"Παρακαταθήκη" του Hernan Diaz

Ένα μυθιστόρημα για το χρήμα και την εξουσία, την εμπιστοσύνη, την οικειότητα, αλλά και την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Παρά τη βουή και τον αναβρασμό της δεκαετίας του 1920, στη Νέα Υόρκη όλοι ξέρουν τον Μπέντζαμιν και την Έλεν Ρασκ. Εκείνος είναι ένας θρυλικός μεγιστάνας της Γουόλ Στριτ. Εκείνη η κόρη εκκεντρικών αριστοκρατών. Μαζί έφτασαν στην κορυφή ενός κόσμου που ο πλούτος μοιάζει ατέλειωτος, τη στιγμή που η δεκαετία της υπερβολής και της κερδοσκοπίας φτάνει στο τέλος της. Τι έπρεπε όμως να θυσιάσουν για να αποκτήσουν αυτή την τεράστια περιουσία; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος του 1937 που φαίνεται πως έχει διαβάσει όλη η Νέα Υόρκη. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκδοχές αυτής της ιστορίας προνομίων και εξαπάτησης.
Ο Hernan Diaz με μαεστρία καταφέρνει να ενώσει τις διαφορετικές αφηγήσεις, να τις κάνει να συνομιλούν μεταξύ τους και να κορυφώνονται, μέσω της οπτικής μιας γυναίκας που είναι αποφασισμένη να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα μυθιστόρημα που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα και που κάθε νέα ανακάλυψη το καθιστά ολοένα και πιο συναρπαστικό.
Η Παρακαταθήκη είναι ταυτόχρονα μια καθηλωτική ιστορία και ένα δεξιοτεχνικό λογοτεχνικό παζλ, που εμπλέκει τον αναγνώστη στην αναζήτηση της αλήθειας, ενώ παράλληλα θίγει τις απογοητεύσεις που συχνά φωλιάζουν στην καρδιά των προσωπικών σχέσεων, τη δύναμη του κεφαλαίου να στρεβλώνει τα πάντα και την ευκολία με την οποία η εξουσία μπορεί να χειραγωγήσει τις καταστάσεις.

"Τρία στην πέμπτη" του Arne Dahl

Ο ΠΑΓΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ.
ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΡΥΦΟ.
ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ.
Μια ψυχρή άνοιξη φτάνει στο τέλος και το καλοκαίρι φαίνεται πως ξεκινά. Η Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ που µόλις έχει αρχίσει να ξαναµαθαίνει να περπατάει µετά την επίθεση που άλλαξε µε βάναυσο τρόπο τη ζωή τους, διαισθάνονται µια ασαφή σύνδεση ανάµεσα στα πτώµατα που βρίσκονται, το ένα µετά το άλλο, στο αρχιπέλαγος καθώς ξεπαγώνει. Περιορισµένη καθώς είναι όµως σε δουλειά γραφείου δεν µπορεί να κάνει πολλά για να ερευνήσει την υπόθεση.
Όταν ο Κόνι Λαντίν τη θέσει σε διαθεσιµότητα, η Ντίαρ θα ζητήσει τη βοήθεια του Σαµ Μπέργερ και της Μόλι Μπλουµ. Σύντοµα θα ανακαλύψουν ότι τα πτώµατα καταψύχθηκαν µε υγρό άζωτο. Γιατί όµως το πρώτο θύµα έφερε δεκαοχτώ µαχαιριές και τα επόµενα καµία; Και γιατί τα πτώµατα άρχισαν να εµφανίζονται τώρα; Όλα δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί να ξανασκοτώσει. Οι πρωταγωνιστές βυθίζονται όλο και περισσότερο στην άβυσσο της ανθρώπινης µεγαλοµανίας, ενώ παλεύουν ενάντια στον χρόνο να εµποδίσουν µια νέα δολοφονία. Θα τα καταφέρουν ή θα έρθουν αντιµέτωποι µε µια πραγµατικότητα που ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία;

"Κάρολ" της Patricia Highsmith

Η δεκαεννιάχρονη Τερίζ νιώθει χαµένη στη σχέση της µε τον φίλο της, για τον οποίο νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυµία. Όλα θα αλλάξουν όµως όταν η Κάρολ, µια πολύ κοµψή παντρεµένη γυναίκα, κάνει την εµφάνισή της στο πολυκατάστηµα όπου εργάζεται η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγµή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας –ίσως και ολόκληρη η ζωή της– δεν είχε άλλον σκοπό πέρα από αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Η ερωτική τους σχέση µέλλει να εξελιχτεί άλλοτε µε ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγµένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις.
Μεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον σκηνοθέτη Todd Haynes µε πρωταγωνίστριες τις Cate Blanchett και Rooney Mara. Η ταινία διακρίθηκε στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης 2015 ως η καλύτερη διασκευή µυθιστορήµατος στον κινηµατογράφο.
Η πένα της Patricia Highsmith µεταµορφώνει την ερωτική ιστορία δύο γυναικών σ’ ένα µαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων αισθηµάτων.

"Μήτρα: Εκεί που αρχίζουν όλα" της Leah Hazard

Ένα βιβλίο εγκώμιο στο πιο θαυμαστό και παρεξηγημένο γυναικείο όργανο.
Με το μέγεθος αλλά και τη δύναμη μιας γροθιάς, η μήτρα είναι το όργανο από το οποίο ξεκινήσαμε όλοι το ταξίδι της ζωής.
Συνδυάζοντας την ιστορία της ιατρικής, τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τη δημοσιογραφική έρευνα, η αναγνωρισμένη συγγραφέας και μαία Leah Hazard εξετάζει πώς μεταμορφώνεται η μήτρα κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, πώς λειτουργεί στην αρρώστια αλλά και στην υγεία, ενώ δεν παραλείπει να καταγγείλει τις κοινωνικές προκαταλήψεις που οδήγησαν στην ελλιπή μελέτη και κατανόηση του συγκεκριμένου οργάνου.
Μια νέα ματιά, με χιούμορ και ευαισθησία, για το μικρό αυτό μέρος του σώματός μας που φέρνει πόνο αλλά και πολλή χαρά.

"Η υπόσχεση του νυχτεράργυρου 2: Το φλογισμένο μυστικό" της Annaliese Avery

ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ…
Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΥΧΤΕΡΑΡΓΥΡΟΥ.
Έχοντας καταφέρει να γλιτώσει την τελευταία στιγµή από τα νύχια της Σκοτεινής ∆ράκαινας, η Πέισλι Φιτζγουίλιαµ πρέπει να ταξιδέψει στα παγωµένα Βασίλεια του Βορρά για να βρει τον αδερφό της, τον Νταξ. Τον έχουν απαγάγει οι άγριοι και µυστηριώδεις αναβάτες δράκων, οι Κρίγκαρε, και η Πέισλι µε τους φίλους της πρέπει να τον σώσουν προτού αποκαλυφτεί ότι είναι δρακοστιγµατισµένος.
Η Πέισλι γνωρίζει ότι η τροχιά της ζωής της είναι µοναδική, όµως τα άστρα της κρύβουν ακόµα µεγαλύτερες εκπλήξεις. Και, καθώς την κυνηγούν τόσο η Σκοτεινή ∆ράκαινα όσο και η Φρουρά του Βασιλιά, ο κίνδυνος παραµονεύει σε κάθε της βήµα.
Οι γλαφυρές περιγραφές συνθέτουν ένα ολοζώντανο σκηνικό, από τις αιωρούμενες συνοικίες του Λονδίνου μέχρι τη Δρακοκρύπτη που φρουρείται από τις Δρακοσυνοδούς.