Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Ηλέκτρα είναι μια γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση· προσηλωμένη πάντα στον στόχο της, ξέρει τι θέλει και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία της. Έχει σχεδιάσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στη φαινομενικά τέλεια ζωή της. Είναι επιτυχημένη κοινωνικά, επαγγελματικά, αγαπητή στον περίγυρό της και έχει μια υπέροχη σχέση με τον Στέφανο. Τίποτα όμως δεν της είναι αρκετό… Το ανικανοποίητο συνεχώς της κατατρώει την ψυχή… Όταν γνωρίζει τον Δημήτρη σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, αισθάνεται για εκείνον ακατανίκητη έλξη. Η αδιαφορία όμως που εισπράττει από μέρους του την εξωθεί στα άκρα. Η Ηλέκτρα έχει μάθει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει με κάθε τίμημα. Ο μοναδικός τρόπος για να πλησιάσει τον Δημήτρη και να τον σαγηνέψει είναι να εισβάλει στην οικογένειά του και να προσποιηθεί τη φίλη στη σύζυγό του τη Δανάη. Και τότε ένα σκληρό παιχνίδι αποπλάνησης, γεμάτο με οικογενειακά μυστικά και ψέματα, ξεκινάει…
Αλήθεια, πόσο καλά νομίζεις ότι γνωρίζεις τους πιο κοντινούς ανθρώπους της ζωής σου;

Προσωπική άποψη:
Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο "Όλα όσα ψιθυρίσαμε", η Μαρία Μαρσέλου επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα, που αν και πάλι κινείται στα μονοπάτια του κοινωνικού κι αισθηματικού μυθιστορήματος, διαφέρει αρκετά από τον προκάτοχό του, με τη συγγραφέα να έχει κάνει μεγάλα βήματα στο διάστημα που μεσολάβησε, κάτι που δεν αφορά μόνο την συνολική ποιότητα της ιστορίας, αλλά και τον τρόπο γραφής αυτής. Αν αυτό αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη; Σαφέστατα, γιατί αν έναν στόχο πρέπει να έχει ο κάθε δημιουργός, αυτός δεν είναι άλλος από το να εξελίσσεται και να γίνεται καλύτερος σε κάθε επόμενο βήμα του, και η Μαρία Μαρσέλου το έχει πετύχει.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Ηλέκτρα, μια γυναίκα του σήμερα, δυναμική, με αυτοπεποίθηση, με υψηλούς στόχους που πάντα καταφέρνει να πετύχει. Μια γυναίκα που έχει μια τέλεια δουλειά, έναν τέλειο σύντροφο που την κοιτάζει στα μάτια, μια τέλεια κοινωνική ζωή με όλο τον περίγυρό της να την θαυμάζει, με μια ζωή που με άλλα λόγια φαντάζει τέλεια, άψογα οργανωμένη και με το κάθε τι σε αυτή μελετημένο και προσεκτικά σχεδιασμένο. Όμως έρχεται εκείνη η στιγμή που η Ηλέκτρα αρχίζει να θέλει κάτι που φαίνεται πως δεν μπορεί να έχει -σίγουρα, όχι με την ευκολία που έχει συνηθίσει έως τώρα-, και αυτό το "κάτι" δεν είναι άλλο από τον Δημήτρη, έναν γοητευτικό άντρα που γνωρίζει σε ένα επαγγελματικό ραντεβού και για τον οποίο νιώθει μια ακατανίκητη έλξη, η οποία, ωστόσο, δεν είναι αμοιβαία, με τον ίδιο να αδιαφορεί για εκείνη. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι αρκετό για να την οδηγήσει στα άκρα και στην προκειμένη περίπτωση δεν διστάζει ακόμα και να μπει μέσα στην οικογένειά του, αποκτώντας φιλικές σχέσεις με τη σύζυγό του Δανάη, έχοντας φυσικά απώτερους σκοπούς.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει προσεγγίσει η συγγραφέας το κεντρικό θέμα της ιστορίας της είναι πολύ ενδιαφέρων, όπως και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η πλοκή αυτής, που δεν στερείται ανατροπών κι εκπλήξεων, οι οποίες φέρνουν τα πάνω κάτω στις εξελίξεις αυτής και μας κάνουν να μην είμαστε σίγουροι ούτε για μια στιγμή για το που αυτές θα καταλήξουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που βοηθούν στο να συντηρείται η αγωνία μας, καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, οδηγώντας μας σε κλιμακωτές εντάσεις, μέχρι να φτάσουμε στο κρεσέντο μιας αφήγησης, η οποία μας προκαλεί πολλά και αντικρουόμενα συναισθήματα καθώς, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μας αναγκάζει να μπούμε στη θέση όλων των εμπλεκόμενων στην ιστορία αυτή, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο και πως η ζωή μπορεί να κρύβει μυστικά τα οποία αγνοούμε, αλλά και πως μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με διλήμματα που ίσως να μην είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε.

Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και σε ό,τι αφορά τα ψυχογραφήματα όλων των κεντρικών χαρακτήρων και όχι μόνο της Ηλέκτρας, με τον καθέναν από αυτούς να υπηρετεί τον δικό του ρόλο μέσα σε αυτό το οικογενειακό δράμα που σε κάνει να αμφισβητείς το πόσο καλά γνωρίζεις στην πραγματικότητα τους ανθρώπους εκείνους που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής σου και με τους οποίους έχεις επιλέξει να μοιραστείς κομμάτια αυτής. Γιατί, καμιά φορά, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας άνθρωπος για να ταράξει τα νερά της φαινομενικής σου ηρεμίας κι ευτυχίας, που ίσως τελικά να μην είναι χτισμένη πάνω σε τόσο σταθερά θεμέλια όσο θέλεις να πιστεύεις, αλλά να είναι έτοιμη να καταρρεύσει, απλά και μόνο αν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες όπου θα φέρουν την καταστροφή της ουτοπίας σου, αλλά και της ίδιας της ψυχής σου.

Όπως προανέφερα, η Μαρία Μαρσέλου μάς προσφέρει ένα βιβλίο που είναι σαφέστατα πολύ καλύτερο και πολύ πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενό της. Ένα δράμα χαρακτήρων, που η ζωή τους φέρνει αντιμέτωπους με τρόπους που δεν φαντάζονταν ποτέ και κατ' επέκτασιν τους φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό, τα θέλω τους, τα προσωπικά τους όρια, δοκιμάζοντάς τους για το που είναι ικανοί να φτάσουν προκειμένου είτε να πετύχουν τους στόχους τους είτε να προστατεύσουν όσα έχουν ήδη δημιουργήσει, όποιο κι αν είναι το κόστος για αυτούς, συναισθηματικά, ψυχικά, ηθικά. Μια πολύ καλή δουλειά, στο σύνολό της, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, δυνατά συναισθήματα κι αφηγηματικές εντάσεις, ίσως και κάποια στοιχεία που παραπέμπουν νοερά σε ψυχολογικό θρίλερ, που όχι μόνο διαβάζεται ευχάριστα, αλλά σε παίρνει μαζί της.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαρσέλου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-4609-7