Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το νέο μυθιστόρημα του best seller συγγραφέα της Γαλλίας συνδυάζει την καταιγιστική δράση με σχόλιο πάνω σε φλέγοντα θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ηθική, ο συμβιβασμός, το τραύμα, η απώλεια, ο σκοτεινός κόσμος της μαφίας, η υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα αεροδρομίου ένας άντρας και μια γυναίκα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Καθώς σκύβουν να μαζέψουν τα πράγματά τους, παίρνει κατά λάθος ο ένας το κινητό του άλλου. Όταν αντιλαμβάνονται το λάθος τους, τους χωρίζει μια απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, καθώς εκείνη έχει ανθοπωλείο στο Παρίσι, κι εκείνος εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο. Από περιέργεια ο καθένας εξερευνά το τηλέφωνο του άλλου, η αδιακρισία τους όμως τους οδηγεί σε μια αποκάλυψη: τις ζωές τους τις συνδέει ένα μυστικό που το θεωρούσαν για πάντα θαμμένο.

Προσωπική άποψη:
Ο Guillaume Musso διαθέτει μια απ' τις πιο ισχυρές και δημοφιλείς πένες της γαλλικής λογοτεχνίας και όχι άδικα θα μπορούσα να πω. Το γράψιμό του είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, έχει τη δικιά του μοναδική ταυτότητα, κάτι που κάνει τα βιβλία του να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα του είδους της αστυνομικής λογοτεχνίας, και όχι μόνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι, αν και υιοθετεί στοιχεία του κλασσικού νουάρ, καταφέρνει να τα διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να είναι σύγχρονα κι εκμοντερνισμένα, κατά μία έννοια, αλλά χωρίς να χάνουν την κλασσικότητα που τα χαρακτηρίζει. Μπορεί, με απλά λόγια, να ισορροπεί ανάμεσα σε αντίθετα άκρα, χωρίς ν' ακροβατεί, προσφέροντάς μας κάθε φορά κάτι το μοναδικό.

Η ιστορίας μας ξεκινάει σε μια αίθουσα αεροδρομίου, όπου ένας άντρας και μια γυναίκα, άγνωστοι μεταξύ τους, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Αποτέλεσμα; Να πέσουν τα πράγματά τους, εκείνοι να σκύψουν να τα μαζέψουν, αλλά μέσα στη βιασύνη τους, αντί για τα δικά τους κινητά, παίρνουν ο ένας του άλλου. Όταν το συνειδητοποιούν, ήδη τους χωρίζουν 10.000 χιλιόμετρα, με τον έναν να βρίσκεται στο Παρίσι και τον άλλο στο Σαν Φρανσίσκο. Κι ενώ δεν θα έπρεπε να το κάνουν, καθότι μεγάλη αδιακρισία, κανένας απ' τους δυο τους δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να ψάξει το κινητό του ξένου ανθρώπου που κρατά στα χέρια του, χωρίς όμως να φαντάζεται τι κρύβει μέσα του αυτό, αλλά και πως οι δυο τους, με έναν παράδοξο τρόπο, συνδέονται μέσω ενός μυστικού που πίστευαν πως έχουν θάψει καλά, αφήνοντάς το στο παρελθόν.

Το ξεκίνημα της ιστορίας είναι αρκετά αργό, με τυπικούς χαρακτήρες και μια πλοκή που δεν φαντάζει να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, με το κλασσικό και πολυχρησιμοποιημένο μπέρδεμα αποσκευών-αντικειμένων σε ένα αεροδρόμιο, το οποίο οδηγεί τους ήρωές μας σε μεγάλους μπελάδες και τους μπλέκει σε τρελές περιπέτειες. Όμως, όσο περισσότερο εμβαθύνουμε σε αυτή, τόσο ανεβαίνει ο ρυθμός της αφήγησης παρασέρνοντάς μας σέ μια περιπέτεια με έντονη δράση και πολλά ερωτήματα, που όσο βρίσκουμε τις σωστές απαντήσεις σε αυτά, τόσα περισσότερα ξεπετάγονται, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, επαγρυπνώντας και περιμένοντας όλα όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν.

Το στοιχείο εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο να διαφοροποιείται από άλλα έργα του συγγραφέα, είναι ο συνδυασμός της αστυνομικής περιπέτειας με το ρομάντζο τα οποία, όσο εκ διαμέτρου αντίθετα κι αν είναι, καταφέρνει να τα φέρει σε απόλυτη ισορροπία, χωρίς το ένα να υποδαυλίζει το άλλο, μα και χωρίς κάποιο απ' τα δύο να προσπαθεί να υπερτερήσει. Υπάρχει μια αρμονία που βοηθάει τη δράση και τον έρωτα να εναρμονιστούν και να πορευτούν σε κινά μονοπάτια, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο και προσδίδοντας στο όλο αφήγημα έναν δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα. Και ίσως κάποια πράγματα να δίνουν την αίσθηση πως κινούνται σε πιο γρήγορους ρυθμούς απ' όσο θα περίμενε κανείς σε μια πιο ρεαλιστική βάση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα μυθιστόρημα, ο άξονας του οποίου βασίζεται στο πεπρωμένο, και σε αυτό δεν μπορεί να πάει κόντρα κανείς.

Ξεκάθαρα, έχουμε να κάνουμε με μια μαφιόζικη ιστορία απ' την οποία δεν λείπει τίποτα απ' όσα θα περίμενες. Μια εξαφάνιση, μια απαγωγή, μια δολοφονία, εμπόριο ναρκωτικών, ένα μυστικό από το παρελθόν που δεν μπορεί να μείνει άλλο κρυφό, ένας αγώνας επιβίωσης κι ανάμεσα σε όλα αυτά, ένας φλογερός έρωτας που έμοιαζε μοιραίο να υπάρξει. Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο καλογραμμένο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά πολύ πιθανόν να πρόκειται για το πιο διασκεδαστικό που έχει γράψει ποτέ. Και ναι, ξέρω, μπορεί να φαντάζει οξύμωρο το να είναι διασκεδαστική μια ιστορία ο πυρήνας της οποίας στηρίζεται γύρω από σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες αξίες, τους κώδικες ηθικής, την απονομή δικαιοσύνης και τα σκοτάδια του εγκληματικού κόσμου, ωστόσο, όπως προείπαμε, ο Musso έχει το εξαιρετικό χάρισμα να κάνει απολαυστικές και να ρίχνει φως, ακόμα και στις ιστορίες εκείνες με τις πιο σκοτεινές πλευρές.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Guillaume Musso
Μεταφραστής: Ξενάριος Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-645-295-6