Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΘΑ ΦΤΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ;
Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η Ιβάντζελιν Φοξ πίστευε στην αληθινή αγάπη και στο ευτυχισμένο τέλος… έως ότου μαθαίνει ότι ο έρωτας της ζωής της θα παντρευτεί κάποια άλλη.
Θέλοντας απελπισμένα να σταματήσει τον γάμο και να γιατρέψει την πληγωμένη της καρδιά, η Ιβάντζελιν κάνει μια συμφωνία με τον χαρισματικό αλλά μοχθηρό Πρίγκιπα των Καρδιών. Ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, της ζητάει τρία φιλιά, τα οποία θα δοθούν όποτε και όπου επιλέξει εκείνος.
Αλλά αφού δίνει το πρώτο φιλί που υποσχέθηκε, η Ιβάντζελιν μαθαίνει ότι τα παζάρια με έναν αθάνατο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι – και ότι ο Πρίγκιπας των Καρδιών θέλει πολύ περισσότερα από εκείνη από όσα είχε δεσμευτεί να κάνει. Έχει σχέδια για την Ιβάντζελιν, σχέδια που θα οδηγήσουν είτε στο πιο ευτυχισμένο τέλος είτε στη μεγαλύτερη τραγωδία…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.

Προσωπική άποψη:
Η τριλογία "Κάραβαλ" της Stephanie Garber είναι μία απ' τις πιο ιδιαίτερες fantasy ιστορίες που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Η συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει έναν ολότελα δικό της κόσμο, να τον "ντύσει" με μαγεία και να τον "ποτίσει" με συναίσθημα, ταξιδεύοντάς μας και προσφέροντάς μας έντονες συγκινήσεις. Ως εκ τούτου, όταν οι εκδόσεις Ψυχογιός ανακοίνωσαν πως επρόκειτο να εκδώσουν τη νέα της σειρά, μόνο χαρά κι ενθουσιασμό θα μπορούσα να νιώσω και, φυσικά, μόλις το πρώτο βιβλίο αυτής κυκλοφόρησε στην αγορά έσπευσα να το αγοράσω -κι εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως για μια ακόμα φορά, αναφορικά με κάποιο βιβλίο της Garber, έχουμε ένα συγκλονιστικά όμορφο εξώφυλλο- και χωρίς να χάσω λεπτό βυθίστηκα στη μαγεία του.

Η Ιβάντζελιν Φοξ, όπως τόσα και τόσα κορίτσια εκεί έξω, πάντοτε πίστευε στο ευτυχισμένο τέλος των παραμυθιών και ήταν βέβαιη πως μια μέρα θα ερχόταν η ώρα να ζήσει και το δικό της, έχοντας βρει την πραγματική αγάπη που θα στεκόταν στο πλευρό της, για να την συνοδεύσει σε όλο το υπόλοιπο της ζωής της. Ωστόσο, όταν μαθαίνει πως ο έρωτας της ζωής της παντρεύεται μια άλλη, ο κόσμος της καταρρέει κι αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει αυτόν τον γάμο να γίνει. Έτσι, έρχεται σε μια συμφωνία με τον Πρίγκιπα των Καρδιών, ο οποίος της υπόσχεται να την βοηθήσει, αρκεί να του προσφέρει ως αντάλλαγμα τρία φιλιά τα οποία, όμως, εκείνος θ' αποφασίσει πότε, που και υπό ποιες συνθήκες θα δοθούν. Η Ιβάντζελιν δέχεται, χωρίς να το πολυσκεφτεί, όμως σύντομα θα καταλάβει πως η απόφασή της αυτή ίσως να μην ήταν η σωστή, αφού ο Πρίγκιπας των Καρδιών, στην πραγματικότητα, θέλει πολύ περισσότερα από εκείνη, που ίσως να μην είναι διατεθειμένη να του προσφέρει, αλλά ούτε και ικανή να τ' αποφύγει.

Όπως ακριβώς συνέβη με το "Κάραβαλ", έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα δικό της σύμπαν, το οποίο "παντρεύει" τον πραγματικό κόσμο με τον φανταστικό, δημιουργώντας μία νέα συνθήκη, μέσα στην οποία τίποτα δεν είναι απίθανο, όλα είναι δυνατά να συμβούν και κάθε γεγονός μπορεί ν' αποτελέσει μια ξεχωριστή πραγματικότητα, η ύπαρξη της οποίας εξαρτάται από τον ήρωα και του πως θα επιλέξει να την ζήσει και, κυρίως, για ποιους λόγους θα επιλέξει να το κάνει αυτό. Η μαγεία είναι παντού διάχυτη κι έχει μια παιχνιδιάρικη, ίσως και κάπως παιδική διάθεση, στα σημεία, όμως την ίδια στιγμή, όλη αυτή η μαγεία μοιάζει ν' απειλείται από κάτι σκοτεινό και δυσοίωνο που παραμονεύει στις παρυφές της τόσης ομορφιάς, που σαν να υπάρχει εκεί για να σε ξεγελάσει και να σε παραπλανήσει, παρασύροντάς σε σέ δρόμους χωρίς επιστροφή.

Το στοιχείο που μου αρέσει πάντα στις αφηγήσεις της Garber, και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση, είναι ο τρόπος με τον οποίο τις χειρίζεται, χτίζοντας μια πλοκή που μας δίνει την αίσθηση ότι έχει μια πολύ ξεκάθαρη πορεία, αναφορικά με το που αυτή οδεύει, κι όμως, όσο περισσότερο βαθύνουμε σε αυτήν, τόσο συνειδητοποιούμε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και πως πίσω από τις φαινομενικές αλήθειες που ήδη γνωρίζουμε, βρίσκονται κάποιες άλλες που τις αγνοούμε, αλλά που καλούμαστε να τις ανακαλύψουμε, γιατί χωρίς τις γνώσεις που αυτές έχουν να μας προσφέρουν, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Όλα αυτά μπορεί να καθιστούν την ιστορία μας αρκετά περίπλοκη και να μας γεννούν πολλές απορίες, όμως, την ίδια στιγμή, είναι αυτά που την καθιστούν τόσο ενδιαφέρουσα.

Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται και στους κεντρικούς μας χαρακτήρες, για τους οποίους δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα έπρεπε να νιώσουμε, ούτε αν θα έπρεπε να τους πιστέψουμε και να πορευτούμε μαζί τους. Τα κίνητρά τους δεν είναι ξεκάθαρα, όπως και τα ίδια τους τα συναισθήματα, και μια σειρά ανατροπών που διαδέχονται η μία την άλλη, μας κάνουν ν' αμφιβάλλουμε ακόμα περισσότερο γι' αυτούς και παράλληλα ν' αναρωτιόμαστε για τους σκοπούς τους, που ίσως και να είναι πιο σκιεροί απ' όσο φαντάζουν. Η γραφή της Garber είναι φρέσκια και νεανική, γεγονός που κάνει την ανάγνωση της ιστορίας αυτής μια εξαιρετικά εύκολη κι ευχάριστη εμπειρία, και το δίχως άλλο είμαι πολύ περίεργη για να δω που σκοπεύει να μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα της, αλλά και ποια είναι η μοίρα που περιμένει την Ιβάντζελιν -και όχι μόνο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephanie Garber
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-01-4745-2