Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Άλις Ράιτ, ελπίζοντας να ξεφύγει από την ασφυκτική ζωή της στην Αγγλία τη δεκαετία του 1930, παίρνει την παράτολμη απόφαση να παντρευτεί τον όμορφο Αμερικανό Μπένετ Βαν Κλιβ και να τον ακολουθήσει σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι, η οποία, ωστόσο, δεν αργεί να διαψεύσει τις προσδοκίες της. Έτσι, όταν απευθύνεται κάλεσμα στις γυναίκες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Έφιππη Βιβλιοθήκη, μια πρωτοβουλία της Έλινορ Ρούζβελτ, της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, για διανομή βιβλίων σε ευάλωτους και απομονωμένους πολίτες, η Άλις λαμβάνει μέρος με ενθουσιασμό.
Εκεί θα βρει μια κοινότητα ξεχωριστών γυναικών, ενώ η επικεφαλής της βιβλιοθήκης, η ετοιμόλογη και χειραφετημένη Μάρτζερι, θα γίνει σύντομα η σημαντικότερη σύμμαχός της. Παρόλο που, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, οι Έφιππες Βιβλιοθηκάριοι αντιμετωπίζουν όλων των ειδών τις προκλήσεις, σ’ ένα τοπίο που κόβει την ανάσα με την ομορφιά του αλλά δε συγχωρεί απροσεξίες, είναι αφοσιωμένες στο έργο τους: να προσφέρουν βιβλία σε όσους δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σ’ αυτά και να αλλάξουν ζωές.
Οι περιπέτειές τους –και οι περιπέτειες των αγαπημένων τους αντρών– συνθέτουν ένα αξέχαστο δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Προσωπική άποψη:
Η Jojo Moyes είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα, με τις ιστορίες της να διαθέτουν μια μοναδική χροιά που τις χαρακτηρίζει, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως προς την αισθητική τους. Χωρίς να θέλω ν' ακουστεί ως υπερβολή, η Moyes έχει κάτι απ' αυτό που είχαν κλασσικές συγγραφείς, όπως η Austen, διαθέτοντας έναν ρομαντισμό που αποτυπώνεται στο χαρτί με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, προσαρμοσμένο στα μοντέλα της σύγχρονης εποχής, μα και με μια παρελθοντική νότα που είναι σχεδόν νοσταλγική. Μέχρι σήμερα, μας έχει συνηθίσει σε σύγχρονες ρομαντικές ιστορίες, όμως το "Αστέρια στο σκοτάδι" ήρθε για να κάνει την έκπληξη, χαρίζοντάς μας ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει τις ρίζες του σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το Pack Horse Library Project ήταν ένα πρόγραμμα, σκοπός του οποίου ήταν να παραδίδει βιβλία σε απομακρυσμένες περιοχές στα Απαλάχια Όρη μεταξύ 1935 και 1943. Οι γυναίκες συμμετείχαν πολύ ενεργά στο έργο αυτό, το οποίο είχε τελικά 30 διαφορετικές βιβλιοθήκες που εξυπηρετούσαν 100.000 άτομα. Πάνω σε αυτό ακριβώς το project βασίζεται και η ιστορία του "Αστέρια στο σκοτάδι", με πρωταγωνίστρια της Άλις Ράιτ η οποία, θέλοντας να ξεφύγει από την ασφυκτική ζωή της στην Αγγλία, καταφεύγει στον γάμο με έναν Αμερικανό, ακολουθώντας τον σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι, συνειδητοποιώντας πολύ σύντομα πως εκεί δεν την περιμένει η ζωή που ονειρευόταν, βρίσκοντας διέξοδο στη γυναικεία κοινότητα της πόλης, την οποία προσεγγίσει πείθοντάς τες ν' ασχοληθούν με μια πρωτοβουλία της Έλινορ Ρούζβελτ, αναφορικά με τη διανομή βιβλίων σε πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά.

Το βιβλίο διαθέτει πολύ ωραία πρόζα και παράλληλα πολύ καλή αφηγηματική ροή, η οποία διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της, προσφέροντάς μας ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μεταφέροντάς μας στην άγρια και σκληρή ομορφιά των Απαλλαχίων, που όσο τρομακτική φαντάζει ορισμένες στιγμές, άλλο τόσο γοητευτική και καθηλωτική είναι τις περισσότερες. Πέραν αυτών, η συγγραφέας εστιάζει, κυρίως, κι αναλύει τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι χαρακτήρες που έχουν ηγετικό ρόλο στην ιστορία αυτή, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, της προκατάληψης που ακολουθεί τις γυναίκες που επιλέγουν να εργαστούν εκτός της οικογενειακής εστίας, των σωματικών περιορισμών που θεωρητικά έχουν οι γυναίκες, που στην προκειμένη περίπτωση δοκιμάζουν τη δύναμη και τις αντοχές τους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, αλλά και της καχυποψίας απέναντι στο πρόσωπο της Άλις, όχι μόνο για την διαφορετική προφορά της, που την καθιστά ξένο σώμα μέσα σε μια κλειστή αμερικανική κοινωνία, αλλά και για τη δυναμική της.

Η λειτουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης ακούγεται καλή ιδέα σε ορισμένους ανθρώπους της πόλης, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν να συναναστρέφονται με τους ανθρώπους που ζουν στα βουνά, ενώ παράλληλα έχουν πολύ περιορισμένες αντιλήψεις για το τι πρέπει και οφείλει να κάνει μια γυναίκα στη ζωή της. Κι όμως, οι γυναίκες που αποφασίζουν να δώσουν την ψυχή τους σε αυτό το εγχείρημα, είναι έτοιμες να δώσουν και μια μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούν τα θέλω τους, επιδεικνύοντας το θάρρος τους, αλλά κι αποδεικνύοντας τις ικανότητές τους, τη θέλησή τους, το πείσμα τους, μα πάνω απ' όλα τη δύναμη της ψυχής τους, που δεν υποτάσσεται σε πρέπει. Μέσα στην ιστορία αυτή θα βρείτε πολλές γυναίκες, όλες διαφορετικές μεταξύ τους, με πολύ μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες, όμως όλες τις ενώνει ο ίδιος σκοπός και η ίδια ανάγκη να δραπετεύσουν απ' όλα εκείνα που τις πνίγουν. Και κάθε μία απ' αυτές έχει τη δική της συγκλονιστική ιστορία που θα σας συγκινήσει, η καθεμιά με τον τρόπο της.

Εκτός όλων όσων προανέφερα, στο βιβλίο γινόμαστε μάρτυρες και του πόσο άπληστοι και αδηφάγοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι, όπως στην προκειμένη περίπτωση, οι οποίοι είναι ανίκανοι να εκτιμήσουν την ομορφιά που απλώνεται γύρω τους, αντιμετωπίζοντας τα βουνά ως τόπου εξόρυξης κι εκμετάλλευσης άνθρακα, μη σκεπτόμενοι την καταστροφή που προκαλούν, αλλά κι έχοντας μια εντελώς ανήθικη στάση απέναντι στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες, μα πάνω απ' όλα χωρίς να λογαριάζουν τους ίδιους τους ανθρώπους. Σίγουρα δεν μπορώ να παραβλέπω ότι η αφήγηση έχει μια λίγο πιο μελοδραματική διάθεση απ' αυτή που ίσως να θέλαμε, όμως ακόμα κι έτσι, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ όμορφη και ουσιαστική ιστορία, που εστιάζει κυρίως στην ηθική αυτής αλλά και στους χαρακτήρες της, στους οποίος εμβαθύνει με τόση ενσυναίσθηση, που είναι αδύνατον να μην αγγίξουν την ψυχή σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jojo Moyes
Μεταφραστής: Μπανιά Χριστίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-4819-0