Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όλοι έχουν τρεις ζωές:
μία δημόσια, μία ιδιωτική και μία μυστική…
Gabriel Garcιa Marquez
1999
Έπειτα από την έκδοση τριών εμβληματικών μυθιστορημάτων, ο διάσημος συγγραφέας Νατάν Φολ ανακοινώνει το τέλος της συγγραφικής του καριέρας και αποσύρεται στο Μπομόν, ένα παρθένο και όμορφο νησί της Μεσογείου.
Φθινόπωρο 2018
Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Φολ δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη. Καθώς όμως τα μυθιστορήματά του εξακολουθούν να συναρπάζουν τους αναγνώστες, η νεαρή Ελβετίδα δημοσιογράφος Ματίλντ Μονέ καταφτάνει στο απομονωμένο νησί, αποφασισμένη να ξεκλειδώσει τα μυστικά του μοναχικού συγγραφέα. Την ίδια μέρα, ανακαλύπτεται στην παραλία το πτώμα μιας γυναίκας και οι Αρχές αποκλείουν το νησί. Κι έτσι ξεκινάει μια επικίνδυνη αναμέτρηση ανάμεσα στη Ματίλντ και στον Φολ, όπου αλήθειες χρόνια θαμμένες συγκρούονται με απροκάλυπτα ψέματα, ενώ έρωτας και φόβος συνυφαίνονται σε ένα διαβολικό παιχνίδι…
Η συγκλονιστική αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο όταν θα μπει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ στη θέση του…

Προσωπική άποψη:
Ο Guillaume Musso αποτελεί την πιο εμβληματική φιγούρα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας της Γαλλίας. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε 44 γλώσσες, πράγμα που σημαίνει πως κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ ορισμένα απ' αυτά έχουν διασκευαστεί και μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Αν αναλογιστεί κανείς το πόσο ιδιαίτερη είναι η αισθητική της γαλλικής λογοτεχνίας και οι προσέγγιση των Γάλλων δημιουργών, τόσο στη Λογοτεχνία όσο και σε άλλα είδη Τέχνης, όπως είναι ο Κινηματογράφος ή το Θέατρο, η τεράστια επιτυχία του Musso δεν ήταν ποτέ δεδομένη, αλλά αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα και όχι άδικα, θα έρθω να προσθέσω.

Βρισκόμαστε στο Μπομόν, ένα όμορφο, μικρό, παρθένο και γραφικό νησί, που στέκεται στην καρδιά της Μεσογείου, απομονωμένο θαρρείς από τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη φασαρία και τη βία που αυτοί φέρουν μαζί του. Κι όμως, ακόμα και σε έναν μικρό παράδεισο όπως αυτός, μπορεί να παραμονεύει μεγαλύτερη αγριότητα απ' όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί όταν το βαριά κακοποιημένο σώμα μιας νεκρής γυναίκας βρεθεί στο νησί και οι έρευνες γύρω από τον θάνατό της και τον μυστήριο που τον καλύπτει ξεκινήσουν. Έρευνες που θα φέρουν στο φως στοιχεία που κανείς δεν φανταζόταν, από διάφορες γωνιές του πλανήτη, τα οποία συνέδουν μεταξύ τους ανθρώπους που ποτέ δεν αντάμωσαν, αλλά που με τρόπο μοιραίο είναι δεμένοι μεταξύ τους με αόρατα δεσμά, ενώ μια σειρά εγκλημάτων που διαπράχθηκαν πριν χρόνια και θάφτηκαν με την ελπίδα να ξεχαστούν, έρχονται στο φως ζητώντας εξιλέωση.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, τέσσερις άνθρωποι, με τον καθένα από αυτούς να έχει τη δική του, προσωπική, ιδιαίτερη σχέση με τη συγγραφή. Ο Νατάν Φολ, εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων που στο απόγειο της δόξας του, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, ανακοίνωσε το τέλος της συγγραφικής του καριέρας κι αποσύρθηκε στο Μπομόν. Η Ματίλντ Μονέ, νεαρή δημοσιογράφος που είναι αποφασισμένη να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πρώτου και να κάνει τη δική της μεγάλη επιτυχία. Ένας βιβλιοπώλης που παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του, σε μια εποχή που φαίνεται να κατασπαράζει όχι μόνο τα βιβλιοπωλεία ως χώρους, αλλά και το ίδιο το βιβλίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, ένας νεαρός συγγραφέας, που παρά τις συνεχείς απορρίψεις που δέχεται, δεν το βάζει, και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του μέχρι τέλους, χωρίς ν' αφήσει ποτέ την πένα της συγγραφής απ' τα χέρια του.

Κάθε ένα απ' αυτούς τους χαρακτήρες είναι εξαιρετικά δομημένος και σκιαγραφημένος με τη λεπτομέρεια εκείνη που απαιτείται προκειμένου να είναι απολύτως διακριτές οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσά τους. Οι πρώτες είναι που τους φέρνουν κοντά, οι δεύτερες τούς χωρίζουν, και κάπου ανάμεσα στα κενά που δημιουργούνται, βρίσκονται κρυμμένες οι αλήθειες μια ιστορίας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται πολύ πιο βαθιά απ' όσο φαίνεται, ή και απ' όσο μπορεί αρχικά να υποθέσει κανείς. Και κάπως έτσι, ξετυλίγεται το κουβάρι της πλοκής, που ακολουθεί έναν πολύ καλό αφηγηματικό ρυθμό και που μας οδηγεί σε ανατροπές που δεν βλέπαμε να έρχονται, ξαφνιάζοντάς μας ευχάριστα, για να φτάσουμε σε έναν επίλογο που σαφέστατα κρύβει μια γοητεία, αλλά που την ίδια στιγμή, στα μάτια του κόσμου, πιστεύω πως είναι αρκετά διφορούμενος, τουλάχιστον ως προς τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει.

"Η μυστική ζωή των συγγραφέων" είναι ένα ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, ευκολοδιάβαστο και μικρό σε έκταση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως χάνει κάτι στην αφήγησή του λόγω όγκου κι έκτασης -αντίθετα, εστιάζει ακριβώς εκεί που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. Εκτός όμως από την αστυνομική πλοκή του, δεν διστάζει να θίξει και ζητήματα που αφορούν τη Λογοτεχνία και τον συγγραφικό κόσμο, τα εκδοτικά δρώμενα και κατεστημένα, τους συγγραφείς, ακόμα και τους ίδιους τους αναγνώστες που με τον τρόπο δίνουν τροφή σε καταστάσεις, ή και τη λανθάνουσα δύναμη -και δυναμική- των Μ.Μ.Ε., που πολλές φορές βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος συμπαρασύροντάς μας κι εμάς μαζί τους, και μάλιστα με έναν τρόπο που όχι απλά μας ταξιδεύει, αλλά που μας προσφέρει και τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Guillaume Musso
Μεταφραστής: Γεροκώστα Παρασκευή
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-653-269-6