Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τζέρι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
Γιατί μπήκες στη ζωή μας και τη μεταμόρφωσες.
Σαν όλα τα σκυλιά, είσαι μια ανεξάντλητη μηχανή χαράς, κι η απλή σου ευτυχία, η ευγνωμοσύνη για το κάθε μας χάδι, η αστείρευτη, ανόθευτη αγάπη σου είναι ένα καθημερινό μάθημα – το δώρο μιας καθαρής καρδιάς.
Κι έτσι, Τζεράκι, αυτό το βιβλίο είναι δικό σου, κι ας μην το διαβάσεις.
Γιατί όποιος αγαπάει, υμνεί. Όποιος αγαπάει, λέει ιστορίες του αγαπημένου.
Αν είχαμε όλοι την ψυχή σου, ο κόσμος θα ’ταν Παράδεισος.

Προσωπική άποψη:
Όποιος ακολουθεί τον Αύγουστο Κορτώ στα social media, σίγουρα έχει "γνωρίσει" τον Τζέρι, το τετράποδο, γλυκύτατο μέλος της οικογένειάς του, που όπως κάθε ζωάκι που εισβάλλει στη ζωή κάποιου, ήρθε κι άλλαξες τις ισορροπίες, προσφέροντας απόλυτη, αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη, όπως μονάχα τα τετράποδα πλάσματα που κλέβουν την καρδιά μας ξέρουν να κάνουν. Ένας τέτοιος μικρός και χαριτωμένος "κλέφτης" είναι και ο Τζέρι, που έχει κλέψει την καρδιά του Αύγουστου και του Τάσου -και μαζί με αυτές και τις δικές μας, κάνοντάς μας να γελάμε με τις μικρές καθημερινές του περιπέτειες και ζεσταίνοντας την καρδιά μας με την τσαχπινιά του απέναντι στον φακό.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι από εκείνα που μπορείς να κρίνεις με λογοτεχνικά κριτήρια, γιατί η πρόθεσή του δεν είναι άλλη απ' το να αποτελέσει μια ωδή στην αγάπη του συγγραφέα για το τετράποδο "παιδί" του, κάτι που κάνει με πολύ χιούμορ και ακόμα περισσότερη τρυφερότητα -όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή που του προσφέρει ο ίδιος ο Τζέρι, αλλά και πάλι αυτή περισσεύει και το καταλαβαίνεις σε κάθε μικρή και μεγάλη εξιστόρηση. Είναι ένα βιβλίο που μας διδάσκει την αγάπη, με τον δικό του τρόπο, και που μας θυμίζει πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντι στα ζώα, ποια είναι η κουλτούρα που πρέπει να αναπτύξουμε απέναντι στη βία και στην εγκατάλειψη που αυτά δέχονται, μα πάνω απ' όλα, πως πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στις υπέροχες πατούσες τους.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 128
ISBN: 978-618-07-0464-8