Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Γκρέις Χάμιλτον, μια γυναίκα που είχε τα πάντα προγραμματισμένα: Ήξερε ακριβώς τι ζητούσε απ’ τη ζωή της και πετύχαινε τους στόχους της. Ποτέ δεν επέτρεψε στον εαυτό της να βγει εκτός ορίων και ποτέ δεν αναρωτήθηκε τι πραγματικά επιθυμούσε.
Μέχρι που εμφανίστηκε εκείνος…
Κάρσον Στίνγκερ, ένας άντρας που ποτέ δεν ακολουθούσε τους κανόνες, εκτός από τους δικούς του. Εργαζόταν στη βιομηχανία της διασκέδασης και δεν τον ένοιαζε τι σκέφτονταν οι άλλοι. Ζούσε την κάθε μέρα. Γνώριζε τι ζητούσαν οι γυναίκες από εκείνον και θεωρούσε πως μόνο αυτό είχε να τους προσφέρει.
Μέχρι που εμφανίστηκε εκείνη…
Όταν οι συνθήκες τούς ανάγκασαν να βρεθούν στον ίδιο χώρο, αυτοί οι δύο τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι ξεκίνησαν μια ουσιαστική συζήτηση. Δεσμεύτηκαν να περάσουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο. Μετά από αυτό, τίποτα δεν ήταν ίδιο.
Ορισμένες φορές είναι γραφτό να συναντήσεις συγκεκριμένους ανθρώπους στη ζωή σου για να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Προσωπική άποψη:
Οι άνθρωποι, συνήθως, έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για τους ανθρώπους, τη ζωή, αλλά και τη δική μας θέση μέσα σε αυτήν και ανάμεσα στους πρώτους. Μπορεί από άνθρωπο σε άνθρωπο να διαφέρει, ο καθένας μας να έχει τη δική του κοσμοθεωρία, την προσωπική του άποψη, όμως σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο κάτι από τα όσα προαναφέρθηκαν να ανατραπεί. Αναρωτηθείτε, όμως... Έχουν υπάρξει ποτέ φορές, στη δικιά σας ζωή, που η συνάντησή σας με έναν άνθρωπο, σας έκανε να σκεφτείτε κάποια πράγματα διαφορετικά και να κοιτάξετε ορισμένες καταστάσεις μέσα από ένα άλλο, διαφορετικό πρίσμα, απ' ότι κάνατε μέχρι εκείνη τη στιγμή; Κι ακόμα κι αν δεν σας άλλαξε ολοκληρωτικά, αυτή η μικρή στιγμή, πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε τελικά στη ζωή σας;

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος της Mia Sheridan, "Η αλήθεια του σκορπιού", όπου δύο άνθρωποι που είναι βγαλμένοι από εντελώς διαφορετικούς κόσμους κι έχουν εντελώς αντίθετες προσωπικότητες, αναγκάζονται να περάσουν μαζί κάποιες ώρες, όταν το ασανσέρ στο οποίο επιβαίνουν παθαίνει βλάβη και πώς αλλιώς να περάσει η ώρα τους, αν δεν πιάσουν κουβέντα μεταξύ τους... Η Γκρέις, λοιπόν, είναι μια γυναίκα που λειτουργεί αποκλειστικά εντός προγράμματος. Τα πάντα στη ζωή της είναι οργανωμένα και προγραμματισμένα, χωρίς να επιτρέπεται η παραμικρή απόκλιση. Από την άλλη, ο Κάρσον είναι ένας άντρας που ξέρει τι θέλει από τη ζωή και το διεκδικεί χωρίς να φοβάται, ζει την κάθε μέρα του στο έπακρο χωρίς να προγραμματίζει το παραμικρό και χωρίς να τον απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουν οι γυναίκες από αυτόν κι εκείνος φροντίζει να τους το προσφέρει απλόχερα.

Εκ διαμέτρου αντίθετες ζωές και δύο άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν και να συμφωνήσουν πουθενά. Σωστά; Κι όμως, λάθος! Γιατί αυτό το διάστημα που πέρασαν συνομιλώντας ο ένας με τον άλλον, τους οδήγησαν σε μια παράτολμη απόφαση. Να περάσουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο, που χωρίς να το γνωρίζουν, είναι αυτό που θα τους αλλάξει για πάντα τη ζωή -γιατί η τυχαία γνωριμία τους δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μονάχα η αρχή. Γιατί η Γκρέις, παρά που νόμιζε πως πάντοτε ήξερε τι ήθελε από τη ζωή της και δούλευε σκληρά για να το αποκτήσει, δεν είχε ποτέ αναρωτηθεί πραγματικά τι είναι αυτό που λαχταρά το μέσα της. Και γιατί ο Κάρσον, το μόνο που έκανε ήταν να πηγαίνει πάντα κόντρα στους κανόνες, χωρίς να λογαριάζει τίποτα, σκεπτόμενος μόνο τη στιγμή και όχι το αύριο και τι αυτό θα φέρει, ίσως γιατί ποτέ δεν είχε κάποιον πραγματικό λόγο για να τον απασχολεί κάτι τέτοιο.

Οι ήρωές μας καλούνται να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, αλλά και τα βαθύτερα θέλω τους, να τα αποδεχτούν και να τα αγκαλιάσουν, και στο τέλος να τα διεκδικήσουν, όχι από εγωισμό, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι' αυτούς για να είναι ευτυχισμένοι. Όμως η διαδρομή που καλούνται ν' ακολουθήσουν δεν θα είναι τόσο εύκολη και ο καιρός θα περάσει, για να τους φέρει όμως και πάλι αντιμέτωπους, στη σωστή στιγμή πιο ώριμους και κατασταλαγμένους, μα και πιο έτοιμος ν' αποδεχθούν όσα άλλαξαν εκείνο το Σαββατοκύριακο μέσα τους για πάντα. Σαν μια συνωμοσία της μοίρας και της πραγματικότητας, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά και αυτό που νόμιζαν πως είχε ανάψει σαν φωτοβολίδα και πως είχε σβήσει τώρα πια, δεν είναι παρά ένας φάρος που συνεχίζει να εκπέμπει φως και να τους κατευθύνει προς τα εκεί που πρέπει πραγματικά να πάνε, όχι μόνο για να σωθούν, αλλά και για να κατακτήσουν την ευτυχία και την πληρότητά τους.

Η ιστορία είναι δοσμένη τόσο από την οπτική του Κάρσον όσο και από την οπτική της Γκρέις. Αυτό μας επιτρέπει, όχι μόνο να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πως αισθάνονται και σκέφτονται οι ήρωές μας, αλλά και του πως αλλάζει, βήμα βήμα, η ίδια τους η ζωή μετά τη γνωριμία τους. Ο πρώτος παλεύει να γίνει ένας καλύτερος άντρας πριν να διεκδικήσει τη γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή, να γίνει ο άντρας που θα αξίζει να βρίσκεται στο πλευρό της και που θα είναι ο κατάλληλος για εκείνη, την ίδια στιγμή που αυτή απελευθερώνεται όταν βρίσκεται κοντά του, αφήνοντας το προσωπείο της να πέσει και αφήνοντας την ψυχή της ελεύθερη απέναντι στα όσα θέλει και καταπιέζει. Μια ιστορία έντονη, γεμάτη ανατροπές -όπως και η ίδια η ζωή-, στιγμές που θα σας κάνουν να γελάσετε κι άλλες που θα σας συγκινήσουν -μπορεί και να δακρύσετε-, με πολύ έρωτα και πάθος, μα πάνω απ' όλα, μια ιστορία που μας δείχνει πως πράγματι μπορούμε να αλλάξουμε, αρκεί να βρεθεί ο σωστός άνθρωπος που θα μας δείξει τον δρόμο προς την αλλαγή μας αυτή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Ελιάσα Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-5543-03-7