Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Είχε γεννηθεί απλόχερα προικισμένη από τη φύση σε ομορφιά, αλλά ταυτόχρονα δε δίσταζε μπροστά σε κανέναν και άλλαζε τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Της άρεσε ο έρωτας, δε ζούσε χωρίς αυτόν, αλλά δεν είχε ερωτευτεί ποτέ ως τη στιγμή που γνώρισε τον Δημήτρη, τον καλύτερο φίλο του άντρα της, και τον ερωτεύτηκε με τον τρόπο που ερωτεύεται ο άνθρωπος μόνο μία φορά στη ζωή του. Και τότε παρέβλεψε τα πάντα και άρχισε να πλάθει όνειρα. Όνειρα που δε σταματούσαν μπροστά σε τίποτα, ούτε καν μπροστά στο έγκλημα που άρχισαν να σχεδιάζουν με τον Δημήτρη για να ζήσουν τον έρωτά τους. Είχαν παραμερίσει τη φιλία πολλών χρόνων, χωρίς να υποψιάζονται ότι η Νέμεση υπάρχει παντού, ότι τα βλέπει όλα κι ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα πλήρωναν ακριβά για το έγκλημα στην κορυφή του Ολύμπου.
Ένα μυθιστόρημα που φανερώνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από πολλά, αλλά όχι από τον ίδιο του τον εαυτό και τις ενοχές του.

Προσωπική άποψη:
Ο κύριος Πολυράκης, εκτός από ένας πολυγραφότατος συγγραφέας με μεγάλες επιτυχίες στο βιογραφικό του, είναι κι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα. Χαμηλών τόνων και χωρίς ποτέ να γίνεται υπερφίαλος, μας "ταξιδεύει" με τις ιστορίες του, σε διαφορετικά μονοπάτια κάθε φορά, χωρίς να επαναπαύεται και χωρίς να μπαίνει σε καλούπια. Φέτος επιστρέφει με ένα βιβλίο από εκείνα που προσωπικά θεωρώ πως του ταιριάζουν καλύτερα απ' όλα τ' άλλα. Ένα βιβλίο στο επίκεντρο του οποίου, παρά τις έντονες δόσεις μυστηρίου που διαθέτει, βρίσκεται η ανθρώπινη φύση και το πως αυτή επηρεάζεται και διαμορφώνεται μέσα από γεγονότα και καταστάσεις, μα πάνω απ' όλα μέσα από συναισθήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει.

Η Εμμέλεια είναι μια γυναίκα που φαίνεται να τα έχει όλα. Προικισμένη με εξαιρετική ομορφιά, γοητευτική και με μια προσωπικότητα που μπορεί να σαγηνεύσει κάθε αρσενικό, έχει περάσει τη ζωή της αλλάζοντας εραστές τον έναν μετά τον άλλον, χωρίς να έχει ερωτευτεί πραγματικά κανέναν -αν και κατά βάθος είναι ερωτευμένη με την ιδέα του ίδιου του έρωτα. Ούτε ο γάμος της δεν στάθηκε ικανός να βάλει φρένο στο πάθος της, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Δημήτρη, τον καλύτερο φίλο του άντρα της, επίσης παντρεμένος, και το τόσο δυνατό αυτό συναίσθημα τής χτυπά για πρώτη φορά την πόρτα, κάνοντάς της σαφές το ότι δεν υπάρχει επιστροφή άπαξ και η καρδιά χτυπήσει σε τόσο ξέφρενους ρυθμούς, με μοναδική επιλογή το να προχωρήσεις μπροστά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα διαλύσεις όλα στην πορεία.

Οι δύο παθιασμένοι εραστές είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά τους και είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να φτάσουν μέχρι και στο έγκλημα. Ένα έγκλημα που αν και φαινομενικά το έχουν οργανώσει πολύ καλά, έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση του ατυχήματος, τελικά θα καταλήξει να γεννά πολλά ερωτήματα που θ' αρχίζουν ν' απειλούν όχι μόνο την ευτυχία τους, αλλά τις ίδιες τις ζωές τους. Γιατί, όπως λέει και ο σοφός μας ο λαός, τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα σε τούτη τη ζωή, και η αλήθεια πάντα βρίσκει τον τρόπο να βγει στο φως και να λάμψει, διεκδικώντας τόσο τη δικαίωσή της, όσο και την τιμωρία εκείνων που προσπάθησαν να τη θάψουν.

Μέσα από μια μικρή σε έκταση αφήγηση, που διαθέτει, όμως, έντονο ρυθμό και γρήγορη ροή γεγονότων, ο συγγραφέας μάς αφηγείται μια ιστορία που μας θυμίζει ποια είναι η κατάληξη του ανθρώπου όταν επιτρέπει στην κρίση και στην ηθική του να καλυφθούν από τη σκοτεινιά εκείνη που μόνο από ταπεινά αίτια μπορεί να γεννηθεί και τα οποία θρέφουν τα πιο μύχια πάθη μας. Σκιαγραφεί άρτια τους χαρακτήρες του και μας παρουσιάζει στοχευμένα την προσωπική ιστορία καθενός από αυτούς, με όλες τους να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με αόρατα νήματα. Επιπλέον, μας "ταξιδεύει" με πολύ όμορφο τρόπο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα από την πορεία των ηρώων προς τη Νέμεσή τους, μας θυμίζει πως η τυφλή πίστη δεν πρέπει να είναι μονόδρομος.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Πολυράκης Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-4298-3