Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
Δυο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης.
ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ ερευνά έναν τραγικό φόνο στη Στοκχόλμη του 1980.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ.
Σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.

Προσωπική άποψη:
Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Η μάγισσα", του δέκατου βιβλίου της σειράς "Fjällbacka", η Camilla Lackberg επιστρέφει στα παλιά της λημέρια, επαναφέροντας στην ενεργό δράση των αγαπημένων του αναγνωστικού κοινού Πάτρικ Χέντστρεμ και Ερίκα Φαλκ, και μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από την τελευταία μας επαφή μαζί τους, η οποία είχε γίνει και μέσα από ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναπόφευκτα έχει παραμείνει ζωντανό στη μνήμη μας μέχρι και σήμερα, σαν να το διαβάσαμε μόλις χθες. Άραγε, αυτή η επάνοδος είναι εξίσου καλή ή η συγγραφέας επέλεξε ν' ακολουθήσει μια επιτυχημένη συνταγή, προκειμένου να φέρει κοντά της το κοινό εκείνο που είχε απομακρυνθεί από εκείνη, με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχε ακολουθήσει, συγγραφικά πάντα, τα τελευταία χρόνια.

Οι Πάτρικ και Έρικα, λοιπόν, γιορτάζουν τη χρυσή επέτειο του γάμου ενός φιλικού τους ζευγαριού, και παρά που το κλίμα είναι ευχάριστο και χαρούμενο, δεν θα παραμείνει για πολύ έτσι, όχι όταν το επόμενο πρωί θα αποκαλυφθεί πως ένας άλλος φίλος του ζευγαριού δολοφονήθηκε άγρια εκείνο το βράδυ. Ο Πάτρικ θα αρχίσει να ερευνά την υπόθεση, όμως πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πως κάτι μυστήριο κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά. Παράλληλα, ένας άντρας και οι δύο γιοι του εντοπίζονται και αυτοί νεκροί μέσα στο σπίτι τους, με τις δύο υποθέσεις να τρέχουν σε κοινό χρόνο, αλλά με το να μην υπάρχει καμία εμφανής σύνδεση μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, η Έρικα, αναζητώντας έμπνευση για το νέο της βιβλίο, βρίσκεται μπροστά στην υπόθεση μιας γυναίκας που δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη τη δεκαετία του '80, και όσο περισσότερο την σκαλίζει, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πως το παρελθόν δεν πεθαίνει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η συγκεκριμένη σειρά είναι μία απ' τις πλέον αγαπημένες των φανατικών αναγνωστών της αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως ο λόγος που έχει ξεχωρίσει στις καρδιές τους σίγουρα δεν είναι ο γρήγορος ρυθμός των βιβλίων της ή οι εντυπωσιακές σκηνές δράσης με κινηματογραφική ροή. Αντίθετα, τα εκάστοτε γεγονότα ακολουθούν μια αρκετά αργή εξελικτική πορεία ή οποία, ωστόσο, δεν μας βγάζει από το κλίμα της αφήγησης, αλλά με έναν μαγικό τρόπο μάς κάνουν να βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο σε αυτήν και να εστιάζουμε εκεί που και η ίδια η συγγραφέας φαίνεται να στοχεύει στην πραγματικότητα, που δεν είναι άλλο από την ενδιαφέρουσα πλοκή η οποία, κάθε φορά, βάζει στο μικροσκόπιο περίπλοκες υποθέσεις που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και μας οδηγούν σε μονοπάτια που δεν φανταζόμασταν.

Αυτό προσωπικά με έχει κερδίσει στις περιπέτειες των Πάτρικ και Έρικα είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις τους σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που καλούνται να ερευνήσουν. Άλλωστε, ο ένας είναι αστυνομικός, η άλλη δημοσιογράφος, ως εκ τούτου, το να διαφέρουν ως ερευνητές και αναλυτές είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά κάτι που πολύ εύκολα θα μπορούσε κάποιος συγγραφέας να παραλείψει. Όχι όμως η Lackberg, η οποία έχει καταφέρει να βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο αντικρουόμενους τρόπους, εναρμονίζοντας τους ήρωές της, έτσι που να μπορούν να συνυπάρχουν όχι μόνο ως ζευγάρι, αλλά και ως άτυποι συνεργάτες, προσφέροντάς μας ένα κράμα που είναι απολαυστικότατο και που μας επιτρέπει παράλληλα να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των εκάστοτε γεγονότων, συνθέτοντας κομμάτι-κομμάτι το παζλ του μυστηρίου που καλούμαστε να λύσουμε, ούτε πιο γρήγορα ούτε πιο αργά απ' όταν πρέπει, μα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Η υπόθεση του βιβλίου, αν την αναλύσουμε στον πυρήνα της, δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, ωστόσο, όπως άλλωστε προανέφερα, αυτό που κάνει τη σειρά αυτή να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας καταφέρνει να περιπλέξει παραπάνω από μία ιστορίες, που αν και αρχικά μοιάζουν να μην συνδέονται πουθενά, τελικά έρχονται με έναν μαγικό τρόπο να πορευτούν σε ένα κοινό μονοπάτι. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, θίγοντας το θέμα της τρανσεξουαλικότητας και της διεμφυλικότητας, όχι μόνο μέσα από το πρίσμα του σήμερα, αλλά κι εκείνου που επικρατούσε σαράντα χρόνια πριν, με ό,τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το παρελθόν τον παρόν. Σίγουρα, αν η αφήγηση ήταν... δεν θα πω λιγότερο φλύαρη, αλλά πιο περιεκτική σε ορισμένα σημεία, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα πιο στιβαρό μυθιστόρημα, ωστόσο, ακόμα κι έτσι, πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που ειδικά οι φανατικοί της σειράς, και των ηρώων μας, θα αγαπήσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Lackberg
Μεταφραστής: Νάτση Αγγελική
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-03-1911-8