Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Τον Σεπτέμβριο του 1967 οι νεαροί Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργας Γιόσα συναντιούνται στη Λίμα για να συζητήσουν για το λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα. Ο πρώτος είχε ήδη πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα από το μυθιστόρημα Εκατό χρόνια μοναξιά. Ο δεύτερος έχει μόλις τιμηθεί με το Βραβείο Rómulo Gallegos για το Πράσινο σπίτι.
Σήμερα θεωρούνται παγκοσμίως εξέχοντες εκπρόσωποι της ισπανόφωνης λογοτεχνίας αλλά εκείνη την εποχή ήταν δύο νέοι άνθρωποι που ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους ως μυθιστοριογράφοι. Σε αυτό το βιβλίο, αντιπαρατίθενται δύο συγγραφείς, δύο λογοτεχνικές ιδιοφυΐες, δύο διαφορετικοί τρόποι κατανόησης της λογοτεχνίας, δύο κατά κάποιον τρόπο ασύμβατες μεταξύ τους ιδιοσυγκρασίες, δύο διαφορετικοί τρόποι αφήγησης. Κι ενώ στον ορίζοντα φαίνεται πως πρόκειται να ανατείλει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό ρεύμα, οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες ενός διαλόγου χωρίς προηγούμενο.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα των: Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, Λουίς Ροδρίγκες Παστόρ, Χοσέ Μιγκέλ Οβιέδο, Αμπελάρδο Σάντσες Λεόν και Ρικάρδο Γκονσάλες Βιχίλ, οι οποίοι ήταν μάρτυρες αυτού του διαλόγου, καθώς και δύο συνεντεύξεις με τον Κολομβιανό συγγραφέα, σπάνιες φωτογραφίες και μια αποτίμηση της ζωής και του έργου του Μάρκες από τον Βάργας Γιόσα.

Προσωπική άποψη:
Χωρίς να χωράει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, οι Gabriel García Márquez και Mario Vargas Llosa είναι από τις σημαντικότερες μορφές, τόσο της λατινοαμερικανικής όσο και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, για διαφορετικούς λόγους μεν, ίσης αξίας δε. Και πόσο γοητευτικό μπορεί να είναι, αλήθεια, όταν δύο τέτοιοι άνθρωποι συναντιούνται κι έρχονται σε έναν εξαιρετικά βαθύ διάλογο, που δεν σχετίζεται μόνο με την λογοτεχνία, αλλά πάνω απ' όλα με την ίδια τη ζωή, η οποία, άλλωστε, είναι κι αυτή που ασκεί στους ανθρώπους τη μεγαλύτερη δυνατή έμπνευση; Εξαιρετικά πολύ, γιατί τέτοιες στιγμές δεν τις ζει κανείς πολλές φορές, παρά μονάχα ελάχιστες σε τούτη τη ζωή, και γι' αυτό η αξία τους δεν μπορεί να μετρηθεί, γιατί η σπουδαιότητά τους είναι πολύτιμη.

Ο Llosa χαρακτηρίζεται από μια τραχιά αντικειμενικότητα και από μια αιχμηρή προσέγγιση της ζωής και των ανθρώπων, ενώ ο Marquez έχει ένα εντελώς διαφορετικό ύφος, πιο συναισθηματικό, πιο μυστικιστικό, προσεγγίζοντας τους ανθρώπους και τη ζωή αυτών, με ό,τι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει, με έναν τρόπο που αγγίζει τη μυθική υπόσταση αυτών, κάτι που είναι εμφανές και μέσα από τα βιβλία του και τις τόσο ιδιαίτερες ιστορίες που άφησε ως παρακαταθήκη. Ο δεύτερος, λοιπόν, βρέθηκε κάποτε καλεσμένος του πρώτου, και οι δύο αυτοί σπουδαίοι άνθρωποι, με τον τόσο διαφορετικό τρόπο σκέψης, συγγραφής, προσέγγισης και κατανόησης της λογοτεχνίας και του κόσμου ολόκληρου, συνομίλησαν σαν φίλοι απ' τα παλιά, και αυτό που ξεκίνησε ως συνέντευξη, κατέληξε σε μια ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, που δίνει τροφή για σκέψη και γεννά προβληματισμούς, τους οποίους αξίζει να τους επιτρέψεις να σε βασανίσουν.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, σε ό,τι αφορά την έκδοση του βιβλίου αυτού, που εκτός από τον διάλογο των δύο μεγάλων αυτών αντρών, χωρίς τους οποίους η λογοτεχνία θα ήταν σίγουρα φτωχότερη, περιλαμβάνει και μια σειρά από κείμενα ανθρώπων που βρέθηκαν να είναι παρόντες στη συνάντηση αυτή, ο καθένας για διαφορετικό λόγο κι επιτελώντας τον δικό του ρόλο, έχοντας, όμως, όλοι τους κάτι να προσθέσουν για τη βραδιά εκείνη, μέσα απ' τη δική τους ματιά, κάτι που ίσως να μας βοηθάει να κατανοήσουμε και λίγο καλύτερα την πραγματική σχέση ανάμεσα στους δύο συγγραφείς, αλλά και μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες καταφέρνουν να μας "ταξιδέψουν" κι αυτές με εκείνον τον μοναδικό τρόπο που μόνο οι εικόνες βγαλμένες από τα βάθη του χρόνου μπορούν να το πετύχουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Gabriel García Márquez & Mario Vargas Llosa
Μεταφραστής: Παλαιολόγου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 168
ISBN: 978-618-01-4659-2