Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Ιβ Ντάλας μετράει πολλές επώδυνες εμπειρίες στην καριέρα της.
Αλλά τα όσα φριχτά μπορεί να προκαλέσει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο ποτέ δεν θα γίνουν ρουτίνα για εκείνη.
Και τώρα βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμα συγκλονιστική υπόθεση.
Με χειρουργική ακρίβεια, ένας κατά συρροή δολοφόνος κυνηγάει τις πιο ευάλωτες ψυχές της πόλης. Πρώτο του θύμα, ένας άστεγος στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται νεκρός χωρίς σημάδια βίας και πάλης πάνω του.
Αλλά με ένα τέλειο κενό. Εκεί που κάποτε βρισκόταν η καρδιά του.
Καθώς η Ιβ παρασύρεται σε ένα παιχνίδι κυνηγητού με τον δολοφόνο, γίνεται η ίδια το επίκεντρο μιας εσωτερικής έρευνας.
Ποιος από τον κύκλο της έχει πάθει εμμονή μαζί της και ποια είναι τα κίνητρά του;
Ο αγώνας της να οδηγήσει τον δολοφόνο ενώπιον της δικαιοσύνης παρεμποδίζεται από τον αγώνα της να σώσει την καριέρα της και όσα μέχρι τώρα έχει χτίσει.

Προσωπική άποψη:
Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις μια σειρά που αποτελείται από πάρα πολλά βιβλία, να γίνεται όλο και καλύτερη με κάθε νέο της τίτλο. Η περίπτωση της σειράς "Στον θάνατο" της J.D. Robb, κατά κόσμον Nora Roberts, είναι μία απ' αυτές τις σπάνιες εξαιρέσεις, αφού με κάθε νέα περιπέτεια της αγαπημένης όλων πλέον Ιβ Ντάλας, καταφέρνει να μας καθηλώνει και να μας κόβει την ανάσα, βυθίζοντάς μας σε όλο και πιο σκοτεινά και διεστραμμένα μονοπάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, όπου μπορεί να οδηγηθεί στο αποκορύφωμα της βίας πολύ πιο εύκολα απ' όσο ίσως να θέλουμε να πιστεύουμε. Το "Συνωμοσία στον θάνατο", το όγδοο βιβλίο της σειράς, δεν αποτελεί εξαίρεση σε ένα σερί εξαιρετικών βιβλίων αυτής, που από τις πρώτες κιόλας σελίδες μάς παίρνει μαζί του και μας κόβει την ανάσα.

Ένας νέος κατά συρροή δολοφόνος έχει κάνει την εμφάνισή του στη Νέα Υόρκη, έχοντας βάλει στο στόχαστρό του τις πιο ευάλωτες κι ανυπεράσπιστες ψυχές αυτής. Πρώτο θύμα, ένας άστεγος, ο οποίος δεν φέρει κανένα σημάδι πάλης, αλλά απ' το άψυχο σώμα του λείπει κάτι πολύ σημαντικό. Η καρδιά του, η οποία έχει αφαιρεθεί αφήνοντας στο στήθος του ένα μεγάλο κενό -ίσως, βέβαια, όχι τόσο μεγάλο όσο του είχε αφήσει ο κόσμος γύρω του που τον είχε εγκαταλείψει. Η Ιβ θέλει απεγνωσμένα να φέρει τον δράστη αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, όμως το καθήκον της παρεμποδίζεται από τις ψευδείς κατηγορίες ενός ζηλόφθονοι συναδέλφου της, οι οποίες οδηγούν σε μια εσωτερική έρευνα της Υπηρεσίας, αναγκάζοντας την να παραδώσει το σήμα της. Η Ιβ έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια φρικτή υπόθεση, για την οποία δεν έχει την ελευθερία που χρειάζεται για να δράσει ώστε να φτάσει στο τέρμα της, αλλά καλείται και να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την καριέρα της, που με τόσο κόπο έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ιβ είναι μια ηρωίδα που είναι αδύνατον να μην την θαυμάζεις, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που μπορεί να βρίσκεται στα χειρότερά της ή να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες καταστάσεις που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Δεν χάνει ποτέ τον δυναμισμό της, ακόμα και όταν όλα τα περιθώρια γύρω της μοιάζουν να στενεύουν επικίνδυνα, είναι δοσμένη με πίστη και αφοσίωση στη δουλειά της, χαρακτηριστικά που με κάθε νέα υπόθεση που αναλαμβάνει εντείνονται όλο και περισσότερο, ενώ μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε ακόμα περισσότερο στο μυαλό και στην καρδιά της, κατανοώντας ακόμα καλύτερα τόσο τους λόγους αυτών, όσο και της ίδιας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είναι μια γυναίκα σύγχρονη, δυνατή, με μεγάλο ψυχικό σθένος και θέληση, ένας άνθρωπος με σκοπό και ισχυρή προσωπικότητα, που έρχεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που τον μοιράζει ανάμεσα στο καθήκον και στην προσωπική ανάγκη να υπερασπιστεί το εγώ της, και αυτή η πάλη της την καθιστά ακόμα πιο αληθινή, ανθρώπινη, οικεία, και μας φανερώνει για μια ακόμα φορά ένα νέο της πρόσωπο.

Στο βιβλίο αυτό ανακαλύπτουμε ακόμα περισσότερα πράγματα σχετικά με το παρελθόν της Ιβ, με ορισμένα απ' αυτά ν' αποτυπώνονται με ακραίο τρόπο αλλά απόλυτα αληθοφανή την ίδια στιγμή -ίσως και να φταίει η εποχή μας, όπου όλα αυτά μας ακούγονται αρρωστημένα οικεία, προκαλώντας μας ένα σφίξιμο στο στομάχι-, αλλά αυτά συμβάλλουν τόσο προς την πορεία της ολοκλήρωσης του ψηφιδωτού της προσωπικότητάς της, όσο και προς την βαθύτερη κατανόηση της σχέσης της με τον σύζυγό της, Ρόαρκ. Μπορεί κάποιες φορές, μέχρι τώρα, να μην κατανοούσαμε απόλυτα τον δεσμό τους, όμως τώρα τα πράγματα φαντάζουν αρκετά πιο ξεκάθαρα, με τον Ρόαρκ να μην αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο, αλλά τον ιδανικό σύντροφο για εκείνη, αφού της παρέχει αυτό που η ίδια έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε τι άλλο. Την ασφάλεια που έχει στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής της, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Είναι αυτός που την βοηθά να ισορροπεί όταν χρειάζεται και αυτό είναι υπέροχο.

Όσον αφορά την αστυνομική πλοκή, η Robb έχει κάνει και πάλι το θαύμα της, έχοντας χτίσει μια δραματουργική αφήγηση με έντονες στιγμές και αρκετές κορυφώσεις κατά τη διάρκεια της εξέλιξης αυτής, μην διστάζοντας να γίνει περιγραφική όπου απαιτείται, προκειμένου αυξήσει την αγριότητα, όχι για να σοκάρει, αλλά για να ξεγυμνώσει την έννοια της ανθρώπινης διαστροφής, αποκαλύπτοντας βήμα βήμα τα κίνητρα του δράστη, μα πάνω απ' όλα τον συμβολισμό πίσω από τις πράξεις του. Βάζοντας, μάλιστα, στην εξίσωση την εσωτερική υπόθεση της Αστυνομίας εναντίον της Ιβ, κάνει την δράση ακόμα πιο σφιχτή κι ενδιαφέρουσα, αφού προσθέτει ένα ακόμα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, αναγκάζοντας την ηρωίδα ν' ακροβατήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί απ' το οποίο είναι πολύ εύκολο να πέσει και γι' αυτό εντείνεται και η δική μας αγωνία μαζί με τη δική της, με κάθε απόφαση και πράξη της να είναι κρίσιμη και να φέρει μεγάλο κόστος που, όμως, ίσως και ν' αξίζει να πληρώσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-5543-88-4