Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μόλις επιβιβαστήκατε σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη.
Υπάρχουν άλλοι 143 επιβάτες.
Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι 30 λεπτά πριν την πτήση η οικογένεια του πιλότου έπεσε θύμα απαγωγής.
Για να ζήσει η οικογένειά του, πρέπει όλοι οι επιβάτες της πτήσης σας να πεθάνουν.
Ο μόνος τρόπος για να σώσει την οικογένειά του είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο.
Καλή πτήση!

Προσωπική άποψη:
Το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης T.J. Newman, "Η πτώση", που τόσο πολύ συζητήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού με την κυκλοφορία του, κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κάκτος. Ένα βιβλίο με ιδιαίτερα λιτή περίληψη, η οποία, όμως, στοχεύει ακριβώς εκεί που πρέπει. Στο να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη και τον προσκαλέσει σε μια εναέρια περιπέτεια που υπόσχεται να είναι γεμάτη δράση, εντάσεις κι αγωνία, στοιχεία που εύκολα μπορούν να καλλιεργηθούν όταν η εξέλιξη της εκάστοτε πλοκής τοποθετείται σε έναν αρκετά ασφυκτικό χώρο -και τι είναι, άραγε, πιο ασφυκτικό από το εσωτερικό ενός αεροπλάνου, πολύ περισσότερο όταν αυτό βρίσκεται στον αέρα.

Έχουμε, λοιπόν, μια πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη, στην οποία επιβαίνουν 143 άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν καν να φανταστούν το δράμα που εκτυλίσσεται τη στιγμή της επιβίβασής τους στο αεροπλάνο, ούτε τι πρόκειται ν' ακολουθήσει στη συνέχεια. Μόλις μισή ώρα πριν την πτήση, η οικογένεια του πιλότου αυτής πέφτει θύμα απαγωγής, κι εκείνος βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής του. Να σκοτώσει όλους τους επιβάτες της πτήσης, σώζοντας έτσι την οικογένειά του, ή να εκτελέσει την πτήση κανονικά, καταδικάζοντας αυτούς που αγαπάει σε βέβαιο θάνατο. Αναμφίβολα, αυτή η μέρα δεν είναι καθόλου καλή για εκείνον και η πτήση αυτή διόλου ευχάριστη.

Η συγγραφέας, πριν ν' αποφασίσει ν' ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, εκτελούσε για πολλά χρόνια χρέη αεροσυνοδού. Αυτό την καθιστά πολύ έμπειρη, όσον αφορά τις πτήσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται, πράγμα που τη βοηθά εξαιρετικά στην αποτύπωση όλων των εικόνων που αφορούν τη λειτουργία ενός αεροσκάφους, τον χειρισμό έκτακτων κρίσεων εν ώρα πτήσης, αλλά και των διαδικασιών που πρέπει ν' ακολουθηθούν και να εκτελεστούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό προσδίδει έναν ρεαλισμό και μια αληθοφάνεια στην αφήγηση, μα και μια κάποια σιγουριά κι αυτοπεποίθηση η οποία είναι διακριτική στις μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή για να τις εντοπίσεις.

Η γραφή είναι αρκετά απλή, αλλά άμεση την ίδια στιγμή, οπότε λειτουργεί σωστά σε μια τέτοιου είδους αφήγηση, το ύφος της οποίας είναι ιδιαίτερα κινηματογραφικό, ενώ παράλληλα διαθέτει αρκετές εντάσεις που οδηγούν σε ενδιαφέρουσες κλιμακώσεις. Βέβαια, δεν υπάρχει σταθερότητα, πράγμα που σημαίνει πως η ροή της αφήγησης έχει τα πάνω και τα κάτω της, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στο "σπάσιμο" της έντασης σε κάποια σημεία που είναι αρκετά κομβικά, αλλά αυτό μπορώ να το δικαιολογήσω λόγω της απειρίας της συγγραφέως. Κατά τ' άλλα, υπάρχει μια κλειστοφοβική διάθεση και τα μικρά σε έκταση, εναλλασσόμενα κεφάλαια, καθιστούν την ανάγνωση εύκολη, γρήγορη κι αβίαστη.

Σε ό,τι αφορά την σκιαγράφηση των χαρακτήρων, δεν υπάρχει τόση εμβάθυνση, όσο θα ήθελα τουλάχιστον, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένους διαλόγους που είναι κάπως... αμήχανοι, αλλά κι αυτό εντάσσεται στο κομμάτι της απειρίας που ανέφερα παραπάνω. Εκεί που το βιβλίο κερδίζει πόντους, είναι ο πυρήνας του, με τον κεντρικό μας ήρωα να βρίσκεται σε μια ξεκάθαρη εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην αγάπη του για την οικογένεια και στην αίσθηση του καθήκοντος, που καθιστούν την απόφασή του ιδιαίτερα δύσκολη και που μας προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι. Γιατί, εκεί που η προσωπική μας ηθική συγκρούεται με την κοινωνικά αποδεκτή ηθική και που το κοινό καλό με το τι είναι καλό για εμάς, οι επιλογές και τα όρια είναι πολύ λεπτά και όταν ο χρόνος πιέζει, στενεύουν ακόμα περισσότερο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: T.J. Newman
Μεταφραστής: Διονυσοπούλου Ιλάειρα
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-382-138-0