Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Η Λόουεν Άσλι είναι μια συγγραφέας που δεν έχει κάνει επιτυχίες, βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και ξαφνικά η μοίρα της χαμογελάει και της γίνεται μια εξαιρετική επαγγελματική πρόταση.
Ο Τζέρεμι Κρόφορντ είναι ο σύζυγος της φημισμένης συγγραφέως Βέριτι Κρόφορντ, η οποία έχει τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο. Και αυτή δεν είναι η μόνη τραγωδία που έχει βιώσει η οικογένεια Κρόφορντ…
Η Λόουεν προσλαμβάνεται για να βρει υλικό στο αρχείο και στις σημειώσεις της Βέριτι και να ολοκληρώσει τα τελευταία βιβλία της.
Η Λόουεν έχει ένα περίεργο αίσθημα όσο βρίσκεται στο σπίτι των Κρόφορντ, αισθάνεται κάτι σκοτεινό να την κυκλώνει.
Τότε ανακαλύπτει τη μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία της Βέριτι…
Σε κάθε σελίδα διαβάζει ανατριχιαστικές εξομολογήσεις και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Βέριτι δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Η αλήθεια τη συγκλονίζει…
Η Λόουεν αποφασίζει να κρατήσει κρυφό το χειρόγραφο από τον Τζέρεμι.
Όμως, καθώς αρχίζει να τον ερωτεύεται, η εξομολόγηση της γυναίκας του θα μπορούσε να της φανεί πολύ χρήσιμη.
Αλλά με ποιο κόστος;

Προσωπική άποψη:
Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία της Hoover και το καθένα απ' αυτά κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ο λόγος είναι διαφορετικός κατά περίπτωση, αλλά υπάρχει κι ένα κοινό στοιχείο σε κάθε μία απ' αυτές. Αυτό δεν είναι άλλο από τα δυνατά συναισθήματα που καταφέρνει να μου προκαλέσει η συγγραφέας, κάθε φορά, μέσα απ' όποια ιστορία κι αν επιλέξει ν' αφηγηθεί, η οποία, ωστόσο, όσο ρομαντική κι αν είναι σε ένα πρώτο επίπεδο, τόσο βάθος κρύβει μέσα της, αλλά και μια σκοτεινή πτυχή που δεν την περιμέναμε και που έρχεται να μας ξαφνιάσει και να μας ταρακουνήσει. Κι αν αυτό είναι κάτι που προσωπικά περιμένω με μεγάλη αγωνία, θέλοντας ν' ανακαλύψω πως επέλεξε να με ξαφνιάσει αυτή τη φορά, με "Το ημερολόγιο της Βέριτι" θα τολμούσα να πω πως το πήγε ένα βήμα παραπέρα, διαφοροποιώντας σε αρκετά σημεία το αφηγηματικό της μοτίβο, προσφέροντάς μας μια αναγνωστική εμπειρία που καθηλώνει και προκαλεί ρίγη ανατριχίλας.

Η Λόουεν Άσλθ είναι μια συγγραφέας που δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι σπουδαίο στην καριέρα της και που βλέπει τα οικονομικά της να καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Εκεί που η ολοκληρωτική της καταστροφή έχει πλησιάσει επικίνδυνα, της γίνεται μια επαγγελματική πρόταση που θα την βγάλει από τον βούρκο και θ' αναπτερώσει το ηθικό της. Ο Τζέρεμι Κρόφορντ, σύζυγος της επιτυχημένης συγγραφέως Βέριτι Κρόφορντ, η οποία έχει καταστεί ανήμπορη έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα, προσλαμβάνει την Λόουεν αναθέτοντάς της να μελετήσει τις σημειώσεις της Βέριτι και να συλλέξει στοιχεία, που θα την βοηθήσουν στο να ολοκληρώσει εκείνη τα ημιτελή της βιβλία. Όμως, το ατύχημα της Βέριτι δεν είναι η μοναδική τραγωδία που έχει πλήξει την οικογένεια, αφού οι δύο κόρες αυτής έχουν φύγει από τη ζωή. Η Λόουεν δεν αργεί να καταλάβει πως κάτι σκοτεινό περιβάλει την οικεία Κρόφορντ και όταν θα βρει τη μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία της Βέριτι, τότε όλα θ' αρχίσουν να παίρνουν σχήμα και να βγάζουν νόημα.

Μέσα από τις σελίδες αυτές που μοιάζουν σαν μια μακάβρια προσωπική εξομολόγηση των πιο ανομολόγητων σκέψεων και συναισθημάτων της, η Λόουεν αρχίζει ν' ανακαλύπτει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Βέριτι, συνειδητοποιώντας πως η γυναίκα αυτή που φαινομενικά είχε μια τέλεια ζωή με ό,τι θα μπορούσε να επιθυμήσει ποτέ κανείς, δεν είναι πράγματι αυτό που φαίνεται, αλλά πως κρύβει μια σκοτεινή πτυχή της που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, αποφασίζει ν' αποκρύψει από τον Τζέρεμι όσα ανακάλυψε, τουλάχιστον στην αρχή. Γιατί όσο ο καιρός περνά, τόσο η Λόουεν νιώθει να ερωτεύεται αυτό τον άντρα που έχει απέναντί της, την πόρτα του οποίου χτύπησαν τόσες τραγωδίες, από το βάρος των οποίων αξίζει ν' απελευθερωθεί και να ζήσει και πάλι ευτυχισμένος. Και ξέρει πως μπορεί να τον κερδίσει, αρκεί να χρησιμοποιήσει τις εξομολογήσεις της Βέριτι, όμως, είναι έτοιμη για όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν μια τέτοια αποκάλυψη; Μπορεί να διαχειριστεί το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει σε κάθε περίπτωση και ό,τι κι αν προκύψει;

Χωρίς να θέλω ν' αποκαλύψω πολλά, οφείλω να ομολογήσω πως ειδικά την περίοδο αυτή, όπου μια παρόμοια ιστορία συντάραξε τη χώρα μας και το μέσα μας, κάνοντάς μας να σκεφτούμε που ξεκινά και που τελειώνει η λογική και η παράνοια ή πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσει κανείς τα ηθικά του όρια απλά και μόνο για να ικανοποιήσει τις άρρωστες εμμονές του -ή και να τιμωρήσει ανθρώπους στο όνομα της αγάπης-, "Το ημερολόγιο της Βέριτι" είναι ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι. Είναι ο ορισμός του ερωτικού θρίλερ και είναι άριστα δομημένο σε κάθε του προέκταση. Η συγγραφέας έχει χτίσει μια ιστορία η οποία δεν έχει το παραμικρό κενό, διαθέτει πολύ γερά θεμέλια κι όλα ρέουν με τέτοιον τρόπο που τα γεγονότα και οι εξελίξεις αυτών σε παρασύρουν σε μια πορεία απ' την οποία δεν μπορείς, και δεν θες, να παρεκκλίνεις, νιώθοντας τους χτύπους της καρδιάς σου όλο και ν' αυξάνονται όσο πλησιάζεις προς το τέλος αυτής, χωρίς καν να υποψιάζεσαι το που θα καταλήξει -και που όταν φτάσεις στο τέλος, απλά, όλα μέσα σου καταλήγουν σε μια σύγκρουση μεγατόνων, όπου δεν ξέρεις που να σταθείς και τι να υποστηρίξεις.

Η Hoover επιλέγει να περιπλανηθεί στα πιο σκοτεινά μέρη της ανθρώπινης πτυχής, αποτυπώνοντάς τα στα πρόσωπα τριών διαφορετικών ανθρώπων, με τον καθέναν απ' αυτούς να έχει τη δική του αντίληψη των πραγμάτων και ν' αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με τον δικό του τρόπο, γεγονός που καθιστά την αφήγηση πολυδιάστατη και πάρα, μα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Παράλληλα, η συγγραφέας επιλέγει μια αφηγηματική τεχνική που θα μπορούσε ν' αποδειχθεί μαύρη τρύπα για την ίδια, την οποία, όμως, καταφέρνει τελικά να χειριστεί με μοναδικό τρόπο, εξιστορώντας μας μια δεύτερη ιστορία μέσα στην κύρια ιστορία, η οποία δεν παρεμβάλλει σε αυτήν, αλλά έρχεται να την συμπληρώσει, με έναν τρόπο, όμως, που καθορίζεται από την πραγματικότητα των εμπλεκόμενων σε αυτή. Έχουμε, επί της ουσίας, ένα δεύτερο βιβλίο μέσα στο πρώτο, κι αυτό είναι που μας ταράζει περισσότερο, αφού με τον τρόπο του θα καθορίσει το παρόν και τις επιλογές όλων. Κι αν αυτές είναι σωστές ή όχι, μόνο το μέλλον θα μπορέσει να το δείξει, γιατί το να διαστρεβλώσει κανείς την πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι ν' αντιληφθείς την πραγματικότητα ποιανού έχει διαστρεβλώσει, ώστε ν' αποφασίσεις ποια θα είναι δική σου θέση, ηθικά και συναισθηματικά, απέναντι σε όλο αυτό. Απλά, καθηλωτικό, απ' την αρχή μέχρι το τέλος!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Colleen Hoover
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-653-753-0