Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο κυνικός Ντέιβιντ Φλέμινγκ, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από όσα τον καταδιώκουν, θα αναζητήσει καταφύγιο στον μέντορά του.
Προς έκπληξή του, θα τον υποδεχθεί η ανιψιά του μέντορα, η Σόφι Ντέβονπορτ – επίσης φυγάς.
Η γοητευτική λαίδη βρίσκεται εκεί για να ξεφύγει από τις φήμες που οργιάζουν –πίσω στο Λονδίνο– σχετικά με το επικείμενο διαζύγιό της.
Στην απόλυτη ηρεμία της εξοχής και στην απομόνωση, ο Ντέιβιντ καταφέρνει να βρει τη γαλήνη και ίσως το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, μέχρι να συνειδητοποιήσει το νέο του πρόβλημα: τα έντονα συναισθήματά του για τη Σόφι.
Αποφασισμένος να βρει λύση στα βάσανά της, θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να το πετύχει.
Καθώς το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν του, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για αυτή τη γυναίκα.
Ο κίνδυνος όμως καραδοκεί, καθώς ο μέντοράς του έχει ριχτεί σε ένα θανατηφόρο κυνήγι αρχαίου θησαυρού.
Ένα κυνήγι θησαυρού που θα τους παρασύρει στο χείλος του γκρεμού.

Προσωπική άποψη:
Ο Ντέιβιντ Φλέμινγκ έχει κάνει στο παρελθόν το πέρασμά του ως side character στη σειρά της Jennifer Ashley "Οικογένεια Μακένζι", και δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες που γοητεύτηκαν από την παρουσία του και περίμεναν να δουν τη δική του ιστορία μελλοντικά. Να που έφτασε η στιγμή, λοιπόν, να ικανοποιηθεί η επιθυμία τους, με τον Ντέιβιντ να γίνεται πρωταγωνιστής, ν' αποκτά το δικό του βιβλίο και μέσα απ' αυτό ν' αποκτά παράλληλα μια νέα ζωή, μα και μια νέα εικόνα του τι σημαίνει έρωτας και τι πραγματικά αξίζει να κάνεις γι' αυτόν, η οποία έρχεται ν' αποτυπωθεί στο πρόσωπο μιας γυναίκας που έρχεται για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του.

Προσπαθώντας να ξεφύγει, λοιπόν, απ' όσα τον καταδιώκουν, ο Ντέιβιντ, απατεώνας και δεξί χέρι του Χαρτ Μακένζι, εγκαταλείπει το Λονδίνο και αναζητά καταφύγιο στον παλιό του φίλο και μέντορα. Την ίδια στιγμή, όμως, εκεί καταφεύγει και η ανιψιά του τελευταίου, η Σόφι, η οποία θέλει να κρυφτεί από ένα δικό της σκάνδαλο, που δεν είναι άλλο από το επικείμενο διαζύγιό της και τα κουτσομπολιά και τα σχόλια που αυτό φέρει μαζί του. Ο Ντέιβιντ και η Σόφι, που εμπλέκονται και οι δύο σε περίπλοκες προσωπικές καταστάσεις, έλκονται αμέσως ο ένας από τον άλλον παρά τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο τους, με τον πρώτο να είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη γυναίκα που του έχει κλέψει την καρδιά και το μυαλό, όσα μέσα κι αν χρειαστεί να επιστρατεύσει για να το πετύχει αυτό.

Η Ashley δε δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ερωτικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά περισσότερο στο συναισθηματικό σκέλος αυτής. Δεν μένει τόσο πολύ ιδέα του πάθους και των παρορμήσεων, αλλά στα εκ βαθέων συναισθήματα των πρωταγωνιστών της, που έπειτα από τις απογοητεύσεις που έχουν δεχθεί από τις προηγούμενες σχέσεις τους, βρίσκουν ένα ρομαντικό αποκούμπι ο ένας στον άλλον, με τη σχέση τους να παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί και να διαμορφωθεί σε κάτι που δεν έχει τις ρίζες του δε τίποτα άλλα παρά στην αληθινή και ειλικρινή αγάπη, εκείνη που είναι πρόθυμη να θυσιάσει ακόμα και κομμάτια του ίδιου της του εαυτού προκειμένου να προσφέρει στον άλλον την προσωπική του ευτυχία.

Η ιστορία είναι αρκετά ρεαλιστική ως προς την αποτύπωση της εποχής που διαδραματίζονται τα γεγονότα της, παρουσιάζοντας με αληθοφάνεια τη θέση και την ευρύτερη αντιμετώπιση της γυναίκας τόσο στην κοινωνία όσο και μέσα στις σχέσεις της με το άλλο φύλο, χρησιμοποιώντας, όμως, την παρουσία του Ντέιβιντ ως μια λάμψη ελπίδας πως κάποια πράγματα μπορούν να έχουν μια διαφορετική οπτική, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να βγούμε έξω από τα στεγανά μας. Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτηρίζεται από μια ανιδιοτέλεια που σου ζεσταίνει την καρδιά, αλλά που επιτρέπει, την ίδια στιγμή, στους άλλους γυναικείους χαρακτήρες της ιστορίας αυτής, να φανερώσουν τη δυναμική τους και να κινηθούν έτσι ώστε να βοηθήσουν τη Σόφι να λύσει τα προβλήματά της.

Στο βιβλίο αυτό θα δούμε να κάνουν το πέρασμά τους κι άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες, από προηγούμενα βιβλία της σειράς, με τον καθέναν από αυτούς να παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο, λειτουργώντας ως καταλύτες εκεί όπου είναι απαραίτητο. Παράλληλα, συμβαίνουν αρκετές μηχανορραφίες στα παρασκήνια, όπου επηρεάζουν την ιστορία με τον δικό τους τρόπο, προσφέροντας στιγμές έντασης, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τη ροή έτσι ώστε να κυλάει καλύτερα και με περισσότερο νεύρο. Συνολικά, "Το ξέφωτο" είναι μια πραγματικά τρυφερή και ρομαντική ιστορία, από εκείνες που σου ζεσταίνουν την καρδιά χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο, μα και μια ιστορία που θα σε κάνει αρκετές φορές να γελάσεις και ακόμα περισσότερες να χαμογελάσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-5543-60-0