Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Τότε
Μετά τον θάνατο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν βύθισαν στο σκοτάδι την Αγγλία. Όλοι βρίσκονταν στο έλεος του νέου αδίστακτου Άγγλου ηγεμόνα.
Κι αυτά τα χρόνια θα στοιχειώσουν για πάντα τη ζωή της Τζίλιαν. Ήταν ακόμα παιδί όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τον βαρόνο Άλφορντ.
Για λογαριασμό του πρίγκιπα Ιωάννη, ο Άλφορντ έψαχνε απελπισμένα έναν πολύτιμο θησαυρό, ο οποίος όμως γλίστρησε μέσα απ’ τα χέρια του πριν το καταλάβει.
Τώρα
Η Τζίλιαν είναι μια όμορφη νεαρή γυναίκα, αποφασισμένη να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Σύμμαχοί της ένας όμορφος Σκοτσέζος βάρβαρος, μια απρόσμενη φίλη, αλλά και η αδάμαστη ψυχή των Χάιλαντς.
Με την ευφυΐα και το θάρρος των ανθρώπων δίπλα της, η Τζίλιαν θα έρθει αντιμέτωπη με τον αδίστακτο βαρόνο Άλφορντ, διεκδικώντας την πατρογονική της εστία και την αποκατάσταση της φήμης της οικογένειάς της.
Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι το πάθος μπορεί να μετατραπεί σε φονικό όπλο. Η προδοσία μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη σε μια στιγμή.
Και το μεγαλύτερο ρίσκο τελικά είναι να παραδοθείς σε έναν απροσδόκητο έρωτα.

Προσωπική άποψη:
"Το μυστικό", το πρώτο βιβλίο της σειράς "Μυστήρια στα Χάιλαντς", με την υπογραφή της Julie Garwood, ήταν ένα βιβλίο που αποδείχτηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, αφού ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μου και με ικανοποίησε σε όλα τα επίπεδα, ξεφεύγοντας αρκετά από τα αυστηρά όρια του ιστορικού ρομάντζου, μην μένοντας μόνο σε αυτό, αλλά αναλύοντας πολλά περισσότερα. Έτσι, όπως ήταν φυσικό επόμενο, περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία και προσμονή το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Elxis. Το "Η λύτρωση", λοιπόν, αποδείχθηκε ένα ακόμα απολαυστικό μυθιστόρημα, πιστό στο ύφος και στην αισθητική του προκατόχου του, καθιστώντας και επίσημα πλέον τη σειρά αυτή ως την αγαπημένη μου από την εν λόγω συγγραφέα.

Η ιστορία μας μεταφέρει στα Χάιλαντς σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Αρχικά, σε εκείνον του παρελθόντος, όπου λίγο μετά τον θάνατο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου -ναι, του γνωστού, από τον Ρομπέν των Δασών- η Αγγλία βυθίζεται σε ένα χρόνιο σκοτάδι υπό την ηγεσία ενός Άγγλου ηγεμόνα που δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν, με τον βαρόνο Άλφορντ να είναι ο υπεύθυνο για τη δολοφονία του πατέρα της Τζίλιαν, ένα γεγονός που θα στοιχειώσει την ίδια και τη ζωή της. Αργότερα, μεταφερόμαστε στο παρόν της αφήγησης, όπου η Τζίλιαν δεν είναι πια παιδί, αλλά μια όμορφη και δυναμική νεαρή γυναίκα, που είναι αποφασισμένη να κλείσει τους παλιούς της λογαριασμούς με το παρελθόν της και να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα. Και κάπως έτσι, ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια για την ίδια, με απρόσμενους συμμάχους στο πλευρό της, μα και με την καρδιά της να χτυπά σε ρυθμούς που δεν γνώριζε έως τότε, με τους κινδύνους να είναι αναρίθμητοι και να παραμονεύουν σε κάθε βήμα της.

Η ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Μπρόντικ και στην Τζίλιαν εξελίσσεται με πολύ όμορφο και ομαλό τρόπο, με τη συγγραφέα να μην βιάζει καταστάσεις, επιτρέποντας στα πράγματα να πάρουν τον χρόνο τους. Η χημεία ανάμεσά τους είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει, νιώθεις την μεταξύ τους ένταση να πλανάται στον αέρα και οι προσωπικές τους στιγμές είναι πολύ δυνατές, αλλά η αφήγηση δεν εστιάζει αποκλειστικά πάνω σε όλα αυτά. Άλλωστε, η περίτεχνη πλοκή προσφέρεται για πολλά περισσότερα και η Garwood φροντίζει να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, προσφέροντάς μας μια σκοτεινή περιπέτεια εκδίκησης και δικαίωσης, όπου όλα μπορούν ν' ανατραπούν και που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία ή για το ποιες τυχόν απώλειες μπορεί να φέρει μαζί της.

Παράλληλα, η ιστορία επαναφέρει αρκετούς δευτερεύοντες χαρακτήρες, που όμως δεν λειτουργούν ως κομπάρσοι, αλλά ο καθένας τους καλείται να εκπληρώσει τη δική του αποστολή -και ορισμένους από αυτούς χαιρόμαστε πολύ που τους ξανασυναντάμε, πράγμα που ελπίζουμε να συμβεί και στο προσεχές μέλλον, αλλά και με τον αξιολάτρευτα εκνευριστικό γιο του ζεύγους Τζούντιθ και Ίαν να κλέβει τις εντυπώσεις και τις καρδιές μας. Στα υπόλοιπα, έχουμε εξαιρετικά γραφική και παραστατική απεικόνιση των Χάιλαντς για ακόμα μια φορά, με όλη τη μαγεία και τη γοητεία που αυτά ασκούν να μας καθηλώνει και να μας κόβει την ανάσα, παραμένοντας, την ίδια στιγμή, μυστηριώδη κι απειλητικά, μα και γεμάτα εκπλήξεις.

Η ιστορία είναι καλογραμμένη, αρκετά ευφυής, με ευφάνταστους διαλόγους, μα πάνω απ' όλα με χαρακτήρες που εξελίσσονται μέσα από την πλοκή της και τα γεγονότα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Όπως ακριβώς συνέβη με "Το μυστικό", έτσι και στο "Η λύτρωση", δεν επικεντρωνόμαστε στο ειδύλλιο του πρωταγωνιστικού μας ζεύγους, αλλά εστιάζουμε στο σύνολο των πραγμάτων, τόσο αυτών που αφορούν τους ίδιους όσο και αυτών που συμβαίνουν γύρω τους -γιατί καλός ο ρομαντισμός, αλλά όταν αυτός συνδυάζεται με περιπέτεια και δράση, δεν έχει καλύτερο. Και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο ορισμός αυτού, αφού καταφέρνει να ισορροπήσει άψογα ανάμεσα σε όλες τους τις πτυχές, να μην υποβαθμίσει καμία, αλλά και να μην υπερθεματίσει κάποια φοβούμενη μην χάσει μέρος του κοινού της. Και όχι απλά δεν χάνει, αλλά κερδίζει και μάλιστα... πολύ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Garwood
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-618-5543-68-6