Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Αρχιφύλακας Μπάρμπαρα Χέιβερς και ο Επιθεωρητής Τόμας Λίνλεϊ καλούνται να διαλευκάνουν ένα έγκλημα που απειλεί να κλονίσει συθέμελα την κοινωνία μιας ειδυλλιακής μεσαιωνικής πόλης στην Αγγλία. Η φιλήσυχη κοινότητα του Λάντλοου αναστατώνεται όταν ο ιερωμένος Ίαν Ντρούιτ κατηγορείται για ένα σοβαρό έγκλημα. Λίγο αργότερα, ο Ίαν εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Αυτοκτόνησε; Ή δολοφονήθηκε;
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Όμως η Μπάρμπαρα έχει την έντονη αίσθηση πως κάτι της διαφεύγει. Μια προσεκτική ματιά στους φαινομενικά συνηθισμένους κατοίκους του Λάντλοου αποκαλύπτει ότι όλοι τους σχεδόν έχουν κάτι να κρύψουν.
Ένα αριστοτεχνικό θρίλερ που αποδεικνύει γιατί η Τζορτζ είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες σύγχρονες συγγραφείς.

Προσωπική άποψη:
Το "Η τιμωρία" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που αρχικά μπορεί να σε τρομάξουν λόγω του μεγάλου όγκου τους, όμως, παράλληλα, είναι και από τα βιβλία εκείνα που τελικά καταφέρνουν να σε κερδίσουν και να σε παρασύρουν στην καρδιά της ιστορίας τους, η οποία δεν είναι απλά πολυεπίπεδη και πολυπρόσωπη, άρα έχει να σου προσφέρει πολλά στοιχεία για να εξερευνήσεις και να αναλύσεις, αλλά και γιατί μέσα στις σελίδες του κρύβονται πολλά αλληγορικά μηνύματα και συμβολισμοί, τους οποίους καλείσαι να ερμηνεύσεις και να τους τοποθετήσεις εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα του παζλ που με τόση μαεστρία δημιούργησε η συγγραφέας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το 20ο της σειράς "Inspector Lynley" και δεδομένου ότι δεν έχω διαβάσει κάποιο απ' τα προηγούμενα, μπορώ απλά να πιθανολογήσω πως, τουλάχιστον όσον αφορά τον χαρακτήρα του Επιθεωρητή Τόμας Λίνλεϊ, υπάρχει μέσα στο πέρασμα των χρόνων μια εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του και σαφέστατη διαμόρφωση του ψυχογραφήματός του, η οποία θα έχει επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, αν και δεν συμβαίνει συχνά, στην προκειμένη περίπτωση δεν ένιωσα να έχω απορίες σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωταγωνιστή μας. Μπορεί να μην γνωρίζω από που ξεκίνησε, πως πορεύτηκε και πως έχει καταλήξει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, όμως η ταυτότητά του και τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του δίνονται τόσο ξεκάθαρα ώστε να μην έχω απορίες, αμφιβολίες ή ενδοιασμούς, κι αυτό είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πέραν, όμως, του Λίνλεϊ, η George έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά και σε ό,τι έχει να κάνει με τα ψυχογραφήματα των υπόλοιπων χαρακτήρων και αυτό δεν αφορά μόνο την Μπάρμπαρα, η οποία τον συμπληρώνει και πορεύεται μαζί του σε αυτή την περιπέτεια, αλλά και όλους τους άλλους χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν και συμβάλλουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην εξέλιξη της δράσης της ιστορίας. Μια δράση που δεν κινείται πάντοτε με γρήγορους ρυθμούς, αντίθετα, αρκετές στιγμές δίνει την αίσθηση πως παίρνει τον χρόνο της και οι αποκαλύψεις έρχονται αργά, αλλά σταθερά, στο φως, που καταφέρνει, όμως, να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας και να μας μυήσει στον μυστικιστικό της κόσμο που είναι γεμάτος από μυστήριο κι εκπλήξεις. Κι αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και τις πανέξυπνες δόσεις χιούμορ και κυνισμού, το αποτέλεσμα είναι αρκούντως ικανοποιητικό κι απολαυστικό.

Όπως προανέφερα, το βιβλίο ακολουθεί ένα αρκετά slow pacing, ειδικά στα πρώτα του κεφάλαια, όμως όσο περισσότερο προχωράει η ιστορία, τόσο αντιλαμβανόμαστε πως όλο αυτό εξυπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος σχετίζεται σημαντικά και με τον όγκο του βιβλίου. Η συγγραφέας να επιλέγει να μας δώσει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες και μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να τις επεξεργαστούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Επί της ουσίας, είναι σαν να μας δίνει έναν γρίφο και κάποια μικρά στοιχεία αυτού, καλώντας μας να τον λύσουμε, ακολουθώντας από 'κει κι έπειτα ένα μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στον πυρήνα μιας μυσταγωγικής αφήγησης, πίσω απ' την οποία κρύβονται περισσότερα απ' όσα αρχικά διακρίνουμε. Παράλληλα, αποφασίζει να μην μας βομβαρδίσει με ακατάπαυστη δράση και συνεχείς ανατροπές, γιατί όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο βιβλίο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε ν' αποδειχθεί εξαντλητικό.

Το βιβλίο θα το κατατάσσαμε ξεκάθαρα στις αστυνομικές περιπέτειες, την ίδια στιγμή, όμως, είναι κάτι περισσότερο απ' αυτό. Η περιγραφική ικανότητα της George είναι σαγηνευτική και καταφέρνει να μας ταξιδέψει στον χώρο και στον χρόνο, αξιοποιώντας το μεσαιωνικό σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση της και να το κάνει κάτι περισσότερο από ένα αφηγηματικό φόντο. Το μυστήριο είναι διάχυτο σε όλη την διάρκεια της αφήγησης, ενώ νιώθεις συνεχώς ένα αίσθημα ανησυχίας, αφού νιώθεις πως σκοτεινά μυστικά πλανώνται στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτή είναι τόσο θολή που δεν σου επιτρέπει να τα εντοπίσεις, όχι εύκολα τουλάχιστον, ώστε να μπορέσεις να έχεις μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, μα και ποιος έχει προκαλέσει τι -γιατί κάθε τι, τόσο σε αυτή τη ζωή όσο και σε αυτή την ιστορία, είναι μια συνιστώσα πραγμάτων και μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, όπου η μία οδηγεί σε μιαν άλλη.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η συγγραφέας έχει επιλέξει να θίξει και ορισμένα πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, είτε επειδή αυτά αφορούν την ίδια την κοινωνία ως σύνολο, είτε τον κάθε άνθρωπο ως μέρος αυτής, και του πως μπορεί ν' αντανακλούν οι συμπεριφορές του σε αυτήν, γιατί οι δύο αυτοί πυλώνες λειτουργούν ο ένας ως καθρέφτης του άλλου. Και καμιά φορά, δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το είδωλό σου στον καθρέφτη, πόσο μάλλον αυτό μπερδεύεται με ένα άλλο, και κάπου εκεί είναι που συγκρούεται το εγώ με το εσείς και το εμείς και καλείσαι να πάρεις ίσως και τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής σου. Γιατί όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με διλήμματα που θα σε οδηγήσουν σε πράξεις απ' τις οποίες ίσως να μην υπάρχει επιστροφή, έννοιες όπως η αυτοδικία, η ενοχή, η υποχρέωση, αρχίζουν ν' αποκτούν άλλη διάσταση κι εσύ ο ίδιος, μια διαφορετική ταυτότητα, ανάλογα με το τι τελικά θα επιλέξεις.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφεας: Elizabeth George
Μεταφραστής: Ξενίας Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 872
ISBN: 978-960-19-0882-3