τους, οι οποίοι, παράλληλα, πλαισιώνονται από πολύ ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες, που σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν διεκπεραιωτικά, αλλά που ο καθένας τους βρίσκεται εκεί που πρέπει προκειμένου να εξυπηρετήσει κι από έναν συγκεκριμένο σκοπό. Έξυπνοι κι ευρηματικοί διάλογοι, πνευματώδες και σύγχρονο κείμενο με μια όχι καθαρά ρομαντική-μελό προσέγγιση, μα με μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, που αποδίδει τα μέγιστα, και μια ιστορία που μας κάνει να θυμόμαστε πως το παρελθόν πρέπει να μένει πίσω, εκεί που του αρμόζει, γιατί αν το φέρουμε μέσα μας μάς εμποδίζουμε ν' αντικρούσουμε και να ζήσουμε ένα παρόν πολύ πιο ενδιαφέρον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-5394-76-9