"Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης" της Katherine Anne Porter


Η Katherine Anne Porter είναι βραβευμένη συγγραφέας με Πούλιτζερ , National Book Award και Gold Medal Award for Fiction from the American Academy of Arts and Letters, ενώ ήταν 5 φορές υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η συλλογή Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης πρωτοεκδόθηκε το 1939 και περιλαμβάνει τρεις εξαιρετικές νουβέλες – τη «Θνητή ζωή», το «Μεσημεριανό κρασί», και την ομότιτλη ιστορία.
Η «Θνητή ζωή» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται την περίοδο 1885-1902. Περιστρέφεται γύρω από τις αυταπάτες και τις εξιδανικεύσεις της οικογένειας της Μιράντας, ενός νεαρού κοριτσιού. Μια ηθογραφία της εποχής που προβάλλει τη θέση της γυναίκας, η οποία καταφέρνει μέσα από ρομαντικές αλλά στρεβλές αντιλήψεις να βρει τη δική της ξεχωριστή, απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις, ταυτότητα.
Η δεύτερη νουβέλα, «Μεσημεριανό κρασί», έχει χαρακτηριστεί ως «αρχαιοελληνική τραγωδία τοποθετημένη στο Τέξας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα». Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια μικρή οικογενειακή φάρμα και καταδεικνύει πώς η συσσώρευση ασήμαντων λαθών του παρελθόντος μπορεί να καταλήξει με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα τρομερό παρόν.
Στην ομότιτλη νουβέλα, «Χλωμό άλογο, χλωμός αναβάτης», ξαναβρίσκουμε τη Μιράντα, δημοσιογράφο σε μια μικρή εφημερίδα του Ντένβερ. Είναι 1918, και ο πλανήτης βρίσκεται στην καρδιά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της πανδημίας της ισπανικής γρίπης. Ανατριχιαστικά επίκαιρες οι περιγραφές της πανδημίας μέσα από τα μάτια δύο ερωτευμένων νέων, πλέκονται αριστοτεχνικά με αυτές για τον πόλεμο, το νόημά του και τις τραυματικές επιπτώσεις του στη ζωή των ανθρώπων.
Οι τρεις νουβέλες, 82 ετών ήδη, αποδεικνύουν την τραγική διαχρονικότητα της λογοτεχνίας όταν ασχολείται τόσο αριστοτεχνικά με την ανθρώπινη κατάσταση, προσφέροντας, αν όχι παρηγοριά, τουλάχιστον την πανανθρώπινη αίσθηση του ανήκειν.

"Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου" της Omaima Al-Khamis

Στην παράδοση των σπουδαίων Αράβων εξερευνητών και περιηγητών συγγραφέων του Μεσαίωνα, ο Μαζίντ αλ Χάναφι, γραφέας και λάτρης των βιβλίων, ονειρεύεται μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες από το απομονωμένο χωριό του στην Αραβική Έρημο. Το πάθος του για τον κόσμο των γραμμάτων τον οδηγεί σε μια μυστική κοινότητα λαθρεμπόρων βιβλίων και ξεκινά ένα ταξίδι στις ονομαστές πρωτεύουσες της εποχής – τη Βαγδάτη, την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, τη Γρανάδα και την Κόρδοβα. Εκεί ανακαλύπτει έναν επικίνδυνο, νέο κόσμο γεμάτο ιδέες και βιώνει την πολυπολιτισμικότητα του χρυσού αιώνα του Ισλάμ, τις σέκτες, τις φιλοσοφικές σχολές, τις συρράξεις και τον τρόπο ζωής.
Η μαγική αφήγηση της Ομάιμα Αλ Καμίς και οι ζωντανές περιγραφές της για τον χρόνο και τον τόπο χαράσσουν μια διαδρομή μέσα από αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς και μας βυθίζουν σε μια μακρινή εποχή, αποκαλύπτοντας τις πνευματικές συζητήσεις και τους αγώνες που συνεχίζουν να μαίνονται έως σήμερα.

"Πανικός" του James Ellroy

Ντίβες, αλκοολικοί και διεφθαρμένοι αστυνομικοί συγκρούονται σφοδρά στο Χόλυγουντ της δεκαετίας του ’50, σε μια σκληρή και συναρπαστική ιστορία.
Από τον σύγχρονο μετρ του νουάρ, ένα μυθιστόρημα για έναν μοχθηρό μονάρχη του χολυγουντιανού υπόκοσμου τη δεκαετία του 1950 – μια ιστορία διάχυτης παράνοιας γεμάτη κομμουνιστικές συνωμοσίες, χαφιέδες του FBI, πορνοταινίες με διασημότητες, και παράξενα ταίρια.
«Με κατατρώει η ειλικρίνεια, με τσακίζουν οι αναμνήσεις. Είμαι αναζωογονημένος, αναγεννημένος. Η μεγαλοπρεπής παλαβή μου λεωφόρος της μνήμης ξεκινά ΤΩΡΑ».
Ο Φρέντι Ότας ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε το Λος Άντζελες τη δεκαετία του ʼ50. Ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε να γνωρίζεις: ένας βρόμικος μπάτσος, ένας ποταπός ιδιωτικός ντετέκτιβ, εκβιαστής, νταβατζής και, κυρίως, ο αρχιτραμπούκος του περιοδικού Confidential.
Το Confidential πλασάριζε βρόμα, πληροφορίες, αχρεία αρθρογραφία, δυσφήμιση, συκοφαντία. Κατασπάραζε μισάνθρωπους σταρ του σινεμά, κοσμικούς βρομισμένους απ’ το σεξ, βλάκες πολιτικούς. Τον γυναικά Τζακ Κένεντι, τον Τζέιμς Ντιν, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ, τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τη Λιζ Τέιλορ, τον Ροκ Χάντσον – ο Φρενιασμένος Φρέντι τους ξεμπρόστιαζε όλους. Ήταν ο Τύραννος του Κουτσομπολιού, που κρατούσε όμηρό του το Χόλυγουντ, και τώρα είναι εδώ για να ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ.
Με την άγρια διασκεδαστική φωνή του Φρέντι, ο Πανικός κάνει σκόνη το Χόλυγουντ της δεκαετίας του 1950. Είναι μια αποκάλυψη που κατακαίει τα πάντα – μια αποκάλυψη διαφθοράς, διάχυτης παράνοιας κι αμετρίαστης αμαρτίας και εξιλέωσης.
Ένας Ellroy στην άγρια πεμπτουσία του. Ο Φρέντι Ότας γράφει την εξομολόγησή του – κι εσείς είστε εδώ για να τη διαβάσετε, έρμαιό της.
  • Αυτόνομο βιβλίο
  • Βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
  • Στο βιβλίο συναντάμε χαρακτήρες από παλαιότερα δημοφιλή έργα του Ellroy, όπως το Λος Άντζελες Εμπιστευτικό.

"Το σώμα δεν ξεχνά" του Bessel van der Kolk

Το ψυχικό τραύμα υπάρχει παντού στην κοινωνία μας. Έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας –δαπανηρότερο ακόμα και από τον καρκίνο και τις καρδιολογικές παθήσεις – είναι το ψυχικό τραύμα.
Οι τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία και ταυτότητα και έχουν καταστρεπτικές κοινωνικές συνέπειες, όπως σωματικές παθήσεις, προβλήματα στο σχολείο και την εργασία, εθισμό σε ουσίες καθώς και ψυχικές ασθένειες. Οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και τις μελλοντικές γενιές.
Αντλώντας από την τριαντάχρονη εμπειρία του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας και της κλινικής πράξης, ο Bessel van der Kolk αποδεικνύει στο Το σώμα δεν ξεχνά ότι ο τρόμος και η απομόνωση, οι κύριες συνέπειες του ψυχικού τραύματος, κυριολεκτικά αναδιαμορφώνουν τον εγκέφαλο και το σώμα.
Ο συγγραφέας, ένας από τους πλέον επιφανείς ειδήμονες του ψυχικού τραύματος παγκοσμίως, αναπτύσσει ένα τολμηρό θεραπευτικό πρότυπο, το οποίο διαφοροποιείται από τις συνήθεις φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές πρακτικές, και εξηγεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θεραπεύει το μυαλό, τον εγκέφαλο και το σώμα. Εξετάζει καινοτόμες θεραπείες –από τη νευροανάδραση και τον διαλογισμό ως τον αθλητισμό, το θέατρο και τη γιόγκα– που ανοίγουν νέους δρόμους στην προσπάθεια ανάρρωσης από το ψυχικό τραύμα, αξιοποιώντας την ευροπλαστικότητα, την εγγενή προσαρμοστική ικανότητα του εγκεφάλου. Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Ο Bessel van der Kolk καταδεικνύει την τρομακτική δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων να προκαλέσουν τόσο βλάβη όσο και ίαση – και προσφέρει σε όλους την ελπίδα για επιστροφή στη ζωή.

"Παιχνίδι χωρίς τέλος" του Simon Sinek

ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ;
Τα πεπερασμένα παίγνια, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου ή οι παρτίδες σκακιού, παίζονται από γνωστούς παίκτες, έχουν σταθερούς κανόνες και ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Νικητές και ηττημένοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
Στα άπειρα παίγνια, όπως οι επιχειρήσεις, η πολιτική ή η ίδια η ζωή, οι παίκτες έρχονται και φεύγουν, οι κανόνες αλλάζουν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, «νικήτρια επιχείρηση» ή «νικήτρια ζωή».
Υπάρχει μόνο πρόοδος ή οπισθοχώρηση.
Όσο περισσότερο άρχιζα να καταλαβαίνω τη διαφορά ανάμεσα στα πεπερασμένα και τα άπειρα παίγνια, τόσο περισσότερα άπειρα παίγνια έβλεπα γύρω μας. Άρχισα να βλέπω ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί υπάρχουν απλώς και μόνο επειδή οι ηγέτες τους συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι χωρίς τέλος με το μυαλό προσανατολισμένο στο πεπερασμένο. Αυτοί οι οργανισμοί υστερούν σε καινοτομίες, σε προσπάθεια, σε ηθικό και εντέλει σε απόδοση. Αντιθέτως, οι ηγέτες που σκέφτονται και πράττουν με γνώμονα το άπειρο χτίζουν ισχυρότερους, πιο καινοτόμους, πιο εμπνευσμένους οργανισμούς.

"Σύμπαν στο φούρνο: Η ΣΥΝΤΑΓΗ" του Αlec Carvlin

Για να φτιάξεις ένα σύµπαν, θα χρειαστείς έναν σωρό από τίποτα. Σωστά ακούσατε, ούτε ένα πράγµα!
Ένα πρωτότυπο εικονογραφηµένο βιβλίο που χρησιµοποιεί τον κόσµο της µαγειρικής για να δείξει στα παιδιά πώς δηµιουργήθηκε το σύµπαν.
Ο συγγραφέας µαθαίνει στα παιδιά βασικές έννοιες της αστρονοµίας µέσα από µια συνταγή. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν βοηθητικές σηµειώσεις και ένα γλωσσάρι.
Μέσα από μια πρωτότυπη διασκεδαστική έκδοση, με εικονογράφηση σε εντυπωσιακούς νέον και ασπρόμαυρους χρωματισμούς, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να κατανοήσουν την δημιουργία του σύμπαντος. Το βιβλίο καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το σύμπαν ανήκει σε όλους μας και ότι όλοι είμαστε τέλειοι όπως είμαστε.

"Τα μπερδεμένα μου συναισθήματα" - Συλλογικό έργο

Τι συμβαίνει μέσα στην καρδιά και το μυαλό σου; Χαρά, φόβος, θυμός, λύπη... Με τόσα συναισθήματα, είναι εύκολο να μπερδευτείς! Κατανόησε αυτά που νιώθεις με το βιβλίο Τα μπερδεμένα μου συναισθήματα, που θα σε βοηθήσει να τα αναγνωρίζεις, να τα εκφράζεις και να τα αντιμετωπίζεις όλα. Σύντομα θα ανακαλύψεις ότι τα συναισθήματα είναι φίλοι σου – πρέπει απλώς να τα γνωρίσεις καλύτερα!
Μια μικρή πολύχρωμη εγκυκλοπαίδεια συναισθημάτων με χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές που βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Χωρισμένο σε ευτυχία, φόβο, θυμό και λύπη, εξερευνά τα τέσσερα κύρια συναισθήματα, τους λόγους για τους οποίους τα νιώθουμε και την επιστημονική εξήγηση πίσω από το καθένα. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν σημαντικά πράγματα για τον εαυτό τους, όπως τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους όταν είναι χαρούμενα, γιατί κλαίνε όταν είναι λυπημένα και γιατί μερικές φορές αισθάνονται νευρικά.

"Το μεγάλο βιβλίο των πουλιών" του Yuval Zommer

Μια διασκεδαστική εγκυκλοπαίδεια πουλιών με συναρπαστική εικονογράφηση και χρήσιμες πληροφορίες.
Γιατί είναι ροζ τα φλαμίνγκο; Μιλούν οι παπαγάλοι; Είναι φαλακροί οι φαλακροί θαλασσαετοί; Μάθε τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις για τα πουλιά. Παίξε, ψάξε και βρες τες μέσα στις εικόνες. Μπορείς να βρεις το αυγό; Γνώρισε όλα τα πολύχρωμα, υπέροχα, αστεία και εκπληκτικά φτερωτά πλάσματα του κόσμου σε αυτό το φανταστικό παιδικό βιβλίο για τα πουλιά. Μάθε πώς κυνηγούν, πώς επιβιώνουν και πώς κάνουν επίδειξη τα διάφορα είδη πουλιών.
Η σειρά των Μεγάλων βιβλίων έχει προταθεί και τιμηθεί με πολλά βραβεία όπως το UKLA Book Awards 2018 & 2019, το English Association’s Nonfiction Award 2017 & 2019 και το Made For Mums Award 2018 & 2019.